2015-01-05

Startupturné

Jag försöker förstå de svenska framgångarna inom IT- och startupområdet. Förstå varför vi är så framgångsrika, men framförallt förstå hur vi blir bättre. Jag skulle därför gärna träffa svenska (och utländska) IT- och internetbolag och diskutera detta.

Hör av er! Mejla mathias.sundin[at]riksdagen.se.

Några av de jag har träffat hittills: Klarna, Digitaliseringskommissionen, IT-företagen, Tyler Crowley, Creandum, Northzone, Svenska Riskkapitalföreningen och Attentec.

Är vi verkligen så framgångsrika?
Jag skulle vilja påstå det. Det som verkligen fick mig att inse detta var Atomicos sammanställning av internetföretag, startade de senaste tio åren, som nått en värdering på minst en miljard dollar.

Inte oväntat leder USA med 80 sådana företag, tvåa kommer Kina med med 26 - trea kommer Sverige!

Fem svenska bolag - King, Spotify, Skype, Mojang, Klarna - har nått en värdering på minst en miljard dollar. Ett sjätte bolag kan eventuellt adderas till listan, Soundcloud, men de har huvudsakligen verkat i Berlin.

Indien har fyra, Israel tre, Storbritannien fyra, Tyskland tre, Finland ett, Danmark ett, Korea två, Japan två. Sverige fem!

Det är ett otroligt resultat.

Läser man Digitaliseringskommissionens betänkanden ser vi också att Sverige ligger i toppen i de flesta mätningar av IT i samhället.

Så ja, Sverige är väldigt framgångsrikt och jag tror vi har en ännu ljusare framtid. När dessa fem bolag visar vägen så inser fler och fler att de också kan lyckas. Dessutom bygger det upp både kunskap och kapital.

Hur blir vi bättre?
Varför vi är så framgångsrika är viktigt att förstå, inte minst för att veta vad vi ska göra för att bli bättre. Hur behåller vi och framförallt, hur stärker vi denna position? Hur blir vi världens bästa land att grunda och driva en startup i? För det finns självklart problem och utmaningar.

Detta är helt avgörande för Sveriges framtid.

Digitaliseringen håller på att förändra världen. Över två miljarder människor har nu en smartphone. Inom ett par år har halva jordens befolkning det. Tänk vilken enorm kraft som frigörs. Kunskaper som för tjugo år sedan man bara kunde få genom att gå till ett bibliotek kommer fyra miljarder människor ha i fickan. Och alla dessa kommer vara sammankopplade. Mänsklighetens kollektiva intelligens kommer att öka dramatiskt.

Sverige måste hänga med, och helst inte bara hänga med, utan leda utvecklingen. Hur gör vi det? Det vill jag diskutera på dessa besök. Så hör hemskt gärna av er!

Inga kommentarer: