2010-12-12

Yrvaket Sverige

Sverige har under dagen liksom vaknat till. Pappers-DN hade inget om terrorattacken på framsidan och en ganska neutral mindre artikel i tidningen. Det är först under dagen som media verkligen har börjat rulla igång. Nu spekuleras det hej vilt, statsministerns önskan till trots.

Visst, det hände framåt kvällningen på lördag och vi vaknade bokstavligen inte till förrän på söndag förmiddag. Men det säger ändå något om hur förskonade vi varit från islamistisk terrorism, trots att den finns så nära i vår omvärld.

Jag påstår inte att jag är bättre själv. Min reaktion var ungefär densamma som många andras. Ville liksom inte riktigt fatta först.

Nu gäller det att inte fara iväg. Vi ska inte drabbas av panik, men inte heller bara vifta bort hoten. Vi måste inse att vi lever i en värld där dessa faror finns, även hos oss. Vi ska inte göra avkall på de rättigheter vi har. De rättigheter som dessa terrorister attackerar och som vi gärna inskränker själva för att skydda oss. Dessa rättigheter är grunden i vårat samhälle. Dom ska vi försvara, men inte genom att ge upp dem.

Inga kommentarer: