2009-02-17

1000 medlemmar!

På mindre än 24 timmar har antalet medlemmar i Facebook-gruppen "Inga mer skattepengar till Konstfack" fått över 1000 medlemmar. 1006 just nu, för att vara exakt.

Debatten är livlig i gruppen mellan de som tycker Konstfack ska fortsätta få skattepengar, och alla de som inte tycker det. Gå med vetja!

8 kommentarer:

Erik Krikortz sa...

Hej Mathias,

Jag vill be dig sluta hetsa mot Konstfack.

Flera tusen konstnärer, arkitekter, formgivare, hantverkare och bildlärare har utexaminerats från högskolan under de senaste åren. Cirka 900 studenter är inskrivna vid skolan. Det är helt utan proportioner att ropa efter att skolan ska läggas ner för att två studenter eventuellt har gjort diskutabla saker.

Du bör vara medveten om att du hetsar mot hela yrkeskårer, som till stor del består av duktiga och seriösa yrkesmänniskor. Jag är själv konstnär och tycker att det känns trist att bli utsatt för din hatkampanj.

Som du säkert läst har Konstfack infört etiska riktlinjer efter det att graffiti-videon examinerades. Det är inte ens säkert eller bevisat att det begåtts någon olaglig handling vid inspelningen av videon. Allt kan ha varit iscensatt.

Utan att på något vis försvara de enskilda handlingarna – jag vet liksom du för lite om dem – så vill jag ändå be dig försöka se ett större sammanhang.

Det begås misstag vid alla landets högre lärosäten. Studenter eller lärare diskrimineras. Forskare fuskar. Det sker sexuella trakasserier. Liknande misstag begås även vid andra statliga myndigheter och verk. Pengar förskingras. Ministrar fuskar med skatten, eller hittar på en akademisk examen. Partier spionerar på andra partier.

Med din retorik skulle vi inte ha någon högre utbildning i landet över huvud taget. De statliga anslagen till Folkpartiet skulle ha dragits in för länge sedan. Hela den offentliga samhällsapparaten skulle läggas ner (och du skulle därmed förlora ditt jobb).

Jag tror att ditt och andras hat mot Konstfack mycket bygger på fördomar, en generell oförståelse inför många kulturella uttryck (samtidigt som ni säkert gärna konsumerar bl a böcker, filmer och musik), samt problem med att se anslagen till kultur och utbildning i ett större sammanhang.

Det finns många poster i den offentliga budgeten som enskilda individer säkert vill ifrågasätta. Vissa kanske tycker att försvarsbudgeten eller bidragen till vapenindustrin borde minskas. Andra vill lägga mindre pengar på vård, utbildning eller kultur.

Varför hatar du kultur och utbildning? Varför vill du inte att det ska utbildas några bildlärare, inredningsarkiteket eller konstnärer? Det känns som att du och andra tar chansen att sparka på kultur och utbildning, eftersom incidenterna på Konstfack ger er ett upplagt läge att uttycka en inre frustration.

Tycker du också att hela Skånes polisdistrikt ska läggas ner efter incidenterna där? Eller är det så att den utbredda rasismen inom Skånepolisen inte lika starkt krockar med dina värderingar?

Hela din kampanj känns billig och anstår inte en liberal politiker.

Med vänliga hälsningar

Erik Krikortz

Mathias Sundin sa...

Erik: Jag tycker du övertolkar det jag skriver när du menar att jag hetsar mot "hela yrkeskårer". Om någon kritiserar lärarutbildningen så betyder inte att man hetsar mot lärarkåren.

Det är inte heller någon hatkampanj.

Vad jag kräver är att man antingen städar upp verksamheten rejält, eller att statsbidragen dras in. Det är ett rimligt krav tycker jag. Precis som vi inte ska ha lärosäten som bedriver undermålig utbildning på andra områden, ska vi inte ha det på kulturområdet heller.

Erik Krikortz sa...

Då tycker jag att du kan börja med att se om ditt eget hus. Starta en facebook-grupp som heter "Inga mer skattepengar till Folkpartiet", så att ditt eget parti får hjälp med att städa upp sin verksamhet. Om du nu är så full av välgärningar och goda intentioner.

Det är nog inte särskilt vågat att gissa att du inte vet någonting om kvaliteten på Konstfacks utbildning, annat än vad du läst på kvällspressens löpsedlar de senaste dagarna?

Mathias Sundin sa...

Erik: Jag vet inte exakt vilket du menar det är vi ska städa upp. Om jag antar att du menar dataintrånget så har partiet städat upp efter det. Partiers statsbidrag (som jag visserligen är motståndare till) har dessutom en mycket effektiv reglerare - valdagen.

Då gissar du fel.

Erik Krikortz sa...

Okej, berätta vad du vet om kvaliteten på undervisningen på Konstfack!

Mathias Sundin sa...

Erik: Jag tar inte order från dig, så nej tack.

Erik Krikortz sa...

Haha, bra rutet! Jag tror inte att du vet någonting om Konstfacks utbildning.

Mitt råd är att du gör bättre research inför din nästa "lägg-ner-skiten"-kampanj - så att du faktiskt vet vad du pratar om.

Men eftersom du inte tar order eller råd från mig, så antar jag att du kommer att göra tvärtom. Bara gå på i ullstrumporna. Heja!

Mathias Sundin sa...

Du får tro vad du vill Erik. Jag noterar bara att du inte bemött mig på en enda punkt ännu.