2006-05-31

Suck och stön

Vänsterpartiet föreslår nu att man ska ta bort läxorna i skolan. För det första så är det idiotiskt att fortsätta linjen med färre och färre krav i skolan, för det andra så borde sånt bestämmas av skolorna själva. Håkan Jacobsson sammanfattar utmärkt:

"Ställer man inga krav (prov, utvärderingar, betyg, läxor) är det de som inte är välmotiverade eller har föräldrar som pushar som förlorar. Och som av en händelse är det precis så det ser ut."

2006-05-30

Hallfrågan

Det har varit många turer kring en idrottshall i Norrköping. Allians för Norrköping fick fart på ärendet igen när vi dels tryckte på i kommunfullmäktige och sedan la en motion i ärendet. Då började sossarna manövrera och ha sig och skulle först bygga en hall själva, sedan har de kommit till någon sorts överenskommelse med Dolphins.

Vi kommer säga ja till det principbeslut som kommunstyrelsen ska ta ställning till nästa vecka. Sen är det upp till bland annat kultur- och fritidsnämnden tillsammans med Dolphins och andra att ta fram en riktigt kalkyl svart på vitt så ett beslut kan fattas.

Vi har framförallt förespråkat en hall på Idrottsparken eftersom det skulle kunna få ner driftkostnaderna då skolorna skulle kunna vara där och även skapa mer puls inne i stan. Men Himmelstalund är också okej för oss om föreningslivet och näringslivet tycker så. Det är dock viktigt att inte rusta sta här nu, utan ordentligt titta över hallsituationen och se till att vi får en lösning som är så bra ekonomiskt som möjligt. Valår som det är tänker inte sossarna så.

Radio Östergötland rapporterar om detta i sina nyhetssändningar idag.

LO och fp överens

Lars Leijonborg och Jan Björklund skriver idag på DN Debatt om LO:s globaliseringsrapport som sätter fokus just på det som bland annat Leijonborg diskuterar i sin bok Global utmaning. Om inte vi får en bättre grundskola så kommer våra löner sänkas och och färre människor i arbete.

Det är egentligen fullständigt logiskt.

Om vi som exempel jämför en svensk och en kinesisk ingenjör. Kinesen tjänar en fjärdedel av vad svensken gör, låt oss säga 5 000 kr istället för 20 000 kr. Kinesen är dock lika välutbildad eller ännu mer välutbildad än svensken. Vad svensken har kvar att konkurrera med om kinesen fortsätter dra ifrån kunskapsmässigt är en lägre lön. Eftersom detta inte är lösningen så förespråkar både folkpartiet och LO en större satsning på grundskolan.

Idag presenterar Leijonborg och Björklund också den statistik som jag berörde igår, fast för Norrköping. Antalet elever till föräldrar med lågutbildning går det dramatiskt mycket sämre för. I Sverige var siffran som ej blev behöriga till gymnasiet 21,9 procent år 1999. 2005 hade den ökat till hela 30,3 procent.
I Norrköping är det alltså ännu värre. Från 20,5 procent till nästan 36 procent.

Om inte vi får en ny och bättre kunskapspolitik som gör att svenskarna tar sig tillbaka till den kunskapsmässiga världstoppen så står vi inför en mörk framtid med lägre löner och färre arbeten. Detta är ett ödesval.

Och då väljer socialdemokraterna i Norrköping att skära ner grundskolan med 162,518 miljoner kr nästa mandatperiod. Smart.

Integrationsverket tvingas annonsera

Kommunerna tar emot för få flyktingar och därför tvingas Integrationsverket annonsera för att väcka intresset hos kommunpolitikerna. Folkpartiet i Norrköping har för länge sedan beslutat förespråka att Norrköping ska ta emot fler flyktingar och folkpartiet har i sin vårbudget i riksdagen avsatt 5,2 mdr kr under tre år för flyktingmottagande i kommunerna.

Flera tusen människor behöver ha någonstans att bo efter den tillfälliga asyllagen i vintras. Det är dags för kommunerna att ta sitt ansvar och viktigt att alla människor som demonstrerade då nu trycker på sina lokalpolitiker att agera.

2006-05-29

Ingen läsa-skriva-räkna-garanti

Klockan är halv elva och jag sitter på Rådhuset och väntar på en spårvagn hem. Kommunfullmäktige är nyss avslutat efter en lång mangling. Längst debatt var det runt folkpartiets motion om en läsa-skriva-räkna-garanti. Alltså att det ska göras tydligt vad föräldrar och elever ska kunna kräva av skolan om eleven har kunskapsluckor i till exempel svenska.

Socialdemokraterna sa blankt nej, trots att de har sagt ja till servicegarantier i kommunen som tydligt ska visa för medborgarna vad de kan kräva av kommunen.

"Alla ska med i tidig ålder", säger kommunalrådet Li Teske, ändå är det så att 1999 var det 20,5 procent av alla barn till lågutbildade föräldrar som inte klarade behörighet till gymnasiet. Efter sex ytterligare år av socialdemokratiskt styre är siffran uppe i 36 procent. Det är ingen liten skillnad, var är vi om ytterligare sex år?

Med betyg i tidigare ålder, nationella och lokala prov och skriftliga omdömen från ettan, som får likna betyg, så kommer kunskapsluckor upptäckas tidigare och föräldrarna får svart på vitt se hur deras barn klarar sig. Då kan de också se vad för rätt till extra stöd de kan få, ja faktiskt kan kräva. Men (s) säger nej. Det är mycket tragiskt.

I s-retoriken låter det så fint. I praktiken betyder det inte ett skit.

2006-05-26

Jobben kommer...när då?

Göran Persson och sossarna pratar om hur bra det går för Sverige, och visst tillväxten är hyfsad, men jobben kommer inte. Nu har senaste arbetskraftsundersökningen (AKU) kommit från SCB och den visar inte på några större förändringar från april 2005. Man kan notera att antalet fast anställda har minskat med 12 000 personer och att ungdomsarbetslösheten är högre än Frankrikes och att den totala sysselsättningen är lägre än för ett år sedan. Allt detta ligger inom felmarginalen, men som Johnny Munkhammar skriver:

"En vacker dag viker ekonomin ofelbart nedåt igen. Hur ska det gå då om vi nu står på toppen?"

Extra skrämmande är att se hur det går för invandrarna. Arbetslösheten där är dubbelt så hög jämfört med infödda svenskar. Kvinnor är extra hårt drabbade.

2006-05-24

Oroande svar i flyktingfråga

Röda Korset under Bengt Westerbergs ledning har genom Ungt val frågat ungdomar detta:

"Tycker du att människor som tvingas fly från krigs- och konfliktområden borde få stanna i Sverige?"

33 procent av de unga killarna svarar nej på den frågan. Det är skrämmande många! Folkpartiet i Norrköping vill att kommunen tar emot fler flyktingar än idag. Efter den tillfälliga asyllagen så finns det många tusen människor som måste ha någonstans att bo. Socialdemokraterna sa dock nej till en fråga från Integrationsverket om att ta emot fler flyktingar, med hänvisning till den dåliga arbetsmarkanden.

Visst är det så att många är arbetslösa, men vilken syn man har. De förutsätter att deras nuvarande värdelösa sätta att hantera arbetslösheten kommer fortsätta. Fler människor i en kommun är en tillgång, oavsett om det är flyktingar eller andra.

För att få kommunerna att ta emot dessa asylsökande så har folkpartiet i sitt budgetförslag till riksdagen satsar totalt 5,2 miljarder kr under tre år, bra mycket mer än s-regeringen.

2006-05-23

Teske har tackat ja

Tror inte jag har skrivit det tidigare, men jag träffade Li Teske på lördagkvällen på St Olofsmiddagen, då kommunanställda som jobbat i 25 år i kommunen får medalj, eller klocka om man hellre vill ha det. Hur som helst så frågade jag då om hon antog debattutmaningen, och det gjorde hon såklart, sa hon.

Östnytt om bloggen

Efter lunch kommer Östnytt hit för att intervjua mig om min blogg, ja just det, denna blogg. De ska också intervjua en sosse från Vingåker som skriver lite mer personligt än vad jag gör. Hon menade visst att det var typsikt kvinnligt som hon skrev och typiskt manligt som jag skrev. Det får stå för henne.

Kul hur som helst att bloggandet lyfts fram. Vi folkpartister är ju framstående bloggare...

UPPDATERING kl 13:13
Inget reportage idag. Det bidde tidsbrist för reportageteamet. Så kan det gå.

Leijonborgs besök i DN

När Lars Leijonborg besökte Norrköping förra veckan så hade han en DN-journalist i släptåg. Idag finns artikeln i DN och besöket hos Sockerbagarna nämns i slutet av artikeln.

2006-05-22

Finlands sak är vår

Den finska skolan presterar toppresultat och finska elever är bäst i världen matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Folkpartiet har noga studerat Finlands skolsystem under många år och mycket går att känna igen i folkpartiets skolpolitik. Det har forskats en del på varför Finland lyckas så bra och tydliga kopplingar finns till våra viktigaste förslag:

Omfattande stödundervisning sätts in tidigt för svaga elever. Fp vill satsa extra resurser på lågstadiet och införa en läsa-skriva-räkna-garanti.

Tidiga betyg och bedömningar bidrar till att fånga upp elever som behöver extra hjälp. Vi vill ha betyg från år 6 och möjlighet för skolor att sätta betyg från år 3, skriftliga omdömen från år 1 och lokala och nationella prov från år 3.

Stark lärarutbildning. Vi vill göra om den i grunden.

Mer att läsa finns i denna utmärkta artikel i Svenska Dagbladet och på folkpartiets skolsida på nätet.

"Skarp politik för Norrköpingsallians"

Allians för Norrköping får beröm i en ledare i dagens NT, där man bland annat skriver att:

"Därmed är fyra borgerliga partier faktiskt mer enade än ett socialistiskt!"

2006-05-21

Lyckad allianshelg!

Nu har det varit Allians för Norrköping i fyra dagar. Det började med Grabbhalvan i torsdags, följdes av konventet på fredag och sen kampanj på stan i lördags och vid Idrottsparken idag söndag. Över 1500 ballonger och flera tusen broschyrer har vi delat ut, stan var rejält orange igår. Några sossar kröp fram ur sina hålor en stund på lördagen med blev kraftigt utkonkurrerade av Alliansen och kröp tillbaka igen.

Bilder från konventet hittar ni på Alliansens hemsida: www.alliansfornorrkoping.se

Tack alla för en rolig och givande helg. Träningsvärken i benen blev lindrigare än jag trodde och det känns skönt att tillhöra en så väl fungerande allians.

Ooooh häärliga IFK

Ikväll bidde det första hemmasegern för IFK Norrköping, och därmed också tredje raka vinsten för laget, efter de tidigare segrarna mot Degerfors borta och Carlstad United borta i Svenska cupen.

Klart bättre spel än förra hemmamatchen, men ändå stundtals ganska bedrövligt. Man både tar sig för pannan och sliter sitt hår (om man har något) åt dessa otaliga felpassningar och klantiga misstag. Dessa killar har lirat fotboll hela sitt liv och har det nu som jobb. Är det verkligen så svårt att skjuta en boll på mål?

Nåja, vinst iallafall.

2006-05-20

16 miljoner i sjön

Socialdemokraterna avslutar satsningen "2006 fler i jobb år 2006", efter att ha satsat ofantliga 16 miljoner kr under två år. Jag kommenterar det hela i Radio Östergötland idag och säger bland annat att man borde satsat dessa 16 miljoner på skolan istället så kanske vi inte hade sett en minskad lärartäthet och sämre resultat.

Media om konventet

Folkbladet hade en helsida med två artiklar, en om själva konventet och en om 55-miljonerssatsningen på ungdomsverksamhet. Dessutom skrev Widar Andersson en ledarartikel, där han bland annat jämför mitt, Margarethas, Karins och Jörgens tal. Jörgens tal kallar han Politikern, Margaretha för Senioren, Karin för Mjukisen och mig för Hårdingen:

"Mathias Sundin (fp) – för dagen med något stela ben efter sin insats i Grabbhalvan – var Hårdingen. I ett fränt och fräckt inlägg anklagade han socialdemokratin för idélöshet, vänskapskorruption och gjorde klart, med en idrottsliknelse, att Norrköping behöver ett tränarbyte."

NT hade också en helsida, men verkar ha någe problem med sin hemsida, så inget ligger uppe ännu.

2006-05-19

Historiskt konvent!

Idag samlade sig Allians för Norrköping för ett historiskt konvent. Aldrig tidigare har de fyra borgerliga partierna i Norrköping genomfört något liknande.

Vi passade också på att presentera en storsatsning på ungdomsidrotten - 55 miljoner kronor över 10 år. Norrköpings kommun är sämre än alla jämförbara kommuner när det gäller stöd till ideella ungdomsföreningar, och vi ser att dessa ideella ledare håller på att slita ihjäl sig.

NT, Folkbladet och Radio Östergötland var på plats. Inslaget i radion finns på deras hemsida.

Dessutom passade vi fyra, Jörgen Rundgren (m), Margaretha Ericsson (kd), Karin Jonsson (c) och jag på att utmana de fyra sossarna som kandiderar till kommunalrådsposter. Jag utmanade Li Teske på skoldebatt. Vi får se om det dyker upp ett svar.

Tack alla för en grym prestation! Nu tar vi dom!

2006-05-18

Vänsterkartellens budget

Igår kom s, v och mp med sin preliminära budget för 2007-2010. Jag har inte hunnit sätta mig in i alla siffror men kan notera att fiaskosatsningen "2006 fler jobb år 2006" kapas, allt annat hade varit vansinne.

Dessutom blir det mycket kraftiga besparingar i skolan. Elevantalet i grundskolan minskar med 2000 elever de närmaste fem åren och det använder socialdemokraterna som en anledning att skära ner rejält - närmare bestämt med över 160 miljoner kr de närmaste fyra åren!

Mer om budgeten kommer, tillsvidare kan ni läsa i NT och Folkbladet. Och lite kritik från mig och Jörgen Rundgren i NT.

Ohly ställer ultimatum

Vänsterpartiet och miljöpartiet blir tydligare och tydligare i frågan om regeringsposter efter valet om vänsterkartellen skulle vinna. Nu säger Lars Ohly i DN att han kommer fälla en socialdemokratisk minoritetsregering om inte vänsterpartiet ingår, och likaså gör Peter Eriksson (mp) i GöteborgsPosten.

Leijonkungen på besök

Igår besökte Lars Leijonborg Norrköping och företaget Sockerbagarna, som växt från två till 17 personer på ett och ett halvt år. Trots framgången var ägarna mycket kritiska till alla hinder som ligger i vägen för företagare i Sverige.

Ett mycket givande och trevligt besök, inte minst för de nybakade blåbärsmuffinsen. Lars lyssnade och frågade mycket.

Något som efterlystes från företagarnas håll var lägre arbetsgivaravgifter, mindre krångel och regler och bättre service från kommunen. Vi vet ju sedan tidigare att just kommunal byråkrati och service är bland de sämsta i Sverige.

Vill du ha lite lyxigare bröd eller moderna tårtor, så kolla in Sockerbagarna.

Idag skrivs det om besöket både i NT och Folkbladet.

2006-05-15

Webbkampanj för Leijonborgs bok

Folkpartiet har idag dragit igång en rätt rolig webbkampanj för Lars Leijonborgs bok Global utmaning, som nu också lanseras i pocketformat. På kampanjsidan finns mer och mindre seriösta recension i filmformat av bland annat Göran Greider och Stig-Björn Ljunggren.

Boken går numera att beställa helt gratis och kan även laddas ner som talbok till en mp3-spelare.

2006-05-14

"Nu måste vi in i regeringen!"

Det säger Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v), i DN, och Maria Wetterstrand, också (mp), säger att hon gärna tar över efter Mona Sahlin som samhällsbyggnadsminister, också i DN.

Under denna mandatperiod kom sossarna undan med att tillåta ett antal tjänstemän i regeringskansliet och på departementen från mp och v. Men nu tänker de inte nöja sig med det, miljöpartiet och vänsterpartiet ska in i regeringen.

Göran Persson säger att han söker mandat för en s-regering, men det klingar falskt när hans samarbetspartier kräver plats i regeringen. Allians för Sverige är glasklara på att de kommer regera tillsammans, precis som Allians för Norrköping.

2006-05-13

Ansvarskommittén

Igår var jag på ett föredrag som Östsam anordnade om Ansvarskommitténs arbete, med fokus på regionerna. Det här är en mycket stor och även ganska komplex fråga. Uppdraget till ansvarskommittén är att titta på den nuvarande samhällsorganisationen och eventuellt föreslå förändringar för att klara framtidens utmaningar, inte minst den från globaliseringen.

På plats var Göran Hallin från konsultföretaget EuroFutures som skrivit ett par rapporter till Ansvarskommittén och även jobbat med andra funktioner kopplade till kommittén.

När någon senaste räknade fanns i Sverige 552 myndigheter, men man var ganska osäker på om man räknat alla. Vilket i sig är ganska bisarrt. Vi har så många myndigheter att vi inte ens kan räkna dom. Hur som helst, i detta ligger ett problem. Vi har förehållandevis små departement och många och stora myndigheter. Alltså blir det svårt för departementen och regeringen att styra myndigheterna. Tanken är också att myndigheterna ska vara fristående och oberoende, även om (s) försöker hindra det genom att utse sina egna till chefer. Nästan alla dessa myndigheter har dessutom olika regionala indelningar av Sverige. Till och med Skolverket och Myndigheten för skolutvecklingar har två olika regionala indelningar, trots att de var samma myndighet för inte så länge sedan.

Hallin pekade också på att Sverige krymper. Vi åker allt längre för att jobba och antalet lokala arbetsmarknader har minskat kraftigt.

Sverige behöver alltså anpassa sig, men frågan är hur. Hallin var inne på en så kallad "pås-modell". Istället för att ger pengarna direkt till exempelvis Vägverket, som sedan bygger vägar, så skulle en större del av pengarna gå direkt till regionerna, som en påse pengar, men ett uppdrag skulle medfölja. Kanske om att förbättra kommunikationerna. Sedan får regionen gå till Vägverket, Banverket mfl och förhandla. Så istället för att kanalisera pengar genom myndigheter, skulle mer gå via regionerna.

Hallin meddelade också att alternativet med nio regioner var huvudalternativet. Då skulle Östergötland bli en region tillsammans med Västerviks kommun. Alltså en av Sveriges minsta, eller den minsta regionen. Jag vet inte hur bra det är. Här är det viktigt att vi i Norrköping hela tiden tänker vad som är bäst för oss.

Detta med nya regioner kan leda till en del upprörda känslor, inte minst i Halland som i några av förslagen kommer delas mellan olika regioner. När detta blev känt ställde sig SVTs Västnytt på torget i Halmstad och frågade:

"Vad tycker du om att Halland ska försvinna?"
"Det vore väl synd...här som är så fint."

Sossarna fortsätter ta på sig äran

Idag skriver fyra sossar i NT om sjukvården och landstinget. De fortsätter ta på sig äran för att akuten öppnade igen på Vrinnevisjukhuset, när vi alla vet att det var de tusentals norrköpingsbornas förtjänst.

"Vi socialdemokrater i Norrköping tog matchen om Vrinnevisjukhusets akut, och kan konstatera att det ger resultat."

Har Stjernkvist, Ottosson och Kennerfalk ingen skam i kroppen?

2006-05-12

Vårt Nya Ättetorp

Ditt Nya Hageby har ni kunnat läsa en del om på bloggen, men inte om Vårt Nya Ättetorp. Som namnen antyder så är det två organisationer som bygger på samma grundläggande tanke. Att det är människorna i bostadsområdet som själva bäst kan göra något åt eventuella problem. Ni kan läsa mer om konceptet på www.framtidsprojektet.com.

Igår hade vi ett så kallat rundabordssamtal där alla politiska partier var inbjudna, men bara fp, c, m och v var på plats. Det blev en ganska intressant diskussion om det som är grundläggande fel i Sverige - jobben och skolan. Rodi Ailert från v menade att man måste dela på jobben, genom kortare arbetstid. Jag tyckte det var felaktigt tänkt, att det bara finns ett visst antal jobb och dessa måste vi dela på. Istället måste vi ha en ekonomi som skapar nya jobb i en änden, samtidigt som det försvinner jobb i den andra. Då är en bra skola avgörande både på kort och lång sikt, och fler jobb är lika avgörande för att vi ska kunna ha en bra skola. En hög utbildningsnivå och bra kvalité i skolan gör att vi klarar oss i den globala konkurrensen, och fler i jobb ger mer skattepengar vilket tillåter mer satsningar just på skolan. Fler jobb ger bättre skola, bättre skola ger fler jobb.

Stort tack till eldsjälen Sonja Lindmark som ordnade kvällen och som är engagerad i att få upp valdeltagandet. Hon kommer bland annat försöka hugga tag i förstagångsväljarna i Ättetorp och få dem att rösta. Lysande!

Kommentar om partiledarduellen

Finns på min andra blogg.

2006-05-10

Mycket media

Idag har det varit en mediadag till stor del. Dels har vi gjort ett utspel som kanske kommer med i morgondagens tidningar, skriver mer om det då. Så har jag träffat NT och spelat in ett en minuts valtal som kommer läggas upp på NT.se någon gång framöver. Efter det åkte jag till Linköping för inspelning av Lokalforum som sänds i Kanal Lokal (f.d. Nollettan). Ämnet för dagen var övervakningssamhället.

Vi pratade om de allt fler övervakningskamerorna som sitter överallt och en grej jag förde fram är att detta visar på ett annat mer grundläggande problem: För ineffektivt och dåligt rättsväsende. Hade vi fler poliser som jobbade mer effektivt så skulle vi inte behöva så mycket övervakningskameror. Folkpartiet och Allians för Sverige lovar 3 000 ytterligare poliser till 2010, totalt antal på ca 20 000.

Sossen sa att hon tänkte jobba för ett tryggare samhälle med mindre klyftor. Jag undrade varför dom inte lyckats hittills, dom har ju trots allt haft 65 års maktinnehav på sig. Fick inget svar.

Imorgon ska jag besöka John Bauer-gymnasiet och på kvällen Ditt Nya Ättetorp.

Ordningsomdöme blev plötsligt ännu bättre

Folkpartiet har ett förslag på att ett omdöme i ordning och uppförande ska skrivas in i terminsbetyget. Tanken är att man tydligt ska kunna se hur en elev beter sig i skolan, bland annat hur denna respekterar den gemensamma värdegrunden.

Idag kom ett beslut från Skolverket som säger att Ytterbyskolan gjorde rätt som inte gav en elev betyg för dennes rasistiska åsikter. Detta är naturligtvis helt befängt, man ska inte bli utan betyg på grund av sina åsikter. Däremot är det viktigt att skolan har en värdegrund, att skolan står för demokrati och yttrandefrihet, men om man är anti-demokrat så ska det inte ge underkänt i SO.

Ett ordningsomdöme kan hantera just den här typen av grejor, även om just åsikter inte ska bedömas. Däremot hur man uppträder mot andra personer, om man respekterar andras åsikter, språkbruk och så vidare. Om en person på det sättet i praktiken uppträder odemokratisk så kan det påverka betyget i ordning och uppförande, men inte om personen bara har dessa åsikter.

Så kan man ju fråga Skolverket var gränsen går? Nu rörde det sig om rasistiska åsikter, men är vad sägs om kommunister och andra anti-demokrater?

2006-05-09

Snällfällan II

Så i söndags var det dags för Snällfällan från SVTs Dokument inifrån. Tonen var väldigt konspiratorisk men egentligen är det en mycket enkel logik de beskriver i programmet.

Ett parti blir mindre och mindre och risken att ramla ur riksdagen och helt försvinna börjar synas vid horisonten. Då börjar partiet fundera på vad de ska göra för att vända den trenden och kommer fram till att de driver frågor som inte så många bryr sig om. Visserligen är frågorna viktiga, och många i partiet brinner för dem, men befolkningen är mer intresserade av skola än av handikappreformer. Så partiet bestämmer sig för att börja prata mer om dessa frågor och väljer också att göra upp med den så kallade snällismen, vilket innebär att man lyfter fram människors egna ansvar som är grundläggande inom liberalismen men har glömts bort i folkpartiet.

Partiet tittar också på andra framgångsrika liberala partier, som danska Venstre. De har gått från ett litet liberalt parti, till största borgerliga parti och till och med störst av alla partier. Venstre har också lyft fram krav som en profilfråga. Att ställa krav är att bry sig. Men hos Venstre går det för långt, man vill börja begränsa invandringen vilket folkpartiet tar tydligt avstånd från och samarbetet upphör nästan helt.

Som sagt, en enkel logik med en tråkig konspiratorisk underton. Ändå en intressant granskning och man tänker bort den mystiska musiken och taskiga ljussättningen. Jag trivs mycket bra i detta folkparti som både bryr sig om handikappreformer men också tydligt vågar säga att människor har ett eget ansvar. Den som är vuxen och kan försörja sig själva, ska också göra det.

Programmet går att se här på webben.

Pinsamt dåligt näringslivsklimat

Igår kom Svenskt Näringslivs rankning över näringslivsklimatet i Sverige. Vellinge toppar och Norrköping finns på plats 149. Det är upp 12 platser, men ändå pinsamt dåligt. Det är till exempel sju platser sämre än 2003. Linköping finns på plats 52 och Söderköping på plats 74.

Från undersökningen kan man se att kommunala regler och byråkrati har försämrats och där ligger vi i botten, på plats 271. Samma sak med servicen till företag som försämrats till plats 220. Likaså skolans attityder till företagande är dramtisk mycket sämre, från plats 139 till 209.

Urk IFK!

Igår hade jag första chansen att utnyttja mitt nya årskort på Parken. Vädret var minst sagt perfekt, med strålande sol och många plusgrader. Tyvärr höll inte spelet samma klass. Första halvlek var rent bedrövligt dålig från IFKs sida och man blev utspelade av Mjällby, som bara ligger snäppet före i tabellen med samma antal poäng men med lite bättre målskillnad.

10 minuter i andra halvlek var det bättre spel från IFKs sida och det bidde också ett mål. Sedan dog spelet igen och tjongandet upp på anfallarna började. Man måste spela mer över mittfältet, backarna verkar ju aldrig ha passat en boll förut i sitt liv.

2006-05-04

Skriv under!

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Malmström startade idag ett iniativ för att samla in en miljon underskrifter för ett medborgariniativ att EU-parlamentet bara ska sammanträda i Bryssel. Idag pendlar de mellan Strasbourg och Bryssel till en nätt kostnad av 200 miljoner euro per år! Det är så bisarrt att man inte ens kan fatta det.

Så skriv under på http://www.oneseat.eu/.

Vackra, vackra Norrköping

Wow, vilken stad!
Idag besökte jag ProNova Science Park och träffade VD Jakob Lindvall. Mycket intressant besök om planerna för vidareutveckling av konceptet och Industrilandskapet. Efter lunchen tog jag och Jakob en promenad genom nyss nämnda landskap och tittade och pratade om den möjliga framtiden. Norrköping visade sig från sin allra bästa sida. Solen strålade, vattnet i Strömmen gnistrade ivrigt och knopparna började slå ut på träden. Fantastiskt vilken stad!

2006-05-03

Snällfällan

Dokument inifrån har gjort reportage om samliga riksdagspartier och nu på söndag är det folkpartiets tur. Snällfällan heter programmet och handlar om folkpartiets förvandling från "ett parti som tidigare pratade om jämställdhet, handikappreformer och flyktingfrågor till att numera mer prata om krav på invandrare, socialbidragstagare och skolbarn."

Som vanligt med den här typen av granskande program så låter allting väldigt konspiratoriskt och ont. Men visst har folkpartiet förändrats. Dock inte genom att strunta i handikappreformer och istället bara bry sig om krav, utan att genom också förstå att krav är ett sätt att bry sig och driva det samtidigt som man driver handikappreformer. Det är därför jag trivs så oerhört bra i folkpartiet.

Besök i Söderköping

I förra veckan ringde folkpartiföreningen i Söderköping och undrade om jag inte kunde komma ut till Nyströmska skolan, som är en gymnasieskola, och berätta lite om folkpartiet. Jag har visserligen ingenting med Söderköping att göra och kandiderar bara till kommunfullmäktige i Norrköping men det är alltid kul att komma ut och träffa gymnasieelever. Så jag åkte.

Sjukdomen som under gårdagen däckade mig var på tillbakamarsch (även om jag tror den är på offensiven igen) och solen började titta fram genom diset. Jag pratade inför eleverna i aulan i 15 min och tog frågor i ytterligare 15. Det var ganska snälla frågor om vad vi ville, och det är lite av en bekräftelse av det jag tänkt tidigare, att medias rapportering ofta har ett navelskådarperspektiv. Det kan visserligen vara intressant med olika detaljer om när förslag ska läggas och dras tillbaka och andra teknikaliteter men det förutsätter att folk redan kan alla partiprogram i huvudet. Ibland kan det faktiskt vara på sin plats att fråga vad folkpartiet tycker om skolan, sjukvården och jobben, inte bara om detaljer hit och dit.

En kille längst bak undrade dock varför folkpartiet bara drev språktestfrågan när det blev val. Jag förstår att han uppfattar det så, men sanningen är att den drivits lika mycket under mandatperioden som under valet 2002, men media är inte lika intresserade. Krav på språktest för de som vill bli svenska medborgare finns kvar i våra motioner och våra integrationsförslag.

Satsning på forskning och integration

Det är huvudtemat i folkpartiets ekonomiska motion. Igår lämnade Allians för Sverige för första gången en gemensam ekonomisk motion och idag har varje parti fyllt på med vad de själva vill driva. För folkpartiet är det som sagt huvudsakligen satsningar på forskning och integration men också en hel del annat. Här är huvudpunkterna i motionen:

* ”Nobel-universitet”- en stor forskningssatsning som kan resultera i att ett svenskt universitet lyfts till den absoluta världstoppen.

* En stor satsning på högre kvalitet i högskolan.

* En ny integrationspolitik med jobb- och utvecklingsgaranti, språkstudier och skärpt kamp mot diskriminering.

* Läsa-skriva-räkna-garanti i lågstadiet.

* Sänkt och på sikt avskaffad fastighetsskatt.

* Slopad värnskatt.

* Bra socialförsäkringar. ”80 procent till de sjuka, noll procent till de friska.”

* Global profil: högt bistånd, avdragsrätt för gåvor till biståndsändamål, tydligt ställningstagande för lägre jordbrukssubventioner inom EU.

2006-05-02

Gemensam ekonomisk motion


Det torde vara första gången i opposition som de borgerliga partierna lagt fram en gemensam ekonomisk motion till riksdagen. Lars Leijonborg presenterade tillsammans med Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Göran Hägglund den för pressen i förmiddags.

Imorgon kommer partierna också presentera varsin egen ekonomisk motion som ett komplement till den gemensamma. Man skulle kunna säga såhär:

Röstar du på ett borgerligt parti vet du i grunden vad du får, men du kan också välja intriktning genom ditt val av parti. En röst på ett parti i vänsterkartellen innebär att du inte vet om de tänker regera ihop, om de överhuvudtaget kommer samarbete och inte alls något om deras grundläggande gemensamma politik.

Besök på Ektorpsskolan

Idag har jag lyckats bli sjuk men tänkte ändå uppdatera er om mitt besök på Ektorpsskolan förra veckan. Skolan är totalrenoverad och mycket fräsch, med ett café direkt vid entrén där lärare och elever blandas och utgör ett hjärta i skolan. Skolan ger ett professionellt intryck, rektorerna är drivna och vågar säga vad de tycker. Trots den sociala profilen på skolan med en hel del barn från familjer med stora problem så presterar skolan över vad som kan förväntas rent betygsmässigt. Ektorpsskolan är den skola som stängde i två dagar efter att elever skjutit raketer och smällt smällare inomhus tre dagar på raken. Eftersom skollagen inte tillåter det kunde inte eleverna skickas från skolan utan man var tvungen att stänga hela stället med hjälpa av arbetsmiljölagen.

Jag var med i ett par klasser, gick runt en del i korridorerna och satt och pratade med lärare, elever och personal i cafeterian. På en lektion fick jag en uppfräschning av kunskaperna i kärnfysik, vilket jag till min besvikelse kunde konstatera behövdes.

Ett problem för Ektorpsskolan är bristen på elever. Skolan är byggd för nästan 100 fler elever än vad som kommer gå där i höst och skolan får inte rekrytera fler. Så kallat fritt sök skulle kunna läsa skolans bekymmer. Idag får de bara rekrytera elever från sitt eget område, inte hela kommunen. Folkpartiet vill införa fritt sök och även att eleverna inte bara ska kunna, utan måste välja skola. Om man väljer den skola som ligger närmast får man gå där, förutsatt att man väljer inom en viss tidsgräns. Gör man inte det, och inte väljer alls, kan man bli placerad någon annanstans. Vi vill också göra en satsning på extra stöd till de elever som inte har tillräckligt bra stöd hemifrån. Det är just dessa elever som behöver valfriheten bäst.