2012-01-21

SOPA

Nej, inget om Håkan Juholt. 

(Ja, det var lågt. Tycker faktiskt synd om många socialdemokrater - ala Kikki Liljeblad - som är seriösa, vågar tänka nytt och totalt blockeras i sitt arbete av Juholt. Men jag tycker inte så synd om dom att jag vill att han avgår.)


SOPA är förkortningen på Stop Online Piracy Act. Ett amerikansk anti-piratlag med långtgående förslag. Och något av det häftigaste som hänt. Inte själva förslaget, men reaktionen mot det.

Förslaget märktes inte mycket i vanliga media förrän Wikipedia, Google och hundratals andra sajter uppmärksammade det i onsdags.

Wikipedia släcktes helt och man lade istället upp information om lagen. Google-loggan målades över med svart och man länkade till SOPA-information och uppmanade folk att kontakta sin lokale senator eller kongressledamot.

Tänk er själv om Google la ert telefonnummer på förstasidan och uppmanade folk att ringa. Så hade ledamöterna i kongressen det. 

Protesterna hade effekt. En enorm effekt. De som hade ställt sig bakom förslaget - och dess motsvarighet PIPA i senaten - hoppade av i klasar. I dag drogs förslaget tillbaka. På två dagar föll det! 

Och detta är (var) ett lagförslag som har en enormt stark lobby bakom sig - hela film- och skivindustrin. Hollywood pumpar in miljontals dollar i politiken varje år, och de lånar ofta ut sin stjärnstatus för att stödja enskilda politiker. Men de var ingen match när människor via internet samlade sig.

Det är så helt otroligt häftigt!


Inga kommentarer: