2010-11-15

Folkpartiet valanalys

Jag har varit hemma i Sverige än vecka nu och precis avverkat det första kommunstyrelsesammanträdet med nya besättningen. Jag har fått en folkpartikompis i form av Anders Berglund, eftersom FP gick fram i valet.

Apropå det, så presenterar Folkpartiet på riksplanet valanalysen idag. Jag har suttit med i valanalysgruppen. Möjligen kommer den konkurreras ut av lite andra dagsaktuella politiska händelser, men den är väl värd att läsa tycker jag.

Vi har haft väldigt kort tid på oss, tre-fyra veckor ungefär, men ändå fått ihop en bra produkt. Eftersom tiden varit så knapp har vi hunnit föra debatten inom partiet så mycket, utan får ta just den delen i efterhand med analysen som utgångspunkt.

Några viktiga punkter:

Vi är inte nöjda med valresultatet. Vi kan se att en del av väljarförlusten (från 7,5% till 7,1% berodde på stödröstning på KD och C. Vi tog netto väljare från Moderaterna, vilket är en bedrift med tanke på deras framgångar och att det historiskt är så att när M går upp går vi ner ungefär lika mycket, och tvärtom. Trots det alltså, inte nöjda.

Unik lång tid till nästa val, ta vara på det. Det är fyra år till nästa val. Det ger chans till ett ordentligt och djupt idéarbete. Framförallt måste vi bredda partiet och bli starkare i de statsbärande frågorna, som ekonomi, rättspolitik och försvar. I detta arbete ska vi bjuda in många externa krafter. Ett nytt partiprogram vill vi se och det långa tiden till det ska vara klart (2013) ger chans till en bra process runt om i FP-landet.

Tydlig förankring i ideologi. Integritetsfrågorna, bland annat, gjorde att vi tappade väljare netto till Miljöpartiet. Tappet blev inte speciellt stort, men det finns där i alla fall. FRA-debatten rev upp en del sår i partiet. Vi behöver en djupare förankring i ideologi i flera frågor, bland annat integritet.

Kommentera gärna här, mejla eller skriv i egna bloggar!

Inga kommentarer: