2009-04-01

Uppdrag granskning om Kaukasisk ovtjarka

Debatten efter programmet mellan mig och Hans Rosenberg, Svenska kennelklubben:Hela programmet ser ni här på SVT Play.

Facebook-gruppen mot ovtjarkan hittar ni här.

138 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka raser anser du som farliga och olämpliga att ha?
Anses Dalmatin ingå i denna grupp? Detta är ett utdrag om rasbeskrivningen "Än idag vaktar rasen ganska energiskt och säger med stor inlevelse ifrån om någon obehörig närmar sig tomten, familjens bil och när det ringer på dörren. Dalmatinern kan också vara mycket modig om någon familjemedlem skulle hotas." http://www.dalmatiner.nu/

Hur ställer du dig till att Goldenretriver är den ras som biter flest människor? Förbjudas?

Mathias Sundin sa...

Anonym: Exakt vilka raser får avgöras i lagstiftningsprocessen, men i dagsläget tänker jag mig pitbull, amstaff, fila brasilero, tosa inu och kanske dogo argentino. Raser kan tillkomma eller dras ifrån.

Det här handlar om vilken ras som biter flest människor. Dessutom biter inte golden flest relativt till antalet. Pitbull står för 65 % av alla dödsfall orsakade av hundar. Det är dödsfall och allvarliga skador som är relevant.

Mischa sa...

Pinsamt, att inte ens ha en objektiv programledare som inte kan låta folk prata till punkt.

Anonym sa...

Alltså Mathias, jag tycker att dina argument är bra i stort, men det du faller på är att du låter så otroligt RÄDD själv. Och rädda människor, är svåra att ta på allvar i allting. Du vill förbjuda pitbull, amstaff, fila brasilero, tosan och Dogo argentino...Hur kan du vara så blind? Filan och tosan är inga hundar jag vill se i Sverige ALLS, men American Staffordshire, Dogo argentino...Vad baserar du det på? Pitbull kommenterar jag inte då "pitbulls" enligt gemene, skrämda, man kan vara allt ifrån en renrasig staffordshire bullterrier som inte gör en fluga förnär, till en blandras innehållandes allt annat än pitbull.

Jag hoppas inte att du börjar tala om att förbjuda rottweiler, schäfer, dobermann, boxer, tibetansk mastiff eller liknande, för då får man lov att stämpla dig som ännu en av dessa som är mer rädd än kunnig i ämnet.

Fortsätt kämpa för restriktioner inom raser, MEN, du kan ju också jobba för att införa restriktioner på oregistrerad avel när du ändå håller på. Ovtjarkan är minst lika vanlig i blandad form, i Sverige. Och som bekant är oerhört många av de hundar som figurerar i tidningarna, blandningar.

Min egna hund har attackerats många gånger genom åren, oftast av dessa "sällskapsraser" som du talar dig varm för. Vår skräck i området är inte grannens rottweiler/amstaffkorsning, utan den andra grannens lilla sällskapsterrier.

Hundar som kan bli farliga finns JA, men du kan ju inte förneka att oerhört många raser som rimligen inte borde vara farliga, kan bli det likförbannat hos fel människor.

Vänliga hälsningar
Josefin, seriös hundägare med rottweiler.

Anonym sa...

PS. Mischa: Jag tänkte exakt samma sak, och det hela blidde till en fars då Mathias argument framstod som goda då programledaren inte tjafsade emot denne, medan representantetn från kennelklubben fick sina argument trampade på trots att de är minst lika goda som Mathias, om inte bättre i många fall.

Och jag tycker det är larvigt att skapa en facebookgrupp för att förbjuda en ras, känns inte så politiskt proffsigt utan mer för fjortisar.

Mathias Sundin sa...

Josefin: Rädd? För? Det enda jag är rädd för att något riktigt allvarligt kommer inträffa. Att ett barn blir ihjälbitet till exempel.

Ja, som sagt, listan är inte definitiv. Därför bra med synpunkter. Dogo argentino är förbjuden tex i Norge, precis som pitbull och amstaff. Det är farliga hundar.

Små hundar kan vara ettriga och aggressiva, men inte särskilt farliga.

Ja, jag håller såklart med om att det finns olämpliga ägare som gör annars tämligen ofarliga hundar farliga. Men också raser som är farliga i sig. Det ena utesluter inte det andra.

Anonym sa...

En Jack Russle kan vara dödligt farlig för ett litet barn och jag uppfattar denna ras som väldigt aggressiv och anfaller gärna mina stora hundar som inte änns tittar åt deras håll. Har även blivit drabbad av en JR som bitit min son illa när han gick förbi den, helt utan anledning.
Nä, Mathias. Jag tycker vi förbjuder bilar i Sverige. För dom dödar oxå människor. Eller... Är det kanske människan som kör bilen det är fel på?

Mathias Sundin sa...

Anonym: Att jämföra en död tingest, bilen, med en levande varelse, hunden är ett riktigt imbecillt argument. Om du kan visa mig en sorts bilar som åker runt helt själv på gatorna och mejar ner folk, då ska jag jobba för ett förbud.

Nikki sa...

Jag undrar lite om du själv har ägt en ovtjarka och vad du bygger dina sk. "fakta" på?
Jag tycker det är synd att man jobbar så hårt för att piska upp ett sådant hundhat i Sverige. Har vi inte tillräckligt med fördomar redan?
Borde inte frågan egentligen vara skärpt kontroll av hundar överhuvudtaget? Hade det krävt speciellt tillstånd att skaffa hund (avsett ras) och större krav ställts på uppfödarna att kontrollera sina köpare så hade vi inte haft sådana problem tror jag.

Har haft hund hela min uppväxt och har haft allt från ovtjarkor till pittbulls och det lustiga är att alla runt om mig alltid har varit hela och ickeuppslitna av hungriga "monsterhundar". Såväl vuxna som barn, människor och andra djur och vänner som främlingar.

Jag kan iaf säga att jag till 100% inte tror på att det finns några farliga raser bara farliga hundägare.

Anonym sa...

Finns inga farliga hundar bara farliga människor och dåliga hundägare!
Pinsamt dåligt program. har sett det så många gånger förut och blir bara så trött...

Polisen i programmet... Vilken jävla planet är han ifrån. Sträcka fram handen till en vilt främmande hund??? Idiot!!!

På tal om polis:

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/polishund-bet-66-arig-kvinna(1242188).gm

Polisen använder sig nästan uteslutande av scäfer. Förbjuda polisens hundar samt deras favoritras kanske???

Anonym sa...

Med anledning av kvällens film om kavkazskaja ovtjarka i programmet Uppdrag granskning vill jag göra några förtydliganden.

I programmet efterlystes ett förbud av rasen och vad jag inte tillräckligt tydligt fick fram i den intervju som sändes efter filmen, var vad ett sådant förbud skulle kunna innebära. Att en ras nekas att bli registrerad i Svenska Kennelklubbens hundregister är inte lika med att den förbjuds i landet. Ett förbud mot uppfödning och ägande av en hel hundras kan troligtvis endast regeringen fastställa, inte Svenska Kennelklubben. Ett sådant förbud skulle dessutom med all sannolikhet leda till att dagens hundar blir morgondagens blandraser och då inte omfattas av bestämmelserna i alla fall.
I stället för ett förbud hänvisar Svenska Kennelklubben till den lagstiftning som redan finns, Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150). Lagen ger polisen möjlighet att även i förebyggande syfte testa en hund som misstänks vara en samhällsfara samt möjlighet att utfärda hundförbud för den ägare som tydligt brister i sin hundhållning, bland annat. Detta innebär att ingen ras och inga hundägare kan bestraffas kollektivt utan det är den enskilda hunden eller hundägaren som ska fällas. Att skapa nya regler och förbud innan de befintliga har hunnit verka ser vi som oacceptabelt. taget från svenska kennel klubben

Freke sa...

Mathias.. Det är väl tur att du är så rädd.. så att du inte skulle sätta fram en hand.. du är väl införstådd med vad rädda djur kan göra för att tro sig göra rätt?! Det är rädslor som skapar händelser.. Och måtte du inte träffa en räddare människa än vad du själv är för då är det en risk att du vill förbjuda männskligheten så som du vill förbjuda vissa hundar?! Kan vi inte förbjuda björnen i skogen oxå då den kan och faktiskt ha attackerat människor! och när vi ändå håller på är det inte lika bra att förnjuda polisen som kan skjuta folk, bilar som kan köra på folk och för att inte tala om ungdomar som kan attackera pensionärer!!
Tror det är bäst att förbjuda Sverige då det är farligt att leva i Sverige, det finns ju andra av annan åsikt än vad du har... Så dom måste förbjudas. NU!! med engång!!!

Niklas sa...

Du fortsätter hävda din ståndpunkt med statistik som inte är korrekt underbyggd.

Har i ett annat inlägg citerat och kopierat in länkar ang clifton rapporten, som du helt sonika valt att inte bemöta.

Sitter man och skall föra en sansad debatt om hundars farlighet etc, och slänger ur sej påståenden i parti och minut som du gör, så bör man väll ändå ha fog för det man säger & hävdar ???

Du är en person som enbart spelar på folks fobier och rädslor, för egen vinning inom politiken ?
Du sprider myter och vanföreställningar med felaktig och inkorrekt fakta.

I mina ögon har du NOLL kredibilitet !!

//Niklas - Pitbullforum.se

Anonym sa...

Dra något gammalt över dig herr Sundin. 30 medlemmar på din metafysiskt värdelösa facebook-grupp måste ju ses som ett praktfiasko. Fortsätt att idka förbudshets som ni folkpartister är så oerhört duktiga på så fortsätter vi våra liv med exakt vilka hundar vi vill.

Anonym sa...

Jag tror ju att det e fler männinskor som dör av dåliga politikers beslut än av hundar som bitter ska vi då sätta förbud på sånna idioter som dej då oxå ??

Stygge sa...

Jag har en lejonhanne hemma. Gullig och kelen, vill bara spinna och leka. Det är klart att det finns dumma lejon som äter andra djur och sånt, men det är för att de inte har några ägare som säger ifrån. Det är bara ägaren det beror på. När vi är ute och går så blir vårt lejon ofta attackerad av bonnkatter. Otäcka saker som fräser och klöser. Förbjud dem! Och har ni tänkt på vilket djur som biter mest människor i Sverige? Jo, myggan! Jag blev biten massor av gånger förra sommaren. Förbjud dem! Rör inte mitt lejon! Det är enda möjligheten för mig att få respekt.

mollgan sa...

Amstaffen är en hund med personlighet och stark vilja. Den är väldigt trofast sin ägare men är inte reserverad inför andra människor. Den är glad i alla och älskar, bokstavligt talat, barn och mat över allt på jorden! Amstaffen är en energisk hund som älskar att leka och gå på tur men den är duktig att anpassa sig till din levnadsstandard. Den är en ypperlig och härlig familjehund, som knyter sig starkt till familjen. Amstaffen går fint ihop med andra djur.

I USA och England har dom smeknamnet Nanny Dogs, barnvakts hund !

Jag föreslår att du går en kurs med Hans Rosengren som handledare.

Du behöver bättre kunskap i frågan.

mollgan sa...

Hans Rosenberg - SKK, jag slant på tangenterna .

mollgan sa...

Några exempel,

Svenska kennelklubbens kennelkonsulenter Carina Jansson och A C Edoff har vid besök hos 2 pitbull terrier,900703,på upprättat besöksprotokoll nedtecknat, jag citerar “Såväl vuxen hanhund som tik är importerade och har valts med omsorg.Hundarna är mycket tillgängliga och öppna”, slut citat.

Veterinären vid Lantbruksstyrelsen, Folke Cirenius, har i tjänsten inspekterat 2 pitbull terrier och funnit dessa utan anmärkning.

Bo Berle, vaktbolagsinnhavare och hundutbildare i Göteborg, anser att den pitbull terrier vid namn Tyson vilken han studerat, med rätt förare, är en perfekt hund i alla avseenden.

Frank Pettersson, tjänstehundar för göteborgspolisen och besiktningsinstruktör vid göteborspolisens hundgrupp sedan 20 år, säger att han inte kan uttala sig om pitbull terrier som ras utan endast om det exemplar av rasen som han och Berle under lång tid studerat. Denna hund, Tyson har testats av av Pettersson varvid följande framkommit, hunden har bra nerver +2, måttlig dådkraft +1, liten skärpa utan kvarstående aggressivitet +1. Hunden anses vara för vek för att passa som tjänstehund.

Petterssons personliga utlåtande om hunden är , jag citerar”Det är en generellt mysig

mollgan sa...

Varför hundar biter, av Räddningsverket : http://www.srv.se/upload/Förebyggande/NCO/Faktablad/Hundbett.pdf


Omständigheter vid hundbett
Varje patient som uppsöker en EHLASS-ansluten akutmottagning
till följd av hundbett lämnar en kort beskrivning av händelseförloppet
i samband med olyckan. Dessa beskrivningar är relativt knapphändiga
och skulle därför knappast kunna ligga till grund för en
djupare analys. Dessutom är det långt ifrån säkert att patienten
uppfattat eller återberättat situationen korrekt. Med dessa reservationer
har ändå några mycket grova skattningar gjorts utifrån data
för år 2000, som rymmer 321 fall av hundbettskador:
• I närmare nio fall av tio har patienten skadats av den egna
hunden, familjens hund eller en annan väl bekant hund.
• Den vanligaste lätt urskiljbara orsaken till hundbett tycks vara
att offret gått emellan i ett hundslagsmål. Uppgifterna tyder på
att detta är orsaken i ungefär en tredjedel av fallen.
• I en stor majoritet av de fall där hundslagsmål ligger bakom
skadan har antingen de egna hundarna eller den egna hunden
och en annan väl bekant hund börjat slåss.
• Bett i samband med lek med hund (oftast ren olycka) är orsaken
till skadan två till tre gånger av tio.
• I den dryga tredjedel av fallen där skadan inte skett i samband
med hundslagsmål eller lek, tycks oftast någon form av provokation
ligga bakom skadan. I detta sammanhang har “provokation”
getts en ganska vid betydelse; det kan handla om allt från
att man klappat en okänd hund utanför affären till att man
råkat trampa på hunden eller försökt ta ifrån den en leksak.
• I mindre än ett fall av tjugo verkar det som att patienten skadats
av en för honom eller henne okänd hund, utan föregående kontakt
dem emellan.
Vid en jämförelse är den tydligaste skillnaden gentemot Sverige att
det i andra länder ofta är betydligt vanligare att den skadade blivit
biten av en okänd hund.Hur fungerar det i andra länder med förbud ? !

Hur funkar förbudet i Norge då, finns det undersökningar på det tro?

inte bra det gör det ju ingen annanstans i världen. dom dåliga ägarna skaffar bara andra raser, o problemet är lika stort fast med andra raser bara.

det är 5 gånger större chans o bli dödad av en hund i danmark eller i holland(pitbull förbjuden i båda länderna)

mycket större chans att bli hundbiten i danmark , holland och england än i sverige samtliga av dessa länder har då ett förbud mot pitbull och pitbull liknande raser

citerat från den svenska statliga utredningenLista över hur benägna olika hundraser är att attackera barn.
Risken att bli biten av en dobermann är exempelvis fem gånger högre än att bli biten av en labrador.

1.
Schäfer: 2,83
2.
Doberman: 2,71
3.
Spets: 1,81
4.
Pekineser: 1,56
5.
Tax: 1,35.
.
6.
Schnauzer: 1,33
7.
Collie: 1,30
8.
Jakthund: 1,29
9.
Pudel: 0,98
10.
Rottweiler: 0,92
11.
Beagle: 0,80
12.
Terrier: 0,61
13.
Bernersennenhund: 0,58
14.
Labrador/retriever: 0,49
15.
Blandras: 0,46
16.
Spaniel: 0,31
17.
Shi Tzu: 0,26
18.
Malteser: 0,00
Fotnot: Risknivån är beräknad genom att dividera andelen hundar av en viss ras med hur ofta hundar av samma ras bitit barn illa.


Tänkvärda ord i Expressen :
http://www.expressen.se/debatt/1.1227383/skyll-inte-pa-kamphundarna

mollgan sa...

Mycket Stor undersökning som tydligt visar fakta. Detta bör alla läsa som talar om raser och inte ägaransvar !

http://www.adbadog.com/uploads/pdf%20forms/DowdAPBTbehaviormanuscriptV4.pdf


The American Pit Bull Terrier and the American Staffordshire Terrier are the breeds most targeted by BSL. In the current study, the temperaments of over 25,000 dogs, of various breeds, have been evaluated including 1136 dogs from the pit bull group and 469 American Pit Bull Terriers. Using results of a rigorous pass-fail temperament test, designed to evaluate characteristics such as human aggression, these analyses statistically evaluated the proportion of dogs categorized by breed groups (e.g. sporting, pit bull, hound, toy, terrier) passing. Interestingly, results show that the pit bull group had a significantly higher passing proportion (p < 0.05) than all other pure breed groups, except the Sporting and Terrier groups.

Anonym sa...

Hej Mathias!
Bengt Rödseth heter jag och är en av de som arbetar med hundar som har problembeteenden.
Jag utrycker mig så eftersom problemen inte är kopplade till specifik ras utan till den enskilda hunden och/eller ägaren.
När du säger att raser skall förbjudas borde du i konsekvencens namn förbjuda alla som har kraft nog att allvarligt skada eller döda en människa.

I början av veckan hjälpte jag en familj med en av de minsta sällskapsraserna. Jag lovar dig att om ett litet barns ansikte skulle bli utsatt för den här hunden så är det inte säkert att barnet skulle överleva.

Som jag ser det finns det idag två stora problem som egentligen hänger samman, nämligen att vi allt mer kommer bort från naturen och tappar gammal kunskap.

Det första problemet är att hunduppfödare tar allt mindre hänsyn till avelshundarnas mentala egenskaper. Detta gäller såväl renrasiga hunder som blandraser. Rasuppfödarna stirrar sig blinda på utseendet och där tar inte kennelklubben sitt ansvar!
Blandrasaveln sker helt slumpmässigt ofta i tron att korsningsavel ger en sundare hund. Det behöver vi inte disskutera här men en sak är säker det blir inte bättre hundar när man avlar på två som är rädda för och arga på det mesta som rör sig.

Problem nummer två är att hundvärlden nästan helt har tappat kunskapen om hur en hund skall uppfostras och hanteras. I stort sett alla kurser och utbildningar idag består av inlärning och belöning. Valpen/hunden får då inte de signaler som den skulle fått i en hundflock och utvecklar därför rädslor och som en följd av rädslan kommer aggressiviteten.

Om du verkligen vill göra nytta för att hjälpa hundägarna att känna sig trygga ute på stan, kunna ta emot släkt och vänner utan risk för bitskador, ja helt enkelt njuta av att ha hund då skall du lägga kraft på att öka kunskapen om uppfostran och ägandet av hund.

Om du är intresserad får du gärna följa med mig under en arbetsdag, eller flera, för att få se vad som händer ute i stugorna. Jag lovar dig att det allt mer liknar ett kaos. Snart sagt varannan hund är aggressiv, oavsett ras.
Jag skulle uppskatta om du ger dig tid att ta del av mina kunskaper för att ge dig en bredare bild av problemet aggressiva hundar.

Mvh
Bengt

Mathias Sundin sa...

Det skulle jag gärna göra Bengt! Ta kontakt med mig via mail eller telefon. mathias.sundin(at)norrkoping.se eller 0730-201150.

Anonym sa...

Jag har själv en malinois och en rottweiler. Båda mina hundar älskar människor och är inte hundaggressiva. När jag är ute och går med dom så är det dock ca 70% av hundarna här som gör utfall. Dom 70% består av sk sällskapshundar. Vi har även en labrador i området som brukar slita sig och hoppa på andra hundar och människor. Hur kan man sitta och säga att vissa raser ska förbjudas när bevisligen en labrador kan bli lika farlig. Jag tycker du ska ta kontakt med en pitbullförening eller liknande och träffa deras hundar innan du står och föreläser om hur farliga dom är. Alla hundar kan bli farliga med fel ägare i andra änden av kopplet. Mvh Anna

mollgan sa...

Tack bengt, ett mycket bra förslag.

Här myndighetens slutsats i frågan.


Breed-specific approaches to the control of dog bites do not address the issue that many breeds are involved in the problem and that most of the factors contributing to dog bites are related to the level of responsibility exercised by dog owners. To prevent dog bite-related deaths and injuries, we recommend public education about responsible dog ownership and dog bite prevention, stronger animal control laws, better resources for enforcement of these laws, and better reporting of bites. Anticipatory guidance by pediatric health care providers should address dog bite prevention.

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Du verkar vara okunnig, rädd, osäker i dig själv och dina egna åsikter att det är skrattretande.
Programledaren är minst lika korrupt som hela svt som tillät programmet att sändas med sån dynga till story.

Borde inte då alla hundraser i hela världen bli förbjudna om det nu gäller den som biter mest? Det finns ju något som kallas diciplin och funkar inte det så finns det ju munkorg :P
Du och programledaren borde nog skaffa er det sistnämnda :D

Denise Magnusson sa...

Jag har följt dig och dina åsikter under en väldigt lång tid nu och i detta inslag så blev jag bara matt i kroppen.
Du vet ju ingenting. Har du träffat dessa typer av hundar själv eller baserar du dina åsikter endast på den information som SVT tagit fram?
Vad kommer dina uppgifter om att pitbull skulle stå för 65% av dödsfallen? Hur vet du att det är renrasiga pitbulls? Pitbull och american staffordshire terrier är utan tvekan bland de mest människo älskande hundarna som finns!
Att påstå något annat är OKUNSKAP.
Det är upp till varje uppfödare att informera sina valpköpare om vad hundrasen används till och dess historia likväl som att inte sälja till människor som uppenbart inte kan hantera den ras som man fött upp.
Jag är själv uppfödare av American Staffordshire terrier och är mycket noga med vart mina valpar hamnar.
Att du är hundmänniska..... Det märks inte över huvud taget. Vad har ni haft för hundar? Labbe?
Att du sedan ser till alla människor i samhället som är livrädda för "dessa typer av hundar" och anser där med att ett rasförbjud bör finnas. Hur gör du för mig som är totalt vettskrämd för grodor och paddor? Eller de som har fobi för spindlar, ormar etc. De är inte farliga men jag är totalt vettskrämd för dem och gråter så fort jag ser en padda. Det är samma sak med vad du kallar "kamphundar" de är inte farliga men det finns människor som är rädda.
Jag är orolig så fort jag går ut i skogen med mina hundar för att det ska komma någon lös hund som ägaren inte har koll på för att sedan springa fram och bita mina hundar. Jag har alltid mina hundar kopplade förutom när vi tränar på brukshundsklubben.
Det är ett problem med oansvriga hundägare inte farliga hundar! Det är dags för dig att försöka inse detta. Hur kommer det sig, tror du, att alla som kan hund är emot dig och dina åsikter i detta? Inte sjutton kan det bero på våran okunskap om hundar i alla fall.

Med Vänliga Hälsningar
Denise Magnusson
Kennel Tibrige

Calle Borgström sa...

Mathias, det sista vi behöver i det här landet är politiker som du som sitter och kör små populistiska race utan att veta ett smack om det du snackar om! Ditt resonemang om att förbjuda ovtjarkan grundar sig bara i rädsla och okunnighet. Har du ens träffat någon ovtjarka? Gittans hund var en (tydligt sjuk) blandras mellan schäfer och ovtjarka - vill du förbjuda schäfrar också? Och Golden retriever, som biter många fler barn än vad ovtjarkor har gjort. Vet du egentligen NÅGON som blivit biten av en ovtjarka - riktigt biten, alltså, inte bara 'skrämd'?

Jäkligt skönt att se att så många vettiga människor med hundkunskap har kommenterat här, så det blir lite motvikt mot det där eländiga 'reportaget' på TV där inte en enda av oss med positiva erfarenheter av rasen fick komma till tals utom den där snubben som hade problem med grannarna...

Mathias Sundin sa...

Det enda de allra flesta, det finns några undantag, som kommenterar här lyckas uppnå är att visa att ni inte klarar av att föra en seriös diskussion.

Utan att ens veta vad jag har studerat, vilka hundar jag träffat, vilka jag prata med osv så dömer de flesta ut mina åsikter som okunskap. I nästa andetag visar också flera personer att de inte känner till vilken forskning och undersökningar jag hänvisar till. Att då påstå att man själv är insatt och den andre okunnig blir väldigt konstigt.

Calle B sa...

Facebook-gruppen "Förbjud Populistiska Politiker" hittar du här: http://www.facebook.com/group.php?gid=66387256395

Calle b sa...

Nä, Mathias, man behöver inte veta exakt vad du studerat, vilka undersökningar du tagit del av osv. Dina uttalanden talar tydligt nog för sig själva.
En seriös diskussion, Mathias? Är det en sådan du för, tycker du? Du har inte lagt fram ett enda argument som talar sakligt för din sak - nämligen att ett förbud mot vissa hundraser skulle medföra att färre människor blev skadade av hundar i Sverige. Frågan har redan retts ut av flera instanser, men du kanske tycker att deras kunskap inte kan mäta sig mot din egen?

mollgan sa...

mathias, att du har bristande kunskaper visar du tydlig.
Bara klädsamt med lite ödmjukhet.

" nästa andetag visar också flera personer att de inte känner till vilken forskning och undersökningar jag hänvisar till"Man kan läsa statistik som fan läser bibeln.

Vad du har missat är myndighetens slutsats i frågan.
Den liknar på många sätt SKK uppfattning.

Breed-specific approaches to the control of dog bites do not address the issue that many breeds are involved in the problem and that most of the factors contributing to dog bites are related to the level of responsibility exercised by dog owners. To prevent dog bite-related deaths and injuries, we recommend public education about responsible dog ownership and dog bite prevention, stronger animal control laws, better resources for enforcement of these laws, and better reporting of bites. Anticipatory guidance by pediatric health care providers should address dog bite prevention.


Har du tagit del av denna stora undersökning :Assessment of Canine Temperament in Relation to Breed Groups ( 25.000 hundar )

http://www.adbadog.com/uploads/pdf%20forms/DowdAPBTbehaviormanuscriptV4.pdf

Det vore trevligt om du svarade på seriösa inlägg.
Istället för att ödsla tid på kommentarer om " dom som inte klarar av att föra en seriös diskussion "

// Leif Persson

Anonym sa...

Du säger dig ha träffat många olika raser och skaffat dig tillräcklig erfarenhet av det. Psst. Idiot, då skulle du inte snackat den här jäkla gojan du gör nu!

Jag är själv ägare till en Amstaffkille som är högt älskad av alla i min omgivning. Han har aldrig visat aggressivitet mot något eller någon!

Skaffa dig riktig fakta istället för att sitta och snacka massa skit som du garanterat läst dig till.

mollgan sa...

Här är antal döda i sverige, till följd av hundbett.
Blodförgiftning är den största orsaken.

Varför kan man fråga sig.
Man söker inte vård när det händer.

jag kan med stor sannolikhet säga att ingen av dessa 6, blev biten av renrasiga Amstaff eller APBT.

Här är siffror för Sverige .

Dödsfallen inträffade åren 1970, 1973, 1984, 1991, 1998 och 2000. I
genomsnitt dör det alltså i Sverige en person vart sjätte år till följd
av bett eller angrepp av hund.

Via Epidemiologiskt Centrum, Socialstyrelsen, har Hundansvarsutredningen
inhämtat uppgifter om de sex personer som avlidit i
Sverige till följd av bett eller angrepp av hund under åren 1969–
2000. Informationen i dödsorsaksintygen är knapphändig. Till exempel
framgår endast i ett fall om det var den avlidnes egen hund eller
någon annans hund som orsakade dödsfallet.
Fall 1: Kvinna, 40–44 år, biten av egen hund, död av blodförgiftning.
Fall 2: Kvinna, 45–49 år, död av hundbett (förblödning under medvetsl
öshet).
Fall 3: Kvinna, 80–84 år, riven av hund, död av hjärtsäcksinflammation.
Fall 4: Kvinna, 50–54 år, död av bitskador vid hundangrepp.
Fall 5: Kvinna, över 85 år, död av allmän blodförgiftning efter
hundbett.
Fall 6: Man, 50–54 år, död av septisk chock (blodförgiftning) med
mycket snabbt förlopp efter hundbett.


Se tex. sidan 144 :

http://www.regeringen.se/content/1/c6/01/21/32/2d7bdcd6


Att använda sig av statistik från USA är inte relevant.

Där talar vi om helt andra förhållanden. Större population, större missförhållanden, större kriminalitet osv osv. Antalet hunder i fel händer / ägare är mycket större.

Statistiken visar även tydligt att ägarna lämnat hundar och små barn utan uppsyn.

Det finns många saker att lyfta fram i dessa siffror.

Man kan även fråga sig om det är blodförgiftning som är den vanligaste dödsorsaken även i USA ?

Niklas sa...

Tillåt mej att småle Mattias !

Du sållar bland frågorna & väljer att gå som katten runt het gröt.

Sitter man som du gör på en ansvarspost och kastar ut s.k fakta, utan att ens hänvisa till VAR man inhämtat densamma, så får man var beredd på motfrågor och ifrågasättande.

Brukligt är även att man citerar sina källor och har med en hänvisning till dom samma, vilket du borde veta som politiker.

Att hävda att flrea här inne inte kan föra en diskussion är lite väl i lägsta laget.
Du har ju ertappats med byxorna nere flera ggr i alla dina inlägg du skrivit om hundar.

Rejäla övertramp och felaktigheter, hörsägen och myter, som du i senare skeden väljer att ignorera när dom påtalats.

Du är en populistisk politiker som väljer att spela på folks fördomar.

Du har vidare fått långa inlägg publicerade på dina facebook sidor, där du bedriver din "hat kampanj vidare", detta av folk med mycket god insikt i problematiken.

Du klarar uppenbarligen inte att ta till dej information ens när du får den serverad på silverfat.
Har bland annat ADVENTure dog conferance i minnet, där du vägrade ta till dej vad landets samlade expertis berättade.

Som sagt , jag saknar all respekt för dej rörande ditt sätt att argumentera.

//Niklas - Pitbullforum.se

Mathias Sundin sa...

Nej, jag sållar inte bland frågor. Jag ska skriva ett inlägg där jag försöker bemöta det som tas upp.

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Vet du om att en man avlivade sin hund enbart pga det idiotiska programmet i svt igår?

Jag var påväg med min Ovtjarka till veterinären för att hon skulle få sin 1års spruta och då möter vi en blandras av schäfer och ovtjarka bland annat, mannen ska avliva sin hund pga programmet och för att hunden ibland skäller till på andra hundar.

Detta får stå på ditt och svts samvete..

Är det detta ni vill ska hända? Att folk blir så upprörda av ett jävla program att djur får lida pga det?!

Och du kallar dig för hundvän, kan du inte bara inse att du är besegrad och aldrig kommer vinna denna kamp så gör något vettigare med din fritid som du verkar ha för mycket utav!

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Mitt hjärta bröts när jag hörde och såg ägarens oro och förtvivlan innan han gick in för att avliva sin hund.

han hade inte ens den tanken i sin hjärna innan han såg ert programm, och i ren desperation så åker han in dagen efter och avlivar sin hund.

När vi sedan åkte iväg med vår hund så satt han och va ledsen...

Hur känns det att vara orsaken till att den fina hunden blev avlivad?!

Jag mår ännu dåligt och vill bara gråta, fattar inte hur man kan påverkas så och låta hunden ta smällen.. fy fan!

mollgan sa...

Varför klagar du på oseriösa inlägg, men väljer att inte svar på de seriösa frågorna.

Om du buntar ihop allt i ett inlägg, kommer många frågar att förbli obesvarade.

Har du tagit del av denna stora undersökning :

Assessment of Canine Temperament in Relation to Breed Groups ( 25.000 hundar )

http://www.adbadog.com/uploads/pdf%20forms/DowdAPBTbehaviormanuscriptV4.pdf

Hur stämmer resultaten av undersökningen med din kunskap i frågan ?


Tycker du att den Svenska statistiken " döda 1970-2000 av hundbett " är alarmerande ?


Tycker du att det är relevant att tala om statistik från USA ?


Tacksam för svar

// Leif Persson

mollgan sa...

jag kan hjälpa till med sidanvisning till slutsatsen av studien.

läs sidan 18 & 19


Assessment of Canine Temperament in Relation to Breed Groups ( 25.000 hundar )

http://www.adbadog.com/uploads/pdf%20forms/DowdAPBTbehaviormanuscriptV4.pdf

mollgan sa...

Yorkshire Terrier finns även i statistiken för dödsfall i USA.
Återfaller till min fråga, är blodförgiftning den vanligaste dödsorsaken även i USA ! ?

Vet du svaret ?

Breeds responsible for human DBRF have varied over time. Pinckney and Kennedy13
studied human DBRF from May 1975 through April
1980 and listed the following breeds as responsible for
the indicated number of deaths: German Shepherd Dog
(n = 16); Husky-type dog (9); Saint Bernard (8); Bull
Terrier (6); Great Dane (6); Malamute (5); Golden
Retriever (3); Boxer (2); Dachshund (2); Doberman
Pinscher (2); Collie (2); Rottweiler (1); Basenji (1);
Chow Chow (1); Labrador Retriever (1); Yorkshire
Terrier (1); and mixed and unknown breed (15). As
ascertained from our data, between 1979 and 1980,
Great Danes caused the most reported human DBRF;
between 1997 and 1998, Rottweilers and pit bull-type
dogs were responsible for about 60% of human DBRF.
Indeed, since 1975, dogs belonging to more than 30
breeds have been responsible for fatal attacks on people,
including Dachshunds, a Yorkshire Terrier, and a
Labrador Retriever.

mollgan sa...

Det blir många ras förbud enl. statistiken, eller hur.

Du använder siffran från 1997-1998 när det inträffade 27 dödsfall.

varför väljer du inte något annat år ?

Det kanske inte passar din agenda då ?

Det är naturligtvis tragiska år 97-98. tex 70 % var små barn.
Sannolikt lämnade utan uppsyn av vuxna. Hur många av dessa levde under svåra omständigheter, missbrukande föräldrar mm. mm

Till saken hör även den stora populationen i USA. " endast 27 dödsfall på 2 år "

Betänk även att det finns 100.000 tals hundar av skl. pitbull typ i USA.
Var finns dom i statistiken för de övriga åren ?

Vi har ett dödsfall vart 6:e år i Sverige totalt 6 st mellan 1970 - 2000 ( varav 5 av blodförgiftning ) på 8-9 miljoner innevånare.

60% av 27 dödsfall är 16,2
Vet du om hundar av pitbull typ stod för 8,1 av dödsfallen.
Eller om det var Rottisarna som kanske stod för större delen av de 16,2 dödsfallen ?

Vilken hundras stod för de resterande 40 % ?

Dom måste väl också förbjudas ! ?

Statistik.......... !

Återkommer till frågan om orsaken till dödsfallen var blodförgiftning i 9 fall av 10 ?

Pga av att vederbörande inte uppsökte sjukvård.


Jag vet inte .....

Tacksam för svar

// Leif Persson

mollgan sa...

Jag har hittat svaret på en av mina frågor till dig.

Av de 27 dödsfallen 1997-1998 i USA, stod hund av pitbull typ för 6 st.

Rottweilers stod för 10 st.

Befolkning 300 + miljoner !

Hur många av dessa saknade sjukföräkring ?
Ingen adekvat vård !

Kanske finns det större problem i USA.

2003 fanns det 35 miljoner fattiga.

2004 saknade 45 miljoner sjukförsäkring !

Ingen tror väl att detta har minskat under senare år.

Källa : http://www.census.gov/prod/2004pubs/p60-226.pdf

Här finns statistik om tex. antalet hushåll som har hund i USA.

Många hundar blir det.

http://www.avma.org/reference/marketstats/ownership.asp#companion

mollgan sa...

Avslutar tipsen för kvällen med en länk till :

AVMA American Veterinary Medical Associaton


REGARDLESS OF SIZE OR BREED, ALL DOGS CAN BITE IF PROVOKED. RESPONSIBLE PET OWNERSHIP IS KEY TO REDUCING THE LIKELIHOOD OF A DOG BITE AND CAN ENHANCE THE OWNER/DOG RELATIONSHIP

There is no such thing as a bad breed of dog. All dogs can bite if provoked. Responsible dog ownership is key.


http://www.avma.org/press/publichealth/dogbite/messpoints.asp

daniel sa...

mathias sundin tror allt att du skitet i de blå skåpet. för jag ser inte ett inlägg någonstans från någon som håller på dig och delar dina åsikter. det blev nog inte som du tänkt dig efter debatt i svt. så inte kunde du fiska nån röster på ditt agg till vissa hund raser

Anonym sa...

Den enda forskningsrapport du hittat som stödjer din sak bygger på MEDIA RAPPORTERADE händelser.

Tror du på allt som står i tidningen?

Självklart finns inte sanningen i den!

Läs på innan du skriker förbud.

amstaff.blogdog.se

Hundägare sa...

"Exakt vilka raser får avgöras i lagstiftningsprocessen, men i dagsläget tänker jag mig pitbull, amstaff, fila brasilero, tosa inu och kanske dogo argentino. Raser kan tillkomma eller dras ifrån."

Du får nog lägga till en 100 raser iaf. och alla blandraser däremellan.

Du glömde Ovtjarka.. men den kanske inte var så farlig som en 18 kg Pitbull?

Jaja man får väl skaffa sig en ofarlig Neopolitansk Mastiff....

Ett tips på några raser att förbjuda: http://www.dogbreedinfo.com/a-z.htm

Maria Olofsson sa...

Känns det inte lite patetiskt att sitta och säga att folk som har skrivit här inte kan föra en seriös disskussion när du inte har svarat på ett enda inlägg från "mollgan"?
Har bara sett statistik, fakta och ett fantastiskt försök från hans sida att föra en SERIÖS disskussion! Men jag antar att det är svårt att svara när det inte finns några svar som hjälper dig i ditt försök till rasförbud?

Jag är en stolt ägare till en renrasig American Stafforshire Terrier och har 8 syskonbarn från åldrarna 3-14 år som han leker nästan varje dag med, och jag lovar dig, stabilare och tålmodigare hund hittar du inte!!! Har aldrig sett en sån genuin kärlek till barn och människor som de här hundarna har!

Min uppfödare har fyra barn och 7 Amstaffar och hon tävlar i lydnandsklass ELIT med två av dem, resterande hundar är dessutom den mest väluppfostrade skara hundar jag någonsin har träffat!
Dessutom ställer hennes barn ut hundarna. När jag var där på valpträff hängde deras yngsta dotter på ryggen på en av deras tikar medans hon åt, tro mig inte många hundar tycker att det är ok, men henne bekom det inte ens...

Känns oerhört tråkigt, för att inte tala om kränkande att du sitter och spottar ur dig skit om min hund när du inte har den ringaste aning om vad du pratar om!! Läs lite mera ingående "mollgans" alla inlägg och för guds skull ta dig ut och träffa seriösa hundägare med den typen av hund du vill förbjuda och återkom sen! / Maria

Åsa sa...

Det dummaste jag någonsin hört. Om du kunde något om rasen skulle du veta att de vaktar mot vuxna män. ALDRIG BARN!!!!! Vilken ointelligent varelse du verkar vara som pratar och debatterar om saker du inte har en enda aning om. Vill du träffa en ovtjarka så kom hem till hem. Han kommer hoppa på dörren och skälla och när jag öppnar kommer han snällt hälsa på dig, sen gå o lägga sig och fortsätta sova! Förbjud dumma hund ägare som ex äger golden tretriver och tror att de bara är gulliga familje medlemmar. Kolla bitstatistiken på den rasen och tala sedan. Vad är ditt prblem med hundar eg?

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Vill du träffa en Ovtjarka så kan jag komma förbi, du bor i norrköping, inte så lång härifrån.

Du kan inte yttra dig om någon hund du inte kan någonting om!
de är inte tränade till att döda, de är vanliga VAKTHUNDAR som bara är lite större och med större sannolikhet kan ta ner en anfallare än vad en mindre vakthund kan,det är ren sanning!!!

SVT har inte forskat något utan de har gjort ett program där de ljuger folk rakt upp i ansiktet med hjälpt av idiothundägare som köpt en hund de inte vet någonting om och sen så klagar de på hunden för de gjort fel.
SVT ville bara ha en stor tittarskara under sitt program, de ger fan i sanningen. Det är så media funkar om du inte visste lilla Mathias!

mollgan sa...

Här kan vi rädda många liv, det är ett klockrent förbud ! Ironiskt.

Under senare år har i genomsnitt 12 personer per år omkommit i Sverige.

Se sid 37 punkt 6.3.7

http://www.srv.se/Shopping/pdf/23450.pdf


Naturligtvis är det en fråga om ägaransvar !


Vad tycker du Mathias, är det en förbudsfråga för partiet ?

// Leif persson

mollgan sa...

Ytterligare ett exempel på en ägar / kunskap / hanteringsfråga

Farliga djur....

Dödsfrekvens i snitt 2 st / år under 1983 - 1995

Jämför gärna med den Svenska statistiken för dödsfall/ hundbett, se tidigare kommentar.

http://www.equerry.se/att/Kanridninggorassakrare.pdf

Anonym sa...

Stolt kaukasisk ovtjarka Ägare

Jag är en ägare till min snart 2 åriga kaukasisk ovtjarka(en av 164 reggade & testade i sverige) på 65 kg som är hur snäll som helst, går bra ihop med alla. Att rasen är stor & ett kraftpaket kan man inte undgå. Då det gäller rasen så så måste man visa vem det är som bestämmer men som sagt inga problem här men det finns som sagt alltid oseriösa uppfödare & köpare.

Gäller veta att kan klara av en stor hund och träna så går allt öva bort eller vad nu man vill ha hunden som. Vaktinstinkter har alla hundar ju.

Att hundar biter beror ju på att man inkrektar på deras revir.
Hur skulle du/ni tycka om det kom in en oskänd i ert hem ?!

Lär dig tyda hundens språk inna du klandra ner på dom.
Hundbitningar beror oftast på att man klappar hunden på huvudet direkt och för att försvara sig såg kan dom attakera.
Klappar du en hund på huvudet direkt så är det att du sätter dig över hunden innan den kanske har accepterat dig.
När en hund vänder rumpan till dig & vill bli kliad så visar den att du får klappa han/hon.

Att hundar biter "barn" i ansikte är ju när dom uppfostrar sina valpar så biter dom över nosen på dom för att säga till.

Hoppas du Har nytta av lite fakta.

mollgan sa...

Jag glömde att bifoga information om Agression hos Hästar.
Ofta händer det olyckor med avsparkade ben och armar, men även dödsfall, se länk ovan.

Tål att fundera över, kanske förbud mot vissa hästraser, licens för unghästar mm. mm

http://www.equerry.se/att/Aggressionhoshastar.pdf


Är det en fråga för dig Mathias ?

mollgan sa...

Till alla :o)
Hur man undviker olyckor i vardagen.

http://www.sakerhetspolitik.se/upload/PDF%20filer/SS_1.pdf

Anonym sa...

En hund som biter barn är aldrig bra men som sagt vilket ansvar har barnets föräldrar som tillåter sina barn att gå fram & klappa en hund som står utan någon i närheten.
Har använt munkorg i skydd för både hund och "klappare". Då man inte varit i närheten.

Har varit ute för andra som blivit bitna som varit för nyfikna på klappa eller hälsa på gulliga vovvar. Vi hundägare tar vårat ansvar så tycker att ni andra ska ta lite ansvar med inte bara förbkjuda saker som politiker är bra på ...

Anonym sa...

Angående han som avlivade sin hund efter erat program så hoppas jag att ni kommer bli stämda för osanning och missbruk av era ord till massmedia.

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Svt borde bli stämda för deras programm då det bara innehöll lögner och ingen erfaren människa som har en Ovtjarka, utan människor som köpt något de inte visste vad det var, och sen som beskyller hunden pga deras egna idioti. Sen så vill ju svt ha en bra tittarskara så de kan ju knappast ha en godtrogen debatt där man visar för och nackdelar och visar att det bara är fåtalet personer som inte kan ta hand om en Ovtjarka som har en, men alla andra är kapabla till att hantera den och de bör inte smutskatas!

Och det var jag som träffade mannen som igår (torsdag 2/4-09) avlivade sin hund i Motala djurklinik enbart pga programmet!

Förstå hur det kändes för mig som Ovtjarka ägare att möta en man med en blandras Ovtjarka/schäfer och något mer som avlivar sin hund pga lögner i ett tv program, en bit av mitt hjärta dog igår.

Stackars hund, har hela natten haft mardrömmar om avlivningar...

fy fan för svt!
Hur stämmer man ett tv-bolag då någon? hjälps vi åt så blir det av!

Tobias Josefsson sa...

Jag håller med dig om mycket i bloggen, men i den här frågan är du helt ute och cyklar på Norrköpings promenader... ;)

Grundproblemet är att det är hundägarna som inte tar sitt ansvar (som du ibland korrekt är inne på) och det går inte att komma ifrån, det är den absolut viktigaste punkten i sammanhanget. Hur vi motverkar det problemet är långt viktigare än individuella raser.

Du har radat upp ett antal raser som du vill förbjuda, men frågan är varför just dessa raser? Utifrån vilket underlag? Varför en viss ras, men inte en väldigt näraliggande? Varför inte blandraser mellan dessa raser? Varför inte blandraser mellan dessa och andra raser? Varför inte blandraser generellt, eftersom man har noll koll på härstamning, lynne osv? Det är en oerhört invecklad gränsdragningsproblematik vi är inne på här.

Om du i just denna fråga vill göra dig trovärdig måste du lägga fram ett konkret paket med vad du verkligen vill - och framför allt varför, underbyggt med teori och för Sverige relevant statistik. Jag kan naturligtvis ha missat att du har gjort det någonstans, men i så fall är det ju bara att dirigera mig dit!

Med hopp om bot och bättring i denna fråga, och en trevlig helg!

//Tobias

Thess sa...

Du medverkar i en debatt om ovtjarkan som farlig hundras och står fast vid ditt rasförbud, men sen kan man i en utav dina kommentarer här läsa att ovtjarkan tydligen inte står med på din förbjuda-lista?
Hur går det ihop Mathias?
"pitbull, amstaff, fila brasilero, tosa inu och kanske dogo argentino."
Är det bara hundar som SER farliga ut du vill förbjuda?
Du bör sätta dig ner och fundera igenom vad du egentligen vill och hur du lägger fram det, för just nu är du bara pinsam.

Mathias Sundin sa...

Som sagt, jag återkommer i ett inlägg på bloggen med svar på era frågor. Kort till Thess bara. Självklart är ovtjarkan med på den listan. Det förutsatte jag liksom att det var självklart eftersom jag skrivit och sagt just det debatten utgår från.

Anonym sa...

Jag är helt inne på att stämma någon för detta förtal mot våra hundar likväl som det finns hetts mot folkgrupp vad kalla ni detta att ni klagar ner på oss som är ägare till våra "mördamaskiner" eller vad ni kallar oss djurägare.

Jag ska undersöka vad det finns för möjligheter att stämma Svt mfl för detta förtal mot oss som är ägare och uppfödare av era sk fel raser på våra hundar ...

mvh marc_dirk_ra@hotmail.com

Anonym sa...

Hej.

Jag har sedan fem år tillbaka varit en stolt ägare av en indisk tiger. Jag bor i ett villaområde och har genom åren fått ta emot mycket fördomar och förtal för mitt val av husdjur. Visst kan en tiger vara elak mot andra djur och även människor, men allt handlar i grund och botten om hur man uppfostrar den. Min tiger är den snällaste och sötaste katt som finns och jag älskar den av hela mitt hjärta. Efter programmet i SVT har problemen med en oförstående omgivning blivit än större och flera grannar har anmält mig till myndigheterna. Snälla Mathias, låt inte din okunskap i allmän husdjurslära gå ut över oss djurälskande män och kvinnor i detta land. En bondkatt eller Labbis i orätta händer kan vara nog så farlig för barn och människor som en indisk tiger eller en Ovtjarka, allt handlar till syvende och sist om hur man uppfostrar djuret. En del påstår att min tiger hade mått bättre i vilt tillstånd och att den hör hemma där. Detta vänder jag mig kraftfullt emot, min tiger trivs hur bra som helst hemma hos mig och skulle inte vilja vara någon annstans. Jag hoppas att frihet under ansvar skall råda i svensk djurlagstifning även framledes. Snälla, rör inte min tiger, bara genom honom får jag respekt från min omgivning och kan känna mig riktigt trygg och säker!

mollgan sa...

Anonym :

Ett tips, läs Pippi Långstrump av Astrid Lindgren.

Pippi & Herr Nilsson.

Här behöver vi inga sagor !

Niklas sa...

I MS tidigare blogginlägg om "kamphundar" har han ignorerat massor av frågor med, han håller sej borta från debatten när det blir för hett om öronen.

Han nämner gärna länder som har förbud, men har inte vid något tillfälle svarat på det faktum att Holland avskaffade sina "ras specifika lagar" efter att dom vart i bruk sedan 1993.

http://www.news24.com/News24/World/News/0,,2-10-1462_2337640,00.html

Dom fokusserar istället på att införa koppeltvång och lokala föreskrifter, tillsammans med hundkurser.

Flera länder följer i deras fotspår som tex Nya Zeeland:

http://www.odt.co.nz/news/politics/9526/breeders-question-use-dog-ban-after-failure-netherlands

Schweiz har infört obligatoriska kurser för nya hundägare from sept 2008:

"Från den första september måste den som vill skaffa hund först gå kurs med tre teoretiska delar, och under första året som hundägare följa upp med praktisk träning. Det gäller alla slags hundar: från chihuahua till pitbullterrier."

I sina försök att förstora upp problematiken och utmåla vissa raser som farligare än andra använder sej MS av statistik , som inte är säkerställd , och som NCRC förkastar som otillfredsställande.

http://nationalcanineresearchcouncil.com/dog-bites/

Precis som Mollgan skriver är det totalt irrelevant att fokusera på Amerikansk statistik och jämföra detta med förhållandena i Sverige, speciellt då hund populationerna ser totalt annorlunda ut i våra länder.

Han har inte lyckats visa upp några siffror från Sverige heller , då inget sådant bokförs via Djursjukhus eller Sjukhus i vårt land.

Att hänvisa till Svensk Media som ofta är fallet när MS vill belysa sin synpunkt, är likaså det totalt förkastligt.
Reportagen färgas till 99% av den som blivit angripen, som inte kan säkerställa rastillhörighet på den andra partens hund.

polisen i sin tur kontrollerar inte om hunden är rasren eller ej, då detta ej ligger i deras arbetsuppgifter.
Resultatet blir att Media skriver: "kamphund", "mördarhund" , "pitbull" och liknande utan att ha belägg för något.

Jag har under mina år med pitbull terriers jobbat aktivt för att påverka ansvariga utgivare att ta sitt ansvar i denna frågan , och står på flera tidningars kontaktlistor rörande hundproblematik.

Jag har även vart inbjuden & deltagit i Rikspolisstyrelsens utbildning av deras besiktningsmän, som skall handhålla mentaltester av omhändertagna hundar.

Så jag är inte nån novis rörande denna hundrasen ville jag bara påpeka..

Det skall bli intressant att se vad MS kommer svara på , och hur mycket han utelämnar denna gång..

(PS , bra jobbat Mollgan)

//Niklas Lindh - Pitbullforum.se

Anonym sa...

Den som behöver en hund för att hålla vargarna borta från fåren, vilken ras skall det vara ? Shi Tzu?

Anonym sa...

Det är otroligt hur naiva och dumma de flesta som kommenterat här verkar vara. Hundraser har avlats fram i ett syfte, och ibland är detta syfte inte förenligt med att ha hunden till mycket annat än vad aveln syftat mot. Om hundrasens beteende är påfallande aggressivt så ska naturligtvis hundrasen förbjudas, förutom möjligen för speciella ändamål. Om det krävs extraordinära kunskaper och erfarenheter för att kunna ha en hund av en viss ras så ska självklart inte vem som helst få ha en sådan hund, lika lite som vem som helst får ha pistol, automatvapen eller andra vapen, vilka för övrigt också bara är farliga i "fel händer". Vapen, till skillnad från hundar, "attackerar" dock aldrig någon på annat än direkt "uppmaning" från sin aktuella "vårdare". Jag förmodar att flertalet kommentatorer här tycker att det är rimligt att Sverige avskaffar vapenlagarna - skjuvapen är trots allt farliga enbart i fel händer och det finns dessutom gränsdragningsproblem för vad som kan anses vara ett skjutvapen.

mollgan sa...

Anonym : " Det är otroligt hur naiva och dumma de flesta som kommenterat här verkar vara "

Det är sakliga och seriösa argumet, med källanvisning i många fall.

Har du tagit del av detta ?

Att påstå att folk är naiva och dumma speglar mera den låga nivå du själv väljer.

Läs gärna vad jag har bidragit med i denna tråd.

Du får gärna svara på dom frågor jag har ställt.

Ser fram emot dina sakliga svar.

// Leif persson

mollgan sa...

Ett förtydligande kring den statistik som redovisats tidigare.

Hund av pitbull typ är till antalet överlägset den vanligaste hundtypen i USA. Vi talar då om x miljoner av dessa hundar. Se tidigare länk ang. antal hundar/hushåll som har hund.

Naturligtvis kommer detta att få genomslag i all statistik, bara pga av det stora antalet av dessa hundar.

Åter till Mathias statistik, åren 1997 - 1998 som jag benat ut i tidigare kommentarer.

Endast i 6 fall av 27 gällde hund av pitbull typ.

Det får man betrakta som extremt lite, i förhållande till det enormt stora antalet som finns i USA.

Även antalet dödsfall i förhållande till population i jämförelse med den statistik för Sverige jag har redovisat här.

För övrigt är det tydligt att det är bristande ägar tillsyn som ligger till grund i 70 % av de 27 fallen.

Av dessa 27 var 70% barn.
1 var en månad.
3 mellan 7 och 11 månader.
9 mellan 1 och 4 år.
6 mellan 5 och 11 år.
8 var vuxna.

Det framgår ej vilken ras som vållade vad i statistiken.

I och försig ointressant, tex. barn och hundar skall aldrig lämnas utan uppsyn.

I 40 % av dessa 27 fall var det en annan hundras som var vållande.

Vilken överlåter jag till Mathias att redovisa.


Passar även på att länka till LAW DOGS USA. Där finns det saklig information i ämnet.


http://www.lawdogsusa.org/home.html

http://www.lawdogsusa.org/whypitbulls1.html


http://www.lawdogsusa.org/updates.html

Fear Sells !


// Leif Persson

Stygge sa...

Äntligen har jag träffat människor som har min grundläggande inställning. Jag älskar vapen och har lyckats skaffa en amerikansk M16 automatic rifle. Den har en fantastiskt eldkraft och tränger lätt igenom en bil. Jag skulle aldrig skjuta någon men jag tycker om att gå omkring med vapnet på mig, kanske jag hotar någon, men inte mer än så. Tyvärr så är detta vapen förbjuden av myndigheterna. Varför?
Vapnet trycker ju inte av sig själv. Det är den som skjuter som ska straffas. Ägaren måste kunna hantera vapnet. Förbjud inte skjutvapen, förbjud dåliga ägare!
Om nu skjutvapen är förbjudna, var drar vi då gränsen? I går blev jag beskjuten av en liten grabb med slangbella. Det gjorde jätteont. Ska vi förbjuda dem? Fick en snöboll i ögat i vintras. Förbjud det! Var drar vi gränsen? Just det! Det är svårt, därför bör skjutvapen vara tillåtna. Det finns inga dåliga skjutvapen, bara dåliga ägare. Om ni alla hjälper mig att terrorisera politiker och alla som inte vill tillåta skjutvapen på olika forum så lovar jag att använda samma argument och terrorisera alla som vill förbjuda mördarjyckar. Det går, om vi bara håller oss till mantrat att det finns inga dåliga skjutvapen/jyckar, bara dåliga ägare.

Stygge sa...

Äntligen har jag träffat människor som har min grundläggande inställning. Jag älskar vapen och har lyckats skaffa en amerikansk M16 automatic rifle. Den har en fantastiskt eldkraft och tränger lätt igenom en bil. Jag skulle aldrig skjuta någon men jag tycker om att gå omkring med vapnet på mig, kanske jag hotar någon, men inte mer än så. Tyvärr så är detta vapen förbjuden av myndigheterna. Varför?
Vapnet trycker ju inte av sig själv. Det är den som skjuter som ska straffas. Ägaren måste kunna hantera vapnet. Förbjud inte skjutvapen, förbjud dåliga ägare!
Om nu skjutvapen är förbjudna, var drar vi då gränsen? I går blev jag beskjuten av en liten grabb med slangbella. Det gjorde jätteont. Ska vi förbjuda dem? Fick en snöboll i ögat i vintras. Förbjud det! Var drar vi gränsen? Just det! Det är svårt, därför bör skjutvapen vara tillåtna. Det finns inga dåliga skjutvapen, bara dåliga ägare. Om ni alla hjälper mig att terrorisera politiker och alla som inte vill tillåta skjutvapen på olika forum så lovar jag att använda samma argument och terrorisera alla som vill förbjuda mördarjyckar. Det går, om vi bara håller oss till mantrat att det finns inga dåliga skjutvapen/jyckar, bara dåliga ägare.

mollgan sa...

Stygge:

Läst men ej förstått.

Kan du på ett enkelt sätt förklara för mig, vad du menar.

Jag är intresserad av mera kunskap i dessa frågor.

Man kan alltid ändra åsikt med nya kunskaper som grund.

// Leif Persson

Johanna sa...

I min hemstad har jag sett en enorm ökning av rasen pitbulls, och det har hänt flera olyckor där kamphundar varit inblandade... hundar har till och med attackerat sina ägare...

Jag tror problemet är att kamphundarna har blivit som en "statussymbol" jag kan bara se i min hemstad där matchofolket går omkring mitt i stan och visar upp sina hundar... då blir det problem när man skaffar hund utan att kunna rasen...

Jag har även träffat kamphundar som är världens snällaste hundar som det inte finns något ont i, men då har dom också ägare som kan rasen och som har fostrat sunda, vänliga hundar... Men tyvärr har inte alla kamphundsägare den kunskapen och då blir det problem...

Johanna sa...

I min hemstad har jag sett en enorm ökning av rasen pitbulls, och det har hänt flera olyckor där kamphundar varit inblandade...

Jag tror problemet är att kamphundarna har blivit som en "statussymbol" jag kan bara se i min hemstad där matchofolket går omkring mitt i stan och visar upp sina hundar... då blir det problem när man skaffar hund utan att kunna rasen...

Jag har även träffat kamphundar som är världens snällaste hundar som det inte finns något ont i, men då har dom också ägare som kan rasen och som har fostrat sunda, vänliga hundar... Men tyvärr har inte alla kamphundsägare den kunskapen och då blir det problem...

mollgan sa...

Mathias,

Här kommer information om BSL.

Jag vädjar ödmjukt till dig att läsa igenom den.

Det finns förövrigt en mängd saklig information på denna sidan.

Saklig Information du säkert inte har kännt till tidigare.

The following is the official statement on breed specific legislation
of the American Humane Association


http://www.workingpitbull.com/BSL.html

Soliga hälsningar

// Leif Persson

mollgan sa...

Mathias,

den 5/3 fick du information om att din statistik inte var korrekt !

" Statestiken han hänvisar till är underkänd av NCRC (National canine recsearch council)som är myndigheten i USA som handhar denna typer av undersökningar.

Siffrorna stämmer inte och hundbett statestiken är EJ rasrelaterad (anges ej i dödsattester enligt CDC), utan den s.k faktan har inhämtats från Tidningsartiklar.
I 89st av dessa 327 incidenter saknas helt dokumentation iform av artiklar "


The CDC stopped tracking dog attacks by breed in 1998. They understand that such tabulations are not science and are no basis for public policy.

Se länk till :

National Canine Research Council

http://nationalcanineresearchcouncil.com/dog-bites/dog-bite-studies/wrong-numbers-not-stats/

Du hävdar även att :

" Mathias säger :

Det ska ställas i relation till det totala antalet hundar, som troligen inte översteg 10 procent. En tiondel av alla hundar orsakade alltså över hälften av alla dödsfallen. Det går inte att förklara bara med dåliga ägare. Vi kan se från en annan undersökning av åren 1997-1998 att nästan hälften (45 procent) av de dödade människorna var barn
i åldern noll till fyra år "

Vilket är NONSENS!

Du har fel på ALLA punkter.

Du har inga som helst belägg för detta.

Vilket jag även har visat i tidigare kommentarer med statistik & länkar till källa.


Jag förväntar mig att du tar del av all den information jag har hänvisat till.

Samt förklarar varför du använder statistik så vårdslöst i din argumentation.

Du passar även på att klaga på oseriösa kommentarer som inte vet vilken undersökning / statistik du grundar din argumetation på ! ?

VARFÖR visar du inte källanvisning med länk ?

Det börjar likna kejsaren är naken.

Mycket tacksam för svar.

Med hopp om sol på söndag

// Leif Persson

mollgan sa...

CDC AND AVMA:
“OUR RESEARCH DOES NOT SUPPORT BREED
SPECIFIC LEGISLATION.”


“[The study] does not identify specific breeds that
are most likely to bite or kill, and thus is not
appropriate for policy-making decisions related to
the topic… There is currently no accurate way to
identify the number of dogs of a particular breed,
and consequently no measure to determine which
breeds are more likely to bite or kill.”
- Centers for Disease Control Statement
“In contrast to what has been reported in the news
media, the data....CANNOT be used to infer any
breed-specific risk for dog bite fatalities…”
- AVMA Statement


http://nationalcanineresearchcouncil.com/wp-content/uploads/2008/12/avma-cdc-2008-final.pdf

/// Leif Persson

mollgan sa...

American Veterinary Medical Association :

In contrast to what has been reported in the news media, the data contained
within this report CANNOT be used to infer any breed-specific risk for dog
bite fatalities (e.g., neither pit bull-type dogs nor Rottweilers can be said to be
more “dangerous” than any other breed based on the contents of this report). To
obtain such risk information it would be necessary to know the numbers of each
breed currently residing in the United States. Such information is not available.


http://nationalcanineresearchcouncil.com/wp-content/uploads/2008/12/avma-letter.pdf


/// Leif Persson

mollgan sa...

OBS, 75 MILJONER HUNDAR !

Hund av pitbull typ är den vanligaste hunden.

Dessutom är den även den äldsta registrerade rasen i USA. Se länk tidigare kommentar.

Kommentar överflödig !

Today, there are almost 75 million dogs in the United States, according to the American Pet Products Association, more than twice as many as there are in any other country in the world. (Brazil is second.) The APPA’s 2007-2008 National Pet Owners Survey also reports that 44.8 million American households have at least one dog living either inside or elsewhere on the premises.


http://nationalcanineresearchcouncil.com/canines-in-our-culture/

// Leif Persson

mollgan sa...

Mathias säger den 16/1

" Ett exempel är staden Winnipeg i Kanada, som år 2005 förbjöd pitbulls. Innan förbudet var antalet allvarliga hundattacker cirka 25 per år, efter förbudet minskade det till en eller två attacker per år "

Han har fel på alla punkter igen !

FAKTA ÄR :

According to the city of Winnipeg's own data, when Winnipeg, Manitoba, Canada banned 'pit bulls' in 1990, there were 214 reported dog bites that year. For the decade following Winnipeg's 'pit bull' ban, there were an average of close to 50 more dog bites per year.


Kommentar överflödig !


Här finns samlad information och exempel, med erfarenheter från ett antal länder.

Mycket informativ.

http://www.animallawcoalition.com/breed-bans/article/556

/// Leif Persson

mollgan sa...

Bifogar här länk till City of Winnipeg :

http://winnipeg.ca/interhom/

Pit Bull dogs were banned by an Order of Council in June 1990.

http://www.winnipeg.ca/cms/animal/faqs/DangerousDogs_faq.stm#1

/// Leif Persson

mollgan sa...

Kanske dax för en PUDEL Mathias, jag menar hunden ;O)

/// Leif Persson

mollgan sa...

ATTS Breed Statistics
as of December 2008 :

28,955 testade hundar "Renrasiga"

http://www.atts.org/stats1.html

http://www.atts.org/temperament.html

Ps,

President OBAMA valde den Portugisiska vatten hunden, den testar sämre än både ABPT/pitbull, American Staffordshire terrier, Rottwieler, Dogo Argentino, Shäfer,Presa Canario, Staffordshire bull terrier osv.

Det blir inga nationella nyheter om tex. en vattenhund eller labb biter. Det säljer inte. Möjligen nu, när vatten hunden kommer att bli mycket populär i USA.

"Clearly a fatal dog attack by an unremarkable breed is not as newsworthy as a non-fatal attack by a pit bull" says Karen Delise, researcher for the National Canine Research Council"

http://www.animalfarmfoundation.org/topic.php?id=5&topic=96

MAN KAN FRÅGA SIG FÖLJANDE :

Expert Opinion on Breed Specific Legislation
"Why debate what the experts have concluded..."

http://www.animalfarmfoundation.org/topic.php?id=21&topic=17


Det regnar idag :O(

/// Leif Persson

mollgan sa...

Myten om hundbett och problemet med statistik !

In the 1970s, when major American cities were each reporting thousands of dog bites annually, epidemiologists and public health officials estimated the number reported and unreported dog bites nationwide to be between 1 and 2 million.

Today, when these same cities report declines in reported bites by as much as 90%, some academics and organizations insist that there are now 4.7 million reported and unreported dog bites in the U.S.

How can this be? How can there one reported dog bite for every 2,000 New Yorkers and one for every 1,365 Chicagoans, according to public health reports; yet at the same time one bite for every 64 Americans nationwide, according to the telephone survey? (300 million Americans divided by 4.7 million dog bites = 1 in every 64).

So what are we to believe? Are dog bites increasing or decreasing?

We can choose to believe that an estimate* from a telephone survey conducted in 1994 describes the situation in 2009.


http://nationalcanineresearchcouncil.com/dog-bites/


Ytterligare problem med säkerheten i rapportering & statistik.

In The USA "pit bull" does not mean APBT, but is a generic term which includes all the bull and terrier breeds, and sometimes the other bull breeds such as Boxers, Bull Mastiffs, American Bulldogs.
It has also been found that where there is a bad dog in the public consciousness, any stocky, short-haired dog involved in an attack is called a pit bull by witnesses, including police and dog officers, and any large black and tan dog is a German Shepherd. Even experts cannot always tell whether a dog is a pit bull. U.S. city authorities frequently enlist unenthusiastic veterinarians to identify dogs as pit bulls, a task for which most of them are ill equipped. For these reasons the American Dog Breeders Association has wholly abandoned trying to calculate pit bull bite rates, and discounts findings which use this approach


Hmmmm

/// Leif Persson

mollgan sa...

Jag tar en till :
Missa inte delen om Rottwieler !

Sacks et al.indicated that they recorded more than 327 fatalities but claimed these represented only 74% of actual fatalities. More seriously, breed identification is based upon newspaper accounts, which the authors characterize as unreliable. They also are aware that the media may selectively report deaths caused by a notorious breed. Of interest is the fact that recorded deaths in the USA have maintained a fairly steady rate since 1980, yet the breeds of dog primarily responsible have changed through time. Since 1992 the Rottweiler has killed twice as many people as has the "pit bull" (30:15), but between 1979 through 1986 it was responsible for only two deaths. This fatality record tracks breed registration figures: in the earlier period 24,195 Rottweilers were registered with the American Kennel Club, while there were 692,799 registrations from 1991 through 1998.

/// Leif Persson

mollgan sa...

forts,

However, a tiny minority of the dogs in our communities bite people in any given year. The available data show clearly that the American Pit Bull Terrier is not involved in more attacks or serious attacks on people than other breeds - indeed, it is well down the lists of frequency of attack by breed. In America in the 1980s, the decade of the "pit bull panic", with an estimated pit bull population of 500,000 - I million, accepting the most damning figures, in any given year one pit bull in 62,500 to 125,000 killed a person. The average American person was at least five times more likely to murder somebody.

:O)

mollgan sa...

Fatal Dog Attack Studies:

Wrong Numbers, Not Statistics


http://www.animalfarmfoundation.org/item.php?id=4&topic=17&item=344


:O)

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Visst är det lite roligt att Mathias här aldrig får någon större kommentarsskara än när han försöker jävlas med hundraser.

Sen annars det roliga är också att han bryr sig inte om något utan han vill bara ha publicitet för sig själv och sitt parti. Vill synas och höras i tv och internet, tidningar m.m.

Någon dag efter svt debatten så är han med i något program där han pratar om mat enligt hans folkpartisynpunkt.

Alltså finns det någon större media kiss ass än honom? Han verkar kunna göra vad som helst bara för att synas och höras.
PATETISKT!

Sen att du inte kan svara på det du fått i kommentarer, du verkar inte ha så mkt att säga. Så fort det hättar till om öronen lite så springer du med svansen mellan benen långt ifrån. =) Ganska underhållande att se!

När man ser dig snacka på svtdebatten uppdrag granskning så verkar du mer vara någon från sverigedemokraterna än folkpartiet, är det menat så eller är det så att du inte vet någonting om något?

Lite funderingar man har :)

daniel overgaard sa...

har nu läst mycket av de mollgan hänvisar till och jag säger bara en sak att efter allt det jobbet han haft med att läsa och länka m.m så har du inte svarat på ett enda inlägg från han. dålig still.så mathias vi väntar alla med spänning på vad du har för svar . vh daniel

Mathias Sundin sa...

Som jag skrev tidigare ska jag sammanfatta mitt svar i ett inlägg på bloggen.

Det kommer när arbetsbördan lättar lite under slutet av veckan.

Tills dess, tack för alla kommentarer. Jag uppskattar alla inlägg som underbygger sina åsikter på något sätt. Tyvärr finns det gott om andra sorters inlägg också.

mollgan sa...

A.Univ.Prof.Dr - bekräftar :
Inga vetenskapliga bevis / forskning stöder, att någon ras är farligare än andra.

http://www.dapbt.org/sommerfeld-stur.pdf


The University of Veterinary
Medicine Vienna

Staff:
900 Staff members ( approximately 50% scientific and
50 % support staff)


http://www.vu-wien.ac.at/uploads/media/brochure_240yearsVUW.pdf

/// Leif Persson

mollgan sa...

Vilken Hund Biter ! ?

Omfattande och informativ.

Se sidan 4

This five year study clearly makes note of the fact that statistics could not be used to
document the dangerousness of any one breed, or the comparison of one breed to another.

More significantly, by focusing attention on tough definitions and dogs which are defined
as "vicious", the major point, in fact, is missed.....that most biting dogs are usually not under
supervision or are running loose.


Few words about the stats :

Se sid 37

When reading these statistics, it's good to keep in mind that the reactions of the public and the
media are greatly out of proportion to the actual riscs.

Regardless to the breed there are much worse threats to the people,

" for example the domestic
cats, Se sidan 9 "http://www.sathy.fi/SATHY-documents/Fakta13.pdfSol igen :O)

/// leif Persson

mollgan sa...

The pit bull terrier:
a dangerous or a defamed breed?

Dr. Collier
STEPHEN COLLIER
School of Human and Environmental Studies,
University of New England, Armidale, NSW 2351.

Detaljerad beskrivning av ämnet.

Mycket informativ.


http://www.dapbt.org/collier.htm


Mathias, har Stephen fel i sina slutsatser ?

/// Leif Persson

mollgan sa...

Här Stephen´s syn på ras förbud .

DRAFT LEGISLATIVE PROPOSALS

The legislative proposals are flawed in a number of ways, and if implemented will fail to meet their objectives,

http://www.dapbt.org/collier1.htm

/// Leif Persson

mollgan sa...

Dutch government to lift 25-year ban on pit bulls
The Dutch government says it will lift a long-standing ban on pit bulls because it did not lead to any decrease in bite incidents.

Agriculture Minister Gerda Verburg has informed parliament of the decision, which follows the advice of a commission of experts appointed to review the policy.

Instead, the country will focus on enforcing local leashing laws and owner education programs.

Spokesman Koen Geelink said Monday the ministry hopes to have a new policy in place by year-end, in which dogs that have displayed aggression will be tested by an expert.

/// Leif

mollgan sa...

God Läsning,

"Dog Bite Fatalities Plummet 33%"
Dog bite fatalities were lower in 2008 than in 2007. Over the decades, the annual number of dog
bite fatalities remains within a stable numerical range. These incidents, which are extremely
rare, are, to a significant statistical degree, a product of dog owner neglect and/or abuse


http://nationalcanineresearchcouncil.com/wp-content/uploads/2009/01/year-end-report-2008.pdf


/// Leif Persson

mollgan sa...

Jösses Mathias,

Är det detta du stödjer dig på :

http://www.dogsbite.org/legislating-dogs.htm

Behöver bara läsa detta för att konstatera hur dålig informationen är på sidan.

jag ser flera fel i texten nedan, Tex. Sverige !

Hur många andra länder är fel, Mathias ?

International BSL
Many foreign countries have enacted breed-specific laws to protect citizens from pit bulls too, among them: New Zealand, UK, Spain, Italy, France, Romania, Norway, Sweden, Singapore, Puerto Rico, Ecuador, Guyana, Israel, the UAE, parts of Belgium, Brazil, Canada, Ireland, Germany, Switzerland and Australia.

Sidan drivs av privat person med tiggeri om donationer, Colleen Lynn.

Affärside ! ?

EJ NÅGON MYNDIGHET !

Det bygger på det klassika FEAR SELLS.

Förövrigt har jag gång på gång visat PÅ DIREKTA FELAKTIGHETER i det materialet som man hänvisar till här.

Hon väljer bland siffror som stödjer hennes agenda utan att redovisa hela sanningen.

Myndighet efter myndighet har förtydligat och förkastat detta.

Se tidigare kommentarer och länkar.

PS,
Vad jag vet har vi ännu ingen lag / SOM HON HÄVDAR PÅ SIN SAJT ) som förbjuder hund av pitbull typ i Sverige !

Jag föreslår att du genast rättar till detta på din sidan.


Samt att du i demokratisk ordning även länkar till de nämda myndigheterna./// Leif Persson

Anonym sa...

har haft två pittbulls far o son har kvar sonen nu tillsammans med en dvärg pincher. har aldrig sett två hundar tycka om varann lika mycket som de gör., o jag är uppväxt med hundar. förstår din syn punkt o alla har rätt till sin egen. men tycker det är tråkigt att du utalar dig på detta sett när du inte verkar veta nått om raser som pittbulls, amstaff eller nån av de andra raserna du drar ner i skiten. min hund är tre år nu o min sambos pincher är 7 månader o uner de tre åren har han ldrig atackerat eller gjort nått hot fullt mot varken människa eler hund men därimot blivit atackerad av en schäfer som var lös men han tog då några steg tillbaka. jag vet att jag har uppfostrat honom väl o även hans far. denna är underbar o gör alla glada som träffar honom stora som små. blir ofta stannad av pensionärer o barnsom vill träffa honom men jag säger till dom som jag säger till dig nu. du ska aldrig gå rätt fram till en hund du inte känner eller som känner dig och du kska inte hälsa på han föränn han sitter o dragit ner på energi. du skulle träffa honom eller båda mina hundar du skulle nog inte tänka likadant som du gör nu. du skulle nog frukta raserna men ine alla.. dra inte alla över samma kant för när du drar alla raser över samma kan så gör du det samma med hund ägrna o det tycker vi nog inte om. iallfall fall inte vi som kan med hundar. men annars håller jag med vissa hundar ska inte ha som sällskaps djur men det var det pittbullen togs fram för....inte för kamp utan för familjer. tack på för hand. jonas

mollgan sa...

About breed-specific legislation, from veterinary animal behaviorist Dr. Karen Overall:

"Breed specific laws are not based in science.

[Laws] banning breeds will not make you safer, and the illusion that they will do so is dangerous to humans and unfair to dogs."


Bylaws of the Scientific Working Group on

Dog and Orthogonal detector Guidelines (SWGDOG)


For more than a decade, there have been scientific working groups (SWGs) established initially sponsored by the FBI. The purpose of these working groups is to establish professional forums in which federal, state, and local government experts, together with academic and commercial scientists and other recognized experts in the selected field can develop optimal operational guidelines.http://www.ifri.fiu.edu/SWGDOG.htm


/// Leif Persson

mollgan sa...

För kännedom drivs Animal People av Merritt Clifton.

Samma Clifton
" STATISTIK & SLUTSATSER " som total sågas av all Expertis i världen.

An approach with no grounds in science, and one that has been discredited and rejected by the CDC, the AVMA, veterinary behaviorists, trainers, humane organizations and ACOs.

/// Leif Persson

mollgan sa...

Nämda sida ( Colleen Lynn )

Hänvisar även till en undersökning , Which Dogs Bite? ( 1991 )

Vad man inte redovisar är underlaget.

Denna underökning genomfördes med telefon intervjuer ! Kontroll gruppen bestod av " 178 " hundar.

Vet man någonting om undersökningar & statistik, inser man att resultatet inte på nåågot sätt är säkerställt.

Vilket även är fallet i övriga redovisa exempel.

Se tidigare kommentar :

Myten om hundbett och problemet med statistik !


/// Leif Persson

mollgan sa...

Läs gärna hela undersökningen och metodiken.

Den " beräknade " ingen vet exakt, hund populationen var 53 miljoner -91

53.000.000 miljoner
" kontroll gruppen var 178 hundar "

Ägarna fick frågan , vilken hundras har du .

Om dom inte visste ras tex. bland ras, fick dom svara på vilken av dessa raser dom ansåg vara övervägande i deras hund.

HALLÅÅÅÅ

Tex 40 % pudel och 60% collie.

Då registerade man svaret på hundens ras på de 60% collie ägaren gissade att hunden bestod av !http://www.cdc.gov/ncipc/duip/dog.pdf


/// Leif Persson

mollgan sa...

Här är nämda Clifton ute och cyklar igen.

God läsning

Dog attack sparks compelling questions

http://www.argusobserver.com/articles/2009/02/15/news/doc4997c51e596ce483201045.txt

/// Leif Persson

mollgan sa...

For the record, Clifton's latest report states that "Pit bulls, Rottweilers, Presa Canarios, and their mixes" were responsible for a total of 1894 attacks "doing bodily harm" in the US and Canada from 1982 to 2008. Clifton still lumps every sort of mixed breed with "purebreds" [while stating that "only attacks by dogs of clearly identified breed type or ancestry are included"]. This approach has no basis in science or anything else.


Och hans motsägelser :

Law enforcement officials classified the dog in the Jan. 3 attack as a pit bull, boxer and black lab mix.

One magazine editor simplified this classification of dog.

“It’s a mongrel basically,” Wash.-based Animal People editor Merritt Clifton said.

He also said insurance representatives and dog wardens will often classify the dog by what type of dog it looks like. This classification has little to do with genetics, he said, because often shelter operators are simply attempting to determine the risk the dog will fight with other dogs.

Se hela i länk ovan.

/// Leif Persson

mollgan sa...

För den som orkar syna Clifton i sömmarna är detta mycket avslöjande.Merritt Clifton’s study is actually a list of severe dog bites. The title itself ["Dog attack deaths and maimings"] is misleading, since the list is a compilation of "dog attacks doing bodily harm," including some that are fatal or disabling. Clifton’s only source is the press: specifically, press accounts of dog bites requiring “extensive hospitalization” [never defined, so this might include anything from treatment of sepsis to multiple surgeries] and caused by “clearly identified” animals. [“[T]his table covers only attacks by dogs of clearly identified breed type or ancestry, as designated by animal control officers or others with evident expertise, who have been kept as pets.”] The numbers aren’t organized by year or location, and readers have no way to access the original press accounts and follow-up articles. There is a disclaimer of sorts --- “dogs whose breed type may be uncertain” are excluded, as are police and security dogs and dogs trained to fight --- leading logical readers to assume that the list must include virtually all severe bites by dogs of identifiable breeds.

Clifton’s report never mentions that there is a huge discrepancy between actual hospital records and press accounts of dog attacks --- between relatively objective data, in other words, and highly subjective reporting and editing with an eye to selling papers. The report fails to acknowledge that a number of factors are involved whenever any dog bites. The report includes statements about dog behavior which have no basis in science, and statements about breed-specific traits which bear no relation to the actual history, behavior or modern development of the breed being discussed [in this case, the German shepherd]. Clifton’s concluding statements regarding the inevitability of attacks by certain dogs are impossible to substantiate, and as a result seem simply prejudiced and inflammatory.

***

Here’s an important CDC number to keep in mind: based on hospital records, each year some 6,000 people in the United States are hospitalized as a result of a dog bite or attack. [From the CDC’s Morbidity and Mortality Weekly Report: “Of an estimated 333,700 patients treated for dog bites in emergency departments (EDs) in 1994, approximately 6,000 were hospitalized.” I imagine that number has increased, but for the purposes of this post I’ll stick with 6,000.] 6,000 hospitalized each year: not simply treated in the ED, but requiring hospitalization due to the severity of the dog bite or attack.

According to Clifton's report [which, once again, is based entirely on press accounts], during the 24-year period covered by his study there were a total of 2,209 “[dog] attacks doing bodily harm” in the U.S. and Canada. 1,182 of those attacks were by pit bulls and pit bull mixes. (Lumping mixes together with so-called purebreds makes no sense from any standpoint, but Mr. Clifton lumps them together --- so I will, too, again for the purposes of this post.)

1,182 severe attacks by pit bulls and pit mixes in the U.S. and Canada over a 24-year period [according to the Clifton statistics] works out to an average of just over 49 severe attacks by pit bulls and pit bull mixes in North America per year.

If Clifton’s pit bull numbers are correct, and no more than 49 of the 6,000 or so hospitalizations due to severe dog bites in the U.S. each year are a result of pit bull bites or attacks, then pit bulls and pit mixes are responsible for less than one percent of those hospitalizations.

.82%. Eighty-two hundredths of a percent of hospitalizations due to dog bites in the U.S. each year are a result of pit bull bites or attacks, if the press has accurately represented the number of serious attacks by pit bulls and pit mixes.

This might be a good place to mention that the pit bull is one of the most popular breeds [or types] in the country. Using shelter numbers as a very rough means of estimating the number of pit bulls [registered and unregistered] in the general population, even low estimates end up in the millions. A board member of the California Animal Control Directors Association [CACDA] told me in 2005 that only labs and lab mixes are more common in California shelters. On sites like this, out of a total U.S. population of over 70 million dogs you’ll find estimates of 3 million to 10 million pit bulls.

Could the press be failing to report severe attacks by pit bulls?

“East Lubbock, Texas: Elderly man shaken by pit bull.”

Terrifying headline. But he wasn’t actually hurt, you understand, just… shaken.

What about other breeds? Let’s take a look. The only state that has attempted to track dog bites statewide by breed, using hospital records, is Texas. The Texas Severe Animal Bite Summaries were posted online by the Texas Department of Health Zoonosis Control Group from 1996 through 2002. No reports have been issued since then, for a couple reasons: the recorded information had never been complete [some counties didn’t report] and the Texas Department of Health believed the numbers were being misused and misinterpreted. (How do I know this? I phoned them and asked.)

Look at blue heelers: in one year, “blue heelers” and “heeler mixes” caused injuries that required six people to be hospitalized in Texas, according to the 2000 Severe Bite Summary provided by the Texas Department of Health.

Clifton seems unaware that the blue heeler, the Australian blue heeler, the Queensland heeler and the Australian cattle dog are all names that refer to the same breed. They are listed separately in his tabulation. In any event, according to Clifton’s list of press accounts, all of them were apparently responsible for a total of just six severe bites throughout North America over the 24 years covered by his study. (If I didn’t know the breed better – and I like heelers – I might assume that only the ones in Texas bite.)

Take chows. [Please. I still can’t process that Jean Donaldson went from border collies to Buffy ;~)] Based on the numbers provided by the Texas Department of Health, chows and chow mixes accounted for 54 hospitalizations in the state from 1996 through 2000.

According to press accounts tabulated in the Clifton report, there were 57 severe attacks by chows and chow mixes over a 24-year period throughout the entire U.S. and Canada.

Or 66 severe attacks, if you count the mixes with “chow” listed last, as in “Akita/Chow mix.”

And what determines the predominant breed in a mix for the purposes of this report? Why does the Clifton report use “akita/chow mix” rather than “chow/akita mix”? And what is a “chox mix”? What is a “Dauschund”? What is an “East Highland terrier”? I live across the river from East Highland, and I never knew they had their own terrier. “Great Pyranees,” “Weimaeaner,” “Fila Brasiero,” “Doge de Bordeaux,” “Buff Mastiff”… Stop, you’re killing me.

As proof of media bias, the Clifton report has value. The media have done a bang-up job convincing the public that only "dangerous breeds" hurt people. Editors in a shrinking market know that it's more lucrative to rail against pit bulls than talk about the importance of puppy socialization and parent supervision and how to prevent resource guarding. Clifton’s list illustrates perfectly what the AVMA Task Force on Canine Aggression calls “media-driven portrayals of a specific breed as ‘dangerous.’”

***

In Part II of my look at Merritt Clifton’s dog bite study I’ll review his “Analysis.” Clifton writes that misunderstood German shepherds bite often, but only to pull children from harm’s way; that the GSD has developed “three distinctly different kinds of bite” to control sheep, and uses the same bites on people; that chows are not a common breed; that it is the “custom” to dock pit bulls’ tails; and that “temperament is not the issue, nor is it even relevant,” since the great majority of “dangerous breeds” maim or kill whenever they have “a bad moment.”http://dogbitelaw.com/Dog%20Attacks%201982%20to%202006%20Clifton.pdf


http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5226a1.htm


http://www.cacda.org/


http://www.happypitbull.com/index.htmlhttp://www.dshs.state.tx.us/idcu/health/zoonosis/animal/bites/summaries/


http://www.sfspca.org/


Påsken blir i alla fall solig :O)/// Leif Persson

mollgan sa...

Här kommer AVMA´s syn på saken.

Har dom sämre kunskaper och information, Mathias.

Tycker du att dom behöver din hjälp i frågan ?

American Veterinary Medical Association
Task Force on Canine Aggression and Human-Canine Interactions


Breed or type bans—Concerns about “dangerous”
dogs have caused many local governments to consider
supplementing existing animal control laws with ordinances
directed toward control of specific breeds or
types of dogs. Members of the Task Force believe such
ordinances are inappropriate and ineffective.
Statistics on fatalities and injuries caused by dogs
cannot be responsibly used to document the “dangerousness”
of a particular breed, relative to other breeds,
for several reasons. First, a dog’s tendency to bite
depends on at least 5 interacting factors: heredity, early
experience, later socialization and training, health
(medical and behavioral), and victim behavior.7
Second, there is no reliable way to identify the number
of dogs of a particular breed in the canine population
at any given time (eg, 10 attacks by Doberman
Pinschers relative to a total population of 10 dogs
implies a different risk than 10 attacks by Labrador
Retrievers relative to a population of 1,000 dogs).
Third, statistics may be skewed, because often they do
not consider multiple incidents caused by a single animal.
Fourth, breed is often identified by individuals
who are not familiar with breed characteristics and
who commonly identify dogs of mixed ancestry as if
they were purebreds. Fifth, the popularity of breeds
changes over time, making comparison of breed-specific
bite rates unreliable.
Breed-specific ordinances imply that there is an
objective method of determining the breed of a particular
dog, when in fact, there is not at this time. Owners
of mixed-breed dogs or dogs that have not been registered
with a national kennel club have no way of
knowing whether their dog is one of the types identified
and whether they are required to comply with a
breed-specific ordinance. In addition, law enforcement
personnel typically have no scientific means for determining
a dog’s breed that can withstand the rigors of
legal challenge, nor do they have a foolproof method
for deciding whether owners are in compliance or in
violation of laws. Such laws assume that all dogs of a
certain breed are likely to bite, instead of acknowledging
that most dogs are not a problem. These laws often
fail to take normal dog behavior into account and may
not assign appropriate responsibilities to owners.http://www.avma.org/public_health/dogbite/dogbite.pdf! ?


/// Leif Persson

Anonym sa...

Programmet var vinklat på ett förfärligt sätt. Det var inte faktabyggt utan bara framtaget på subjektiva personers erfarenheter.Samtidigt kan jag förstå syftet med programmet, men bilden av en Ovtjarka är så mycket mer. Det kan hända att den blandras som bet damen i inslaget inte var helt frisk i huvet, det kan hända att hon inte hanterat honom på rätt sätt.Polisen hade definitivt inte satt fram handen mot hunden på trappan om det varit en rottweiler eller schäfer? Det handlar faktiskt om vanligt hundvett som man skall ha med alla hundar oavsett ras. Däremot är Ovtjarkan ingen "vanlig" hund. Den är en kanske mer ursprunglig hund som talar hundspråk och om vi människor inte förstår eller kan göra detsamma mot den så klart att det kan bli fel.En Ovtjarka kan du aldrig jämföra med en schäfer.Har inte Ovtjarkan respekt för dig,så säger den till dig på samma sätt som den gör i sin flock.Även ovtjarkor lever ett liv i flock med en ledare och rangordning. De dödar inte varandra.Men en hund tål förstås mer än människa,
men det bryr sig inte hunden om. Inte schäfer heller om den vill ge sig på sin svaga ägare för att tillrättavisa vem som tex bestämmer, eller om man helt enkelt varit dum mot hunden. Sedan är det så i en flock att den individ som bäst lämpar sig för en uppgift(inte nödvändigtvis alltid ledaren) är den som utför denna uppgift. Om du som flockledare inte ,enligt hundens ögon, klarar av något så gör hunden bedömningen att den kan göra det åt flocken.Att man inte kan säga nej till en ovtjarka stämmer inte, men man kan kanske inte göra det om man har lägre rang är den. Det kan hända att våra vanliga raser i sverige är bättre på att acceptera vårt bristfälliga språk men Ovtjarkan är noga med språket och känner av de minsta känslor och kroppsspråk.Såklart, det är en vakthund, den skall vara vaksam.Jag vet att Ovtjarkan inte är en hund för vem som helst, absolut inte!! Det kan hända att den bör förbjudas i sverige,men programmet upprör eftersom det bara går ut på att skrämma och lura i oss att Ovtjarkan när som helst helt oförhappandes kan hoppa på dig för att döda dig. Dessa hundar biter inte utan anledning.Sen kan anledningen vara något som vi människor har svårt att se eller förstå.
Vad var syftet med programmet? Man har uppnått att en massa folk försvarar en ras som Ovtjarkan fast den inte behöver det i så stor grad, för det är en farlig, speciell hund.Ingen Ovtjarkaägare kan förneka det.Fast inte farlig så som den framställs i programmet för nu blir folk rädda och tror att det är ett monster.Det är en hund.Inget monster.
Jag skulle aldrig rekommendera någon att skaffa sig en Ovtjarka men jag skulle heller inte vilja vara utan det som den har gett mig. En något ambivalent hållning alltså. Om man skall vara ärlig är det en svår hund att ha i vårt vanliga samhälle och väldigt många människor förstår inte hur en Ovtjarka är. Men OM man förstår det - då förstår man dem som försvarar denna fantastiska ras och vilken förmån och lycka det är att vara vän med en sådan här hund.
Vill bara tillägga att har man en vakthund måste man själv vakta mer.Så till syvende och sist kommer det an på ägaren hur han vaktar sin hund. Tack för ordet.

Anonym sa...

Stygge, det glädjer mig att höra frihetliga och förnuftiga argument i en annnars ganska så unken debatt. Att du fått tag på en M16 är också glädjande att höra, du verkar var en stark ägare som kan hantera vapnet. Det är självfallet en styggelse att detta vapen är förbjudet av myndighetena och vi måste därför göra allt som står i vår makt för att förändra den mesiga svenska vapenlagstifningen. Även djurlastiftningen måste mjukas upp så att både tigrar och lejon och allsköns giftiga ormar och krokodiler samt spännande mördarjyckar skall kunna innehas som vilket vanligt husdjur som helst. Allt handlar om ägaren, om en ägare är svag får djuret en dålig fostran och kan bli elakt, samma sak gäller naturligtvis också olika former av handelsvapen. Vi starka ägare av vapen, tigrar, lejon, vargar, björnar och mördarjyckar måste hålla ihop och inte göras ansvariga för att vissa ynkryggar inte är tillräckligt pålästa eller kan hantera sin hund!

Stolt tigerägare

Anonym sa...

Jag blir bestört när jag läser vissa av kommentarerna här ovan. Hur kan människan sjunka så djupt. Att vapen och lejon och Ovcharkor ska vara tillåtna och kunna införskaffas av vem som helst är fruktansvärt! Var är samhället på väg? Lag och ordning måste till, precis som vi har det när det gäller narkotikan annars blir det anarki och tragedi!

Elsa, 84 år

mollgan sa...

Trollen har hittat hit, alltid samma Troll-sagor. Fantasi har dom i alla fall.

Troll sommar ja, men till påsk ! Nej tack.

Glad påsk

// Leif Persson

mollgan sa...

Glömde,

Ett troll gör ingen sommar, anonym, " Elsa " & stygge


;O)

Magnus sa...

Folkpartiet liberalerna, som säger sig stå för ökande av människans valfrihet och egenmakt.

Du (och många av dina partivänner) har övergett den liberala delen av ideologin och gått mot en mer fascistisk ideologi med mer förbud och övervakning och därmed inskränkt människans valfrihet och egenmakt.

mollgan sa...

Mathias, hur går det ?

Väntar med spänning..... när tänker du svara på mina frågor ?


;O) Leif

dojjen sa...

Ang.. Kaukasisk Ovtjarka. Är det inte konstigt att politiker alltid försöker plocka poäng genom att föreslå olika förbud?Denna gång så var målet KO och deras ägare. Vad som är viktigt när man har ex.v hundar som har stark vaktinstinkt är att ägaren är kunnig och psykiskt stark att hantera hunden. Ko är framavlad till EN uppgift och det är att vakta boskap och DET ÄR INGEN SÄLLSKAPSHUND. Det är glädjande att SKK tog en så klar och tydlig ställningstagande. Nämligen genom att klargöra att något förbud inte var aktuellt när det gäller rätten att äga och inneha KO. Bra SKK!!! Kanske skulle man i stället förbjuda trångsynta och okloka politiker i stället. Låsa in och kasta nyckeln?
Vore det inte klokare att se till att hundägare och i synnerhet ägare av ex.v vakthundar fick en bra utbildning? Tyvärr så finns det ju en del olämpliga hundägare, men det kommer det alltid att finnas. I dessa vargatider så kan ju rasen komma till sin rätt, det gäller bara att ex.v. fårägare ser till att ha väl stängslat och att likväl stoppa folk genom klar skyltning, att det finns "farlig hund" i aktuell hage. Och det är ingen inskränkning av allemansrätten om nu någon inbillade sig detta!

Certifierad Hundinstruktör och Dressör

mollgan sa...

Jag har nämnt CDC i flera tidigare kommentarer.

CDC är en myndighet:
Centers for Disease Control and Prevention

Samma myndighet som förkastat, den statistik som Mathias använder sig av.


Intressant är....

De vanligaste skadorna som husdjuren orsakade var frakturer, sår och blåmärken.

Myndigheten Centers for Disease Control and Prevention har utgått från uppgifter om patienter vid akutmottagningar i USA. Forskarna sorterade ut alla fallskador och sökte på begrepp som ”husdjur”, ”hund”, ”katt”, ”hundvalp” och ”kattunge”.

Deras beräkningar visar att katter och hundar i genomsnitt orsakar omkring 87 000 fallskador i USA under ett år.


http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5811a1.htm

Någonting att tänka på ;O)

// Leif Persson

mollgan sa...

CDC konstaterar :

A CDC study on fatal dog bites lists the breeds involved in fatal attacks over 20 years (Breeds of dogs involved in fatal human attacks in the United States between 1979 and 1998). It does not identify specific breeds that are most likely to bite or kill, and thus is not appropriate for policy-making decisions related to the topic. Each year, 4.7 million Americans are bitten by dogs. These bites result in approximately 16 fatalities; about 0.0002 percent of the total number of people bitten. These relatively few fatalities offer the only available information about breeds involved in dog bites. There is currently no accurate way to identify the number of dogs of a particular breed, and consequently no measure to determine which breeds are more likely to bite or kill.

// Leif Persson

mollgan sa...

Rasförbud löser inte problemen

GP:s Gert Gelotte skrev den 6 april i en krönika att det är dags att lära Svenska Kennelklubben sitta vackert. Vad han menar att hundägarnas riksorganisation ska göra i praktiken är dock ganska oklart.


http://skk.se/ovrigt/uppdrag_granskning_forts.htm


// Leif Persson

Anonym sa...

Vem är denna Mollgan? Är det en hund eller dess osynliga alias som inte gör annat än skriver på husses dator? Snart dags att släppa diskussionen? Bra uthållighet om inte annat i en enmansdebatt som inte leder någon vart...

mollgan sa...

" anonym " du är ju här igen.

En mansdebatt,syftar du på Mathias ?

Jag väntar fortfarande svar på mina frågor.

// Leif Persson

mollgan sa...

Mathias säger den 16/1 :

" Ofta angrep pitbullen utan någon som helst varning innan "

Han påstår " ger sken av " att hundar av pitbull typ inte signalerar som andra hund typer.

Detta är naturligtvis inte sant!

Fakta är:

“ Pit Bulls signal like other dogs. ”

The Institute of Animal Welfare and Behavior of the University of Veterinary Medicine, Hannover, Germany temperament tested over 1,000 dogs.

Varför sprider du dessa myter ?

// Leif Persson

mollgan sa...

Återfaller till denna Stora undersökning av 25,726 hundar och 206 Raser.

Resultat: hund av pitbull typ ligger i toppen.

Detta vore naturligtvis en omöjlighet om hunden inte signalerar / kommunicerar !


Assessment of Canine Temperament in Relation to Breed Groupshttp://www.adbadog.com/uploads/pdf%20forms/DowdAPBTbehaviormanuscriptV4.pdf

Samt :

The American Temperament Test shows pit bulls
consistently score above the average for all breeds
tested, year in and year out!

The American Temperament Test Society,

www.atts.org


Har du tagit del av detta Mathias ?

Vad drar du för slutsatser av dessa omfattande undersökningar ?


/// Leif Persson

DaVinci sa...

Vet inte riktigt var jag ska börja.
Låter rubriken bestämma.

Trodde det skulle vara en dokumentär som presenterade bra fakta om hunden och ursprung.
Vad får vi se? Ett viklat repotage med nästan bara okunnigt folk.

Hunden Catch. Ja, hunden Catch va en blandras. Attackerade matte i skogen. Den livsfarliga hunden attacekar och vad händer, ett par rivmärken på armen? Det va som fan, eller?
Detta va exakt samma sak som hon sa tidigare, att han bet i koppel och grejer. Hunden dominerar henne och hon hade låtit honom göra det hela sitt liv. Olämplig ägare? Svar ja.

DaVinci sa...

Innan programmet va det uttagning av vilka ovtjarka-ägare som fick vara med där. Dom med lugna snälla ovtjarkor som bodde med familj fick inte vara med. Men dom andra fick vara med. Vinklat? Lite va!

Till dom två herrarna som tog in hunden till Sverige säger jag bara.
Hatten av att ni förstod att ni inte klara av den och slutade.

Ett förbud mot den kaukasika herdehunden hade resulterat i förbud mot dom 3 andra ovtjarkorna +30 andra hundar. Ska vi ha kvar hundarna alla okunniga hundägare köper bara för att ha en hund?
Nej!

Mathias Sundin gjorde programmet.
"Varför ska man ha en hund som kan spöa en björn?"
Den dagen, den hunden :)

Anonym sa...

Du verkar vara väldigt upptagen eftersom det inte kommer några svar som utlovats (när arbetsbördan inte var så stor)
Men Blogga och fraternera dig på nätet i övrigt verkar du ha tid med.
Har klippt ut några av dina texter från DIN blogg och visar här så andra kan se vad våra skattepengar i form av lön till dig går.

"Sitter nu och svarar på lite mail och fixar småsaker. Är bra att bli av med sådant så man kan göra lite storverk under eftermiddagen."Skrivet 09.09den16April...
....................................................................................
"Angående medias behandling av Annika Östberg så har flera kritiska röster kommit fram. Bäst är nog Roland PM som skriver på Newsmill.Läs den om ni har en stund över." (Vilket du tydligen haft)
....................................................................................
"Jag debatterade hundrasen kaukasisk ovtjarka som SVT granskat. Sådana hundar har inget i vårat samhälle att göra. De är framavlade i forna Sovjetunionen för att skydda boskap från varg och björn. Ja, ni förstår själva, det är ingen pudel direkt. Den ser väldigt gulllig ut, vilket gör den ännu farligare. Den inbjuder genom sitt utseende till att främlingar ska klappa den. Gör man det ligger man ofta illa till..


Ni får se mer i programmet. Det är en skrämmande granskning och oerhört märkligt att Svenska Kennelklubben, som jag debatterade med, tycker att den ska få finnas i Sverige, utan några som helst restriktioner.

....................................................................................
DET STÅR ATT DU DEBATTERADE EN RAS SOM SVT GRANSKAT.JAG VET SJÄLV ATT DEN GRANSKNINGEN INTE VAR KORREKT UTAN VINKLAD.DÄR ENBART PROBLEMHUNDAR TOGS MED OCH PROBLEMÄGARE.
OCH DU HÄVDAR ATT DU HAR HUNDVANA,DÅ UNDRAR JAG HUR DU KAN KOMMA MED ETT UTTALANDE SOM". Ja, ni förstår själva, det är ingen pudel direkt. Den ser väldigt gulllig ut, vilket gör den ännu farligare. Den inbjuder genom sitt utseende till att främlingar ska klappa den. Gör man det ligger man ofta illa till."
SEN NÄR SKA EN HUND KLAPPAS UTAN ÄGARENS MEDGIVANDE(DET ÄR NÅT DE FLESTA JAG KÄNNER FÅTT LÄRA SIG SEDAN BARNSBEN ATT MAN INTE GÖR)
Tack för mig
Ps.Gör ett litet underverk och svara nu mollgan och alla andra sakliga och faktarelaterade insändare mina kommentarer behöver du inte besvara..Dennis

Anonym sa...

Mathias Sundin skrev 30/3 kl 13.06:
"Ni får se mer i programmet. Det är en SKRÄMMANDE GRANSKNING och oerhört märkligt att Svenska Kennelklubben, som jag debatterade med, tycker att den ska få finnas i Sverige, utan några som helst restriktioner...."

Ja, visst var det en skrämmande granskning i Uppdrag förvanskning:
19% av programtiden ägnades åt en blandrashund, och man upplyste inte ens tittarna tydligt om att det var en blandras, utan visade t.o.m. bilder på skadorna kvinnan fått.
Under 27 % av programtiden fick ett vakthundsbolag gratis reklam i SVT, firmanamn och telefonnummer fullt synliga, och givetvis berättade man hur hemska dessa hundar är, för man driver ett företag, där affärsiden går ut på att ha hundar som skrämmer. I verkligheten kan ett vaktbolag inte ha hundar som orsakar skador då det kan bli fråga om stora skadestånd.
13 % av programtiden ägnades åt en polispatrulls fångande av en icke rasbestämd hund. För att tittarna skulle tycka att det var extra läskigt, visades barn i bakgrunden. Och polismannen, som knappast ens kan stava till rasnamnet, gjorde uttalandet "det här är ingen familjehund"
9 % av programtiden ägnades åt en vanlig kille, som har 3 st icke rasrena hundar.
10 % av programtiden ägnades åt en hunduppfödare med son, som tog in rasen i Sverige. Denna hunduppfödare ställer säkert upp om en annan ras han haft ska granskas, den var inte heller bra. Och med den vetskap jag har varför han slutade med rasen, så förstår jag att den kaukasiska ovtjarkan var honom övermäktig, men inte som du tror Mathias.

Ok, nu är vi uppe i 78 % av programtiden. Ingen rashund fick vara med, trots att flertalet bjudit in reportern på besök. De som kan rasen i Sverige fick inte ens uttala sig. Undrar du inte varför, Mathias ?

Och till slut vill jag tacka dig Mathias, för efter denna uppståndelse älskar jag min kaukasiska ovtjarka ännu mer ! Han är guld värd, en underbar familjehund, och är oerhört tolerant och mjuk mot alla och speciellt mot de små.
/Carina

Surfer sa...

Man behöver inte förbjuda några hundraser. Legalisera skjutvapen så man kan sätta en kula i hunden när den attackerar istället!

Emy Lindberg sa...

Hej Mathias!
Jag skulle bara säga att jag håller absolut INTE med dig.
Jag är 17 år och har en pitbull som är världens snällaste.
Jag skrev ett blogginlägg om det, du får gärna läsa.
http://deardevil.devote.se/blogs/1705571/uppdrag-granskning.htm

// Emy Lindberg, Enskede

mollgan sa...

Veckorna går,när kommer Svaren ?

Vilket veckoslut syftar du på... april ... maj .... juni..

Mathias skriver:

" Som jag skrev tidigare ska jag sammanfatta mitt svar i ett inlägg på bloggen.

Det kommer när arbetsbördan lättar lite under slutet av veckan "

/// Leif Persson

Anonym sa...

-Det kan inte vara lätt att vara så vilsen här på jorden.
Du är trettioett år gammal och har redan hunnit med att starta och avsluta diverse arbeten och utbildningar.
I mina ögon ser du ut att vara en vilsen liten grabb som inte riktigt passar in nånstans och då måste hävda sig.

Så varför inte fixa två flugor i en smäll,
1. Jag drar igång nåt som är hemskt och läskigt (sånt säljer alltid) och blir känd som politiker.För innan detta var det ingen som visste vem Mathias Sundin i Norrköping var.

2.Det läskigaste du kom på var hundarna du själv är rädd för .(och då blir du ju av med dem på samma gång. tänk vad bra va?)


Men nu verkar det inte som om detta fungerade riktigt som du tänkt dig ,så då får du väl göra som vanligt när det inte är kul längre.....Byt bana!!!!
Men efter detta klavertramp så kanske det blir svårt även för dig att hitta nya vägar för folk i det här landet är rädda för att bränna sig.
och du är just nu ganska het (men inte som du tänkt dig).
Men lycka till .
\Kapt.Chaos

Anonym sa...

har själv haft en kaukasisk ovtjarka, och jag tycker att detta programet var det sista dom skulle visa just nu.

Carl sa...

Hej Mathias. Snälla låt mig ta dig till en Amstaffkennel. Ta med dig en handduk, du kommer att bli ihjäl.. pussad. Önskar du kunde se mina små barn sova tillsammans med och leka hårdhänt med vår amstaff.. tålmodigare och mer människoälskande ras finns inte. Trist att du låter din drivkraft slösas på ett område du tydligt inte har någon kunskap i. Ta reda på fakta, träffa hundarna och ompröva din åsikt.

Mathias Sundin sa...

Carl: Läs gärna vad jag skriver om detta. Du argumenterar på ett sätt jag redan bemött. Att dina hundar är snälla säger faktiskt ingenting om rasen i helhet. Ingen har påstått att alla amstaff är mördarhundar, däremot har jag pekat på en överrepresentation av dessa raser i statistiken över vilka som dödar flest människor.

Du uppmanar mig att läsa på och komma med fakta. Det är precis vad jag har gjort i flera inlägg. De som håller din linje har försökt att hacka sönder dessa fakta men inte lyckats. Själv kommer du inte med några fakta alls.

Mvh Mathias

hundälskare sa...

Ser inte poängen med att tillåta hundraser som är framavlade för en tid, en plats och ett syfte (t.ex. vakta och attackera med dödsförakt) som skiljer sig väldigt mycket från dagens moderna samhälle.

En gång i tiden var den en rimlig försiktighetsåtgärd att gå omkring med ett slipat svärt och några dolda dolkar, men dagens samhälle är inte den tiden och platsen.

Att enskilda hunder är så snälla, så snälla är knappast ett bra argument. Det kan hända att de flesta handeldvapen aldrig blivit avfyrade mot en annan människa men detta betyder inte att handeldvapen är ofarliga eller att alla borde ha ett.

"All dogs can be potentially dangerous, however some dogs are more dangerous than others. Various types of breeds can be considerably stronger and larger than a person of average size. Training, socialization and proper care can make a significant impact, however some dogs are by years of breeding more aggressive"

Det är väl ganska okontroversiellt att det förhåller sig på detta vis? Vad är då poängen med att tillåta precis alla raser? På samma sätt som vi vill minimera andra risker i samhället (trafik, sjukdomar) är det väl naturligt att även minimera riskerna inom detta område?

I England är fyra hundraser förbjudna sedan länge; Pit Bull Terrier, Japanese tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro

Vad är problemet med att förbjudna några utvalda hundraser? Varför måste man tillåta precis alla hundraser? Räcker inte de övriga hundratals raserna för att tillfredsställa alla hundägare i Sverige?

hundälskare sa...

"The Tiger snake is one of the deadliest snakes in the world."

Vad är skillnaden mellan att argumentera för att jag ska få ha en sådan i min lägenhet (inte alls farlig om man ger den kärlek och mat regelbundet) respektive att jag ska få ha en hundras framavlad för syftet att skydda/attackera?

Om det finns 17 ägare till tigerormar i Sverige och alla är kunniga och ansvarsfulla, är detta då ett argument för att detta inte är ett olämpligt husdjur?

Anonym sa...

Om man ska förbjuda vissa hundraser tycker jag man ska förbjuda killarna som går på gymmet där jag bor, dom ser farliga ut, du har stora muskler, dom skulle kunna slå ner mig lätt och dom är aggressiva. Ser ni? Att förbjuda funkar inte, lägg ett större ansvar på människan istället, höga böter, polisen får makt att ta hunden ifrån sin ägare, hundförbud mm.

joutio sa...

Rädd för kaukasisk ovtjarka och pitbull?
Var inte det.
En ny brittisk studie visar att små hundar är farligare och mer aggressiva än stora hundar, skriver Daily mail.
Fakta

Hela listan på hundar:


1. Taxar
2. Chihuahua
3.Jack Russell terrier
4. Akita
5. Australian cattle dog
6. Pit bull
7. Beagle
8. Engelsk springerspaniel
9. Border collie
10. SchäferKälla: bushunden.se "Hundens kroppsspråk"
Mer i samma ämne
8 juli 2008 Min tax tar inte skit från vem som helst

Tax och chihuahua hamnar i topp på listan över raser som bitit eller försökt bita en främling, framför exempelvis pitbull. rottweiler hamnar inte ens på topp tio i studien.
Johan Beck-Friis på Svenska veterinärförbundet berättar att studien stämmer med hans erfarenheter.
– Stora hundar skickar tydligare varnigssignaler än små hundar, de morrar och visar tänderna innan de hugger. Signalerna gör att man kan avvärja angreppet tidigare, säger han.
Är ett förbud av kamphundar då nödvändigt?
- Studien gäller sällskapshundar, kamphundar är hundar som tränas för kamp. Att göra hundar så osäkra på sin tillvaro att de känner att de ständigt måste vara beredda till anfall är djurplågeri, säger Johan Beck-Friis.

AV: Louise Lundström

Josse sa...

Jag har själv en kaukasisk ovjarka och han är helt underbar som sällskaps hund, ALLA hunraser kan ju bli farliga hundar i fel sorts händer, så jag tycker att man har gett denna ras ett onödigt dåligt rykte, De finns ju så klart lättare hundar och svårare hundar men bara för att de är en svårare ras ska man förbjuda den då? De är ju som sagt upp till uppfödaren att se till att sina hundar komme i rätt händer!
Alla som har träffat min hund tycker han är helt underbar och ljuvlig han älskar alla.

En hundvän

Annika Anka sa...

Vi som är tveksamma om den kaukasiska ovjarkan ska förbjudas.Gå med.!!