2009-02-05

En dag full av Israel

Man vet aldrig var dagen tar vägen. Idag blev det väldigt mycket Israel. Jag kunde visserligen ana det eftersom Radio Östergötland intervjuade mig igår, och det skulle sändas i morse. Det handlade om Palestinska föreningens utställning på Stadsbiblioteket där bilder från dagens Gaza jämfördes med Förintelsen.

Enligt en definition framtagen av ett EU-organ så faller det inom ramen för vad som är antisemitism. Biblan har en policy om att inget rasistiskt får visas i deras utställning, och jag tyckte därför att utställningen skulle tas ner.

Efter samtal med bibliotekschefen och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Bengt Cete, så togs beslutet att plocka ner den. Cete och jag medverkade i radion i eftermiddag, där han kommenterade beslutet. Bengt steg i min aktning. Vi har olika åsikter i många frågor, men när någon visar en stark ryggrad när det kommer till demokrati, då vinner man min aktning. Det gjorde verkligen Bengt idag.

Jag ilade sedan från radion till Linköpings universitet där Israels ambassadör var på besök. Inte mindre än 60 poliser och säkerhetsvakter bevakade besöket. Är det inte bisarrt? Här kommer en företrädare för en demokrati och han behöver skyddas av 60 personer! Det säger något om vilka fullständiga galningar många av Israels fiender är.
Självklart kunde man inte heller respektera hans framträdande utan började skrika obehärskat efter två sekunder. Sju-åtta personer fick ledas ut.

Jag fick möjlighet att prata en stund med ambassadören efteråt. Han är tämligen ny på posten och sa att han gärna skulle komma på ett längre besök. Ska se om jag kan ordna något sådant.

Folkbladet: Gazautställning stoppas.
NT: Utställning om Gaza stoppas.
Michajlovs blogg: Devalvera inte Förintelsen.
Radio Östergötland: Fotoutställning om Gazakriget tas bort och Kritik mot Gazautställning på Stadsbiblioteket.

27 kommentarer:

Kjell H. sa...

Försök gärna ordna ett möte om "demographic problem" enligt många bedömare det största hotet (efter Iran) mot den judiska staten (och som sällan når utanför den israeliska debatten)

Magnus sa...

Som banligt så är det liberala lilla ligan ett gäng förljugna.

Demokrati, ja du sudin du kanske borde slå upp det ordet i ett lexikon. Jävla pajas!


http://www.arbetarklass.se/nyheter090205_linkoping.html

Allvetaren sa...

Du är rolig du Sundin. Ska inte sjunka till personangrepp även om det är lockande.

Eftersom den som anordnade utställningen i Biblan är min far så vet jag mycket väl vad anledningen var. Och det var INTE att jämföra förintelsen med det som händer nu. Däremot var anledningen att man vill visa vilket lidande som finns, och detta är enligt dig rasistiskt?

Jag hatar att debatten med judar, israeler och israelvänner alltid slutar med att man diskuterar förintelsen. Tröttsamt! Förintelsen var en hemsk tragedi som aldrig får upprepas och det tror jag alla håller med om. Men betyder det att judar har monopol på lidande och att inget får ens snuddas vid att andras lidande tas upp?

Du måste väl ändå tycka att döda barn alltid är en tragedi oavsett vems barn som dör? Och varför ska vi dölja de dödsoffer som faller under Israels vapen?

Hur som helst. Om du inte ber om ursäkt för att kalla min far antisemit så kan du räkna med att bli polisanmäld. För i sverige, som är en demokrati, är förtal olagligt.

Mathias Sundin sa...

Magnus: Jag har slagit upp det. Israel är en demokrati.

Allvetaren: Varför använda bilder från Förintelsen om man inte vill göra den liknelsen? Verkar ju lite märkligt. Om det bara är "lidande" man vill visa, kan man välja helt andra bilder.

Ja, dödade barn är alltid en tragedi. Alla tragedier är dock inte samma sak som Förintelsen.

Vem har påstått att dödsoffer ska döljas?

Du får gärna polisanmäla mig, men först kanske du kan visa var någonstans jag kallat din far, eller någon annan, för antisemit. Det din far säger är dock antisemitism.

mildred sa...

Tack Magnus för att du bryr dig.
Förintelsebilder ska absolut inte visas tillsammans med bilder från Gaza.
Många palestinavänner, skuldbelägger gärna alla judar och amerikaner för vad som händer i Mellanöstern.
Lycka till med ditt arbete!

Micke sa...

Du är en hjälte Mathias!
Norrköping kan vara glada över att han en så pass rakryggad och klarsynt representant som du.

Tack.

Mi sa...

Tack Mathias Sundin för att du inte låter dig skrämmas av de antidemokratiska krafter som breder ut sig, hotar, skrämmer och upptar mer och mer plats i Sverige idag. Det behövs flera som du.

Bertil sa...

Mathias!
Att vara jude i Sverige har inte varit lätt det senaste decenniet. Men, då och då händer det något som glimmar till i vardagsmörkret, som när någon modig människa som du reagerar och säger "Nog!". Annars är det så uppenbart att det varit mediaplacerade "68or" som promulgerat hatet mot Israel i Sverige. Ett hat som i förlängningen drabbar – psykiskt, ibland även fysiskt, - oss judar som fötts eller av Ödets nyck hamnat här.
Tack!

Allvetaren sa...

Mathias:

Du tycks vara verklighetsfrånvänd. Att säga A säger nåt antisemitiskt så säger man samtidigt att A är antisemit.

Och varför är det så känsligt att visa bilder från förintelsen? Oj, va farligt.

Kanske kommer som en nyhet för dig men nazityskland var också en demokrati så för mig är det inte ens viktigt. Det viktiga är hur ett land handlar. inte vad den är. Israel kan ha hur mycket val som helst, en bra demokrati kommer de aldrig bli mina ögon sålänge de ockuperar att annat land och beter sig som de bestämmer över världen.

Det intressanta här dock är varför du tycker det är så viktigt med judar, israel och förintelsen. Varför är detta en känslig tå för dig? Får du kanske betalt av judiska lobbyföreingar eller vad är det egentligen? Överhuvudtaget,vad är det med folkpartister som gör att de alltid är extrema israelvänner? Knappt ens hos KD ser man samma extrema stöd och det är märkligt.

Du har aldrig sagt ett enda negativt ord om Israel så kom inte och säg att du alltid tycker död och lidande är fel. Då ljuger du.

Är inte detta bevis på vilka intellektuella kullerbyttor Israelvänner tvingas göra så att de tom får bilder på döda palestinska barn, krossade byggnader och bombade skolor att vara rasistiska och antisemitiska? Let me get this straight. Israel skickar soldater och krigsflyg på en civilbefolkning. Civilbefolkningen dör. Bilder visas sedan upp på offren som fallit under Israels vapen och detta är sen rasistiskt mot judar? Que? Finns det nån logik alls där? Isåfall ser bara Sundin den.

Det är bara sorgligt att ledningen för biblioteket föll för trycket och tog bort utställningen men samtidigt är det ett bevis på att år 2009 är kritik mot Israels politik fortfarande känsligt och de gömmer sig bakom samma damokeles svärd idag som för 50 år sedan. Antisemitism. Hotet att bli kallad antisemit hänger där över alla som inte är Israelvänner ut i fingerspetsarna och Mathias Sundin och hans polare tvekar inte att dra fram det esset ur rockärmen för att avsluta debatten och demonisera motståndaren. För det är precis det som är meningen. Att avväpna motståndaren.

Men inte ens Sundin kan trolla bort fakta. Det är Israel som dödar, det är Israel som förtrycker och det är Israel som ockuperar! Sundin kan skrika sig hes över missilerna mot Israel av Hamas hur mycket han vill men det ändrar inte det faktum att det dör mer av arbetsolyckor än av Hamas missiler i Israel. Mathias Sundin vet förstås om detta och därför försöker han skapa dimridåer som får folk att glömma sakfrågan och den här debatten är ett exempel på det.

Sundin pratar gärna om vikten av demokrati men han glömmer den yttersta rättigheten. Att som ockuperat folk ha rätt till motstånd. Han glömmer att Palestina inte bryter en enda internationell lag när de skickar missiler mot Israel. Den enda stat som bryter internationella lagar är Israel och Israel har brutit fler lagar än alla andra länder tillsammans. Men det rör inte Mathias Sundin ryggen. För det är lagarna det är fel på, inte Israel resonerar han. Han visar tydligt att det inte är demokrati som är viktigt för honom, det är Israel som är viktigt och det är en stor skillnad. För vem kritiserar det man älskar? Inte Sundin iallafall.

Mathias Sundin sa...

Mildred, Micke, Mi och Bertil: Tack!

Allvetaren: Det var ett otroligt långt inlägg. Ska bemöta några saker.

"Du tycks vara verklighetsfrånvänd. Att säga A säger nåt antisemitiskt så säger man samtidigt att A är antisemit."

Att säga något antisemitiskt innebär inte att man är antisemit.

"Och varför är det så känsligt att visa bilder från förintelsen? Oj, va farligt."

Vem har sagt att man inte får visa bilder av Förintelsen? Ingen. Däremot reagerade jag mot att de jämföras med kriget i Gaza.

"Får du kanske betalt av judiska lobbyföreingar eller vad är det egentligen?"

Det där är väl kanske den mest klassiska formen av antisemitism. Och för att svara på din fråga: Nej.

"Du har aldrig sagt ett enda negativt ord om Israel så kom inte och säg att du alltid tycker död och lidande är fel. Då ljuger du."

Nej, jag ljuger inte när jag säger att allt dödande och lidande är tragiskt.

"Är inte detta bevis på vilka intellektuella kullerbyttor Israelvänner tvingas göra så att de tom får bilder på döda palestinska barn, krossade byggnader och bombade skolor att vara rasistiska och antisemitiska?"

Återigen så har ingen klagat på att man visar sådana bilder. Däremot att man jämför det med Förintelsen.

"Hotet att bli kallad antisemit hänger där över alla som inte är Israelvänner ut i fingerspetsarna och Mathias Sundin och hans polare tvekar inte att dra fram det esset ur rockärmen för att avsluta debatten och demonisera motståndaren."

Nej, däremot när jag ser antisemitism så säger jag ifrån. Varför gör du inte samma sak?

Din övriga text är så fullproppad med felaktigheter om vad jag tycker så det är omöjligt att bemöta. Min enkla grundtanke är denna:

Om palestinierna valde demokrater som ledare skulle vi inte ha någon konflikt med blodspillan.

Allvetaren sa...

Så konflikten och dödandet som pågått sedan 48 beror på att Palestina inte valt rätt ledare? Det är det du säger.

Hamas, som man kan tycka vad man vill om (nej, de är inte mina favoriter heller), vann ett helt demokratiskt val. De sade alla valbevakare inkl Carl Bildt.

Att du tror dödandet beror på Hamas missiler är komiskt. Konfliktet beror på förtrycket och ockupationen men jag antar du förnekar det. Sen kan jag också tycka Hamas väljer fel sätt att göra motstånd på men grundorsaken ligger inte där, den ligger på Israel. Israel måste lämna alla intressen i Palestina. Svårare är det inte.

Jag lovar. Om alla bosättare flyttar, armérna lämnar Palestinska områden och Palestina och Israel får internationell hjälp och påverkan att fungera tillsammans och Palestina får chansen att byggas upp. Ja, då kommer det bli fred.

Det du glömmer är att Israel kommer ockupera oavsett om Hamas skickar missiler eller inte.

Allvetaren sa...

Och nej, jag uppmärksammar ingen antisemitism. Varför? För att den är marginell och inget stort problem!

Judarna vill gärna göra sig till en förtryckt minoritet men ser man på faktan så ser man att det är en FÖRDEL och iallafall ingen nackdel att vara jude i väst. Snittinkomsten är mycket högre än snittinkomsten i övrigt.

Sen tycker jag att när man dödar människor just för att de tillhör ett visst folk är etnisk rensning, vad tycker du?

Och om det är etnisk rensning så är det det Israel håller på med.

Mathias Sundin sa...

"Så konflikten och dödandet som pågått sedan 48 beror på att Palestina inte valt rätt ledare? Det är det du säger."

Nej, det är inte det jag säger. Det börjar bli ganska tröttsamt att diskutera när du inte läser vad jag skriver. Vad är det som gör att du inte kan bemöta mina faktiska åsikter?

Jag säger att det är lösningen på konflikten.

"Hamas, som man kan tycka vad man vill om (nej, de är inte mina favoriter heller), vann ett helt demokratiskt val. De sade alla valbevakare inkl Carl Bildt."

Ja, men dom är inga demokrater för det. Att vara demokrat innebär mer än att bli vald i demokratiska val.

"Att du tror dödandet beror på Hamas missiler är komiskt."

Du har en annorlunda humor. Om Hamas inte besköt Israel skulle vi inte se något våld. Så enkelt är det faktiskt.

"Jag lovar. Om alla bosättare flyttar, armérna lämnar Palestinska områden och Palestina och Israel får internationell hjälp och påverkan att fungera tillsammans och Palestina får chansen att byggas upp. Ja, då kommer det bli fred."

Inte så länge organisationer som har som mål att utplåna judar styr. Om man inte har sådana ledare, ja, då kan vi få fred på det sättet du beskriver.

"Det du glömmer är att Israel kommer ockupera oavsett om Hamas skickar missiler eller inte."

Gaza är inte ockuperat.

Mathias Sundin sa...

Allvetaren: Det är tragiskt att du ser det på det sättet. Din inställning ökar risken för att vi återigen kommer att få se en förintelse.

Det är ingen etnisk rensning som pågår. Det är ett krig. Du har uppenbarligen ingen aning om antingen vad som händer i området, eller vad etnisk rensning är.

Om din definition av etnisk rensning skulle gälla är ALLA krig etnisk rensning. Till exempel det Hamas gör mot judar.

När du på detta sätt förminskar betydelsen av oerhört allvarliga händelser, ökar du bara risken att det kommer hända igen. Inte bara med judar.

Adler sa...

"Jag hatar att debatten med judar, israeler och israelvänner alltid slutar med att man diskuterar förintelsen."

Eehh..vem var det nu som klistrade upp bilder från Förintelsen?

adler sa...

Men eftersom Allvetaren skriver följande på sin blogg

"I USA bor det ungefär 10 miljoner judar och världen över finns det max 10 mille till. 20 miljoner människor har mer makt än vi 6 miljarder övriga. Hur ska man annars tolka det? Det här är ingen konspirationsteori, det är verklighet. Israel och judendomen har oproportioneligt stor maktpåverkan på vår värld."

så diskvalificeras han från all seriös debatt.

Mathias Sundin sa...

Adler: Då tvingas vi tyvärr konstatera att Allvetaren inte bara svänger sig med några enstaka antisemitiska uttryck, han är antisemit.

Allvetaren sa...

Sundin:

Du kan nu räkna med att bli polisanmäld. Du kallar inte mig antisemit ostraffat.

Du kan ju se saker i sitt sammanhang innan du uttalar dig. Israel kör gång på gång över FN. Således har dom, och usa, mer makt än alla andra. Vad är så konstigt?

Om det är antisemitiskt att hävda det så är nog allt antisemitiskt.

Däremot är jag antisionist.

Mathias Sundin sa...

Allvetaren: Istället för att polisanmäla kanske du borde tänka igenom dina åsikter. Det är ju klassiskt antisemitiska åsikter du står för. Men, go ahead.

Allvetaren sa...

SÅ du menar på fullt allvar att Israel och dess vänner inte har mer makt än vad de egentligen är till antalet? Hmm, undra varför de då kan bryta varenda resolution in FN, undra då varför de då enbart har Israelvänner i USA osv.

Adler sa...

allvetaren: Med tanke på vad du uttryckt för åsikter kommer din anmälan falla platt som en pannkaka.

Mathias Sundin sa...

Allvetaren: Men jösses, vet du inte någonting om antisemitism? Vet du inte att påståenden om judarnas stora inflytande är så klassisk antisemitism som det går att bli?

Jag vill inte ha mer antisemitisk smörja här på bloggen. Lägg ner nu.

KuKu sa...

Hjärtligt TACK, Mathias, för ditt agerande i samband med den antisemiska utställningen i Norrköping!

_______________________

Pontus sa...

Tack för din insats och din inställning Mathias! Jag har noga följt din USA-blogg under det senaste året och funnit den mycket intressant och edukativ.

Jag hittade nu denna blogg via andra bloggar och såg ditt äkta engagemang. Jag har under de senaste dagarna bedrövats över acceptansen av antisemitiska yttringar i samhället och i media. Jag har varit väldigt ledsen för både kriget i Gaza och debattens utveckling under de senaste dagarna. Därför känns det väldigt skönt att se att någon reagerar så som du har gjort här och säger ifrån. Och att du som folkvald gör detta gör mig extra glad. Norrköping kan känna sig lyckligt lottade! Tack för att du står upp för demokratiska och antirasistiska värderingar. Det värmer djupt. Tack återigen.

Ted sa...

Bra gjort! Du ska veta att du har mycket stöd för dina insatser mot arabisk hatpropaganda...

Allvetaren sa...

Antisemitism är att vara rasistisk mot judar och att hävda de har en världskonspiration för att styra världen. Jag påstår inget av det där.

Det jag säger är att Israel och sionismen har oproportioneligt stort inflytande. Och det står jag. Sen om det är bra eller dåligt att de har det låter jag var och en bestämma.

adler sa...

"Israel och judendomen" skrev du Allvetaren, inte "Israel och sionismen"...dessutom menade du att judar som folkgrupp har mer makt än "övriga 6 miljarder" människor på jorden..