2010-11-21

Sosse- (och FP-)förnyelse i praktiken

Socialdemokraternas nya laguppställning i nämnderna imponerar. När sossarna på riksplanet mest tjafsar med varandra på DN Debatt så verkar sossarna på lokalplanet mer inriktade på praktiskt handling. Intressant mix av unga och gamla, nya och erfarna. Deras ordförande Kikki Liljeblad verkar driva på en bra utveckling. Tyvärr ännu ingen förnyelse av politiken, men det kanske kommer.

Från Folkpartiets sida tycker jag vi också har lyckats med en bra mix.

Vi har tre presidieposter, alltså andre vice ordförande: Gymnasienämnden, vård- och omsorgsnämnden och Rådhus AB.

I gymnasienämnden kommer Fredrik Franzén sitta. Han är bara drygt trettio år, men nog den mest rutinerade skolpolitikern i kommunen faktiskt. Senaste mandatperioden i barn- och ungdom, innan dess i gymnasiet och nu återvänder han alltså dit, men på en upphöjd position.

Vård- och omsorg är kommunens näst största nämnd och där sätter vi Gunnar Asserhed. Han har varit landstingsråd i många år och senaste perioden ordförande i landstingsfullmäktige. Han kan de här frågorna på sina fem fingrar. Gunnar får uppbackning av bankmannen Anders Magnusson, som också sitter i Hyresbostäder.

Rådhus AB tar jag själv hand om.

I övrigt har vi också en bra mix. Barn- och ungdom tas om hand av Alex Nejdemo, 23 år, som var vår näst mest kryssade kandidat. Alex är också verksamhetschef på studieförbundet Vuxenskolan. Han får hjälp av Anders Nordin, pensionerad gymnasielärare.

I stadsplanering blir det också nytt i form av civilingenjören Pia Gustafsson. I bygg- och miljö hittar vi vår yngsta ledamot, Daniel Collin, 20 år. I tekniska och kollektiv fortsätter Monika Magnusson. Linda Lundqvist, vår tvåa på listan, blir ordinarie ledamot i AV-nämnden och ersättare i kultur- och fritid. Där sitter konstnären och fd boxningstränaren Åke Bjurhamn kvar som ordinarie ledamot. I kommunstyrelsen sitter jag och får nu med mig en kompis i form av IT-killen Anders Berglund. Socialnämnden tas om hand av Sylva Hedell, ordförande för Liberala seniorer i Östergötland och socionom.

I bolagen kommer rutinerade Göran Weber sitta och får sällskap i andra bolagsstyrelser av Andreas Nilsson och Fredrik Österberg. Två framgångsrika killar i 30-års åldern.

Vi har en riktigt bra laguppställning, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Det kommer att behövas. Mycket nytt och bra på den rödgröna sidan.

Inga kommentarer: