2008-02-05

Skatteklimat och klimatskatt

På lunchen besökte jag Gamla Gardet, en s-förening som jobbar för sänkt skatt. Kors i taket! De tycker att det är orättvist att pensionärerna inte får sänkt skatt när de som arbetar får det. Jag har svårt att förstå deras definition av orättvisa.

Pensionärerna har inte fått det sämre, det har tvärtom fått det bättre med den nya regeringen. Tack vare att fler människor arbetar så ökar pensionerna mer än dubbelt så mycket denna mandatperiod än förra. Men de är ändå arga eftersom de som jobbar har fått det ännu bättre. Det är orättvist säger de. På min fråga vad som är orättvist med att alla får det bättre fick jag inget svar. Men visst, det är väl ett fall framåt att nu även s arbetar för sänkt skatt.

Här går väl egentligen en ideologisk skiljelinje i politiken. Jag som liberal jobbar för att alla ska få det bättre, men det är inte ett självändåmål att alla ska ha det exakt lika. Socialisterna jobbar för att alla ska ha det lika, vilket vi vet leder till att alla får det lika dåligt, inte lika bra.

Jag ska snart till Linköping för att delta i folkpartiets klimatsamråd. Partiledningen har ställt ett antal frågor som de vill att vi svarar på. Bland annat kring klimatskatter, tåg, flyg och såklart - kärnkraft!

Men först en semla på Bagarstugan.

1 kommentar:

Hansa sa...

Hej

Jag tror att det är viktigt att borgerliga politiker, precis som du gör i ditt inlägg här, börjar prata om rättvisa och skapa en berättelse kring den borgerliga definitionen av detta begrepp. Så fortsätt! Mvh