2007-10-19

John Bauer

Tillbaka från besöket på John Bauer sitter jag nu här och jäser framför datorn. JB har Hotell- och restaurangprogrammet och bjöd på trerätters i den fina restaurangen där eleverna tränar på att laga mat och servera. Svårt att tro att de fortfarande bara håller på och lär sig så gott som det var.

Vi hade i övrigt en mycket bra diskussion om deras skola och om den kniviga situationen som ligger framför alla skolor när elevantalet sjunker och antalet skolor ökar. Det skrivs en del om hur det "drabbar" den kommunala skolan, men det påverkar naturligtvis redan etablerade friskolor också. Jag ser inte det hela som ett problem, utan som en utveckling som måste hanteras. Något som jag driver internt i folkpartiet och som vi kommit överens att driva mot gymnasieutredningen är längre tidsperspektiv när nya skolor söker tillstånd. Om någon ansöker hos Skolverket att få starta en friskola eller öppna fler program i en redan etablerad friskola så kommer besked i bästa fall först i december. Ett drygt halvår innan skolan får öppna. Blir det då överklagande som vänsterkoalitionen gjorde med hästgymnasiet i våras så fördröjs det hela ytterligare. Tid från besked till öppning blir då bara några månader. Detta gynnar ingen. Därför måste hela processen tidigareläggas. Besked från Skolverket måste komma i april-maj lite drygt ett år innan skolan får starta. Då hinner alla anpassa sig till den rådande situationen, vilket alla vinner på.

Nåja, åter till John Bauer. Det är himla roligt att komma ut på skolor och titta hur de jobbar. Inte minst den här typen av skolföretag som är en hel koncern är ofta mycket intressanta. De samarbetar över hela landet, har en genomgående tanke och är ofta mycket fokuserade. De är dessutom fullproppade med människor som brinner för att utveckla skola och lärande. Dreglande kapitalister ala Krosus Sork som vänsterpartierna målar upp är ungefär det sista man tänker på.

Inga kommentarer: