2008-01-27

"Aldrig mer" klingar falskt

På Förintelsens minnesdag uttalas orden "aldrig mer" väldigt ofta. De som säger det menar det verkligen. Många människor är bestämda att det aldrig ska upprepas. Men ändå klingar "aldrig mer" så falskt.Vi ser att anti-semitismen fortfarande existerar. Trots en hel del hets mot muslimer löpet en jude i Sverige ungefär tio gånger så stor risk att utsättas för ett hatbrott.

Ingen stat, möjligtvis undantaget USA, utsätts för så mycket onyanserad kritik som Israel. Det finns ibland nästan ingen gräns för vad människor kan säga om Israel och ingen gräns för vad de kan försvara om det riktas mot Israel.

I dag på Henrik Bachners föreläsning om anti-semitismen försvarade en man affischer från en anti-Israel-demonstration. Affischerna föreställde en konservburk innehållandes "barnkött" med stämpeln Made in Israel. Han menade att det var helt okej eftersom Israel mördar barn.

Dessa människor finns det gott om och det är inte svårt att föreställa sig dem i ett annat sämhällsklimat där judehetsen gått ännu längre. Vi undrar var nazisterna fick tag i alla lägervakter. Jag har sett många kandidater.

Israel-Palestina-konfliken är komplicerad men samtidigt enkel. Konflikten som den ser ut i dag skulle inte existera om båda sidorna, inte bara den ena, var riktiga demokratier där inte terrorister röstas fram till makten. Det skulle mycket väl kunna vara en konflikt, men den skulle hanteras med fredliga medel. Precis som alltid sker mellan och i demokratier.

För att avsluta lite positivare så var det roligt att se många från andra partier i fackeltåget ikväll. Miljöpartiet, socialdemokraterna och kristdemokraterna fanns på plats vad jag såg.

Läs gärna Erik Svansbos inlägg också. Vi var tillsammans på fackeltåget.

Inga kommentarer: