2012-01-24

Bok- och filmtips: Moneyball

I Karl Roves självbiografi, som jag läste i somras, tipsade han om en bok: Moneyball. Ett antal personer i president Bushs strategi-team fick order att läsa boken inför presidentvalet 2004. Lite udda kan tyckas eftersom boken inte alls handlar om politik, utan om baseball.


Egentligen är det inte en bok om baseball heller. Det är en bok om hur några personer börjar ifrågasätta hur alla andra ser på något och bestämmer sig för att göra på ett annat sätt. Baseball är området som de förändrar.

Boken är inte skönlitterär, utan är skriven av Michael Lewis som följt Oakland Athletics general manager Billie Beane. Han chefar över ett fattigt lag som aldrig klarar att konkurrera med New York Yankees, Boston Red Sox och de andra med enorm plånbok.
Men genom att ifrågasätta det konventionella sättet att bedöma spelare och istället använda statistik på ett nytt sätt - så kallad sabermetrics - vänder de upp och ner på baseball-världen. Det var just sättet att använda statistik på som Bushs team var intresserade av.


Jag älskar verkligen när människor klarar att bryta blicken från det invanda sättet att testa något annat. Både boken och filmen fångar det underbart.

Inga kommentarer: