2009-02-06

Förstår man inte, eller vill man inte förstå?

Jag förstår att Palestinaföreningen i Norrköping är arga för att deras utställning plockas ner. Lite trist är det dock att de inte alls verkar förstå kritiken, eller så vill man inte förstå den.

I Folkbladet säger Isam Bardaqji:

"Jag är fly förbannad. Det är skamligt och visar att våra barn inte är lika mycket värda som andra."

Vad har värdet på barn med saken att göra? Faktiskt ingenting. Det är utan tvekan en djup tragedi varje gång någon, barn eller vuxen, dödas i en konflikt som den i Gaza. Men det innebär inte att det är samma sak som Förintelsen. Att samla ihop och industriellt avrätta sex miljoner människor är inte samma sak som krig. Målet med Förintelsen var att utrota världens alla judar. När man jämför det med kriget i Gaza förminskar man betydelsen av Förintelsen och ökar därmed risken att det kommer ske igen.

Ibrahim Mohsen försvarar sig med att han inte är antisemit - och kommer i andetaget därefter just med mer antisemitism:

"Vi är semiter själva och vi tar avstånd från judeutrotningen under andra världskriget. Efter förintelsen sa alla att det som hände inte får hända igen. Men det gör det nu."

Att jämföra Israels politik idag med nazisternas klassas som antisemitism. Just därför plockades utställningen ner.

Jag anklagar inte Mohsen eller någon annan för att vara antisemit, det kan jag rimligen inte veta. Däremot sprider de antisemitism. Det är oerhört farligt. Och det vet vi! Vi vet vad det ledde till förra gången.

För Mohsen och alla andra är det fritt fram att kritisera staten Israel så mycket man vill. Men ge inte alla judar ansvar för vad Israel gör.

8 kommentarer:

Samuel Danofsky sa...

Bra jobbat Mattias! Tack!

Micke sa...

För alltid tacksam, Mathias.
Micke

Thomas sa...

Är inte så insatt i Israels olika partier men så här i valtider vore det kul att kort höra vad du tycker Mattias Sundin.

Är Avigdor Lieberman rasist?

Magnus sa...

Liberaler är inte för yttrandefrihet. Tydligen är judiska barn mer värda då deras lidande under andra världskrigets massmord är mer värda än de palestinska barnen under 2000-talets massmord i Gaza.

När vart kritik mot Israel antisemitiskt? Det är ju bara ett sättatt kasta på folk för att försöka tysta dem som kritiserar Israel. Yttrandefrighet. Det vet inte Sundin vad det är.

www.arbetarklass.se

Tomas sa...

Wow, vad snabb du ar med att kalla folk antisemister. Man far absolut inte jamfora med Forhintelsen. Maste man doda X antal manniskor av samma folkgrupp innan det far jamforas? Det har ingen betydelse for det du uppenbarligen ar ute efter att fa folk att tro att kritisera Israel ar nagat man inte far gora.

Har inga svenska bokstavar men du ska nog lyckas klura ut vad jag menar...

Mathias Sundin sa...

Tomas: Jag tycker jag är mycket återhållsam med att kolla folk antisemiter. Den enda jag kallat det är "Allvetaren" som levererat flera antisemitiska åsikter.

Jag tror faktiskt du vet skillnaden på ett krig och Förintelsen. Båda är hemska, alla människor som blir dödande lider på samma sätt, men själva händelsen är olika. Det är skillnad på krig och industriell utrotning.

Jag kallar sådant som är antisemitism för antisemitism. Om det blir mycket beror helt enkelt på att det har uttrycks en hel del antisemitiskt på senare tid.

Du får gärna förklara varför de saker jag kallar antisemitiska inte är det. Men inte bara genom att säga att så inte är fallet.

Mathias Sundin sa...

Thomas: Ursäkta, missade din fråga. Jag vet inte om han är det, jag är för dåligt insatt i israelisk inrikespolitik.

Magnus: Judiska barn är inte mer värda än några andra barn. Det är jämförelsen med Förintelsen jag vänder mig mot. Det gör ingen mer eller mindre värd.

Vem har påstått att man inte får kritisera Israel. Det blir lite konstigt att diskutera när man gång på gång skriver att alla har rätt att kritisera Israel, men så skriver ändå exempelvis du att någon påstår att man inte får det. Det jag vänder mig mot - återigen - är att man klumpar ihop judarna och ger dom kollektivt ansvar för vad staten Israel gör.

Anonym sa...

Och så lite korrekt historia...

http://alazerius.wordpress.com/2009/05/21/sionistkritiken-gor-framsteg-intervju-med-lasse-wilhelmson-ii/