2009-03-31

Spara i ladorna

SCB redovisar idag statens offentliga sparande, som det heter på byråkratsvenska. Alltså hur mycket överskott, eller underskott, staten gick med och hur mycket statsskulden ökat eller minskat.
 
Överskottet har minskat jämfört med rekordåret 2007, från 3,8 till 2,5 % av BNP, men är alltså fortfarande högt. Statsskulden minskade med 40 miljarder kronor förra året och är nu nere på 38 % av BNP. Det är ner från 46 % i slutet av 2006.
 
Det är vad vi på vanlig svenska kallar att spara i ladorna. Under de goda åren sparar man pengar och betalar av skulder. Nu i år kommer staten gå med underskott. Det är naturligtvis inte bra och får inte dra iväg, men är inte speciellt allvarligt om man sköter sig bra under de goda åren. På sikt måste naturligtvis statsskulden helt raderas ut. 

4 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Nej, varför ska vi helt radera ut statsskulden? Det låter lite väl kameralt. En liten statsskuld som är under kontroll är väl inget problem.

Mathias Sundin sa...

Nej, det är inget större problem, men varför betala räntor i onödan?

Niklas Frykman sa...

För att det troligen lönar sig samhällsekonomiskt att i vissa fall kunna göra investeringar något tidigare än man kunnat tjäna ihop till dem kontant.

Hur resonerade du när du köpte din bostadsrätt?

Mathias Sundin sa...

Med vad är självändamålet att ha kvar den skulden hela livet? Nada. En stat kan inte jämföras med en privatpersons liv.

Lån är per automatik inte fel. Men det är bättre att vara utan lån. Dit ska man sträva.