2011-07-12

Knasiga Knesset

Dumma förslag går ofta att försvara med patriotism. Så försvarade många den lag som röstade igenom i Knesset i går. Att näringsidkare ska kunna stämma folk som uppmanat till bojkott av deras produkter.

Bojkott av israeliska produkter förekommer inte bara i utlandet, utan även i Israel.

Förhoppningsvis kommer Högsta domstolen finna att lagen strider mot grundlagen och därmed inte tillåta att den införs. Det är vad många tror. Och vore såklart bra. Men del av skadan är redan skedd.

En demokrati försvarar sig inte bäst genom att begränsa yttrandefrihet. Tvärtom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men Israel är väl fortfarande en demokrati efter det här beslutet? För annars spelar det väl ingen roll om alla andra länder i området blir demokratier?
Demokratier går ju inte i krig med demokratier, eller hur var det?

Personligen så luktar det här Sovjetunionen lång väg.

Knasiga Knesset? Det gick igenom med 47-38. 38 är alltså inte "knasiga".

Men Israel är väl trots detta kraftigt odemokratiska beslut fortfarande den, i dina ögon, enda demokratin i området?
Hur många fler "knasiga" beslut krävs det för att du skall ändra uppfattning?
För det rapporteras från Israel att då denna lag gick igenom så kommer det rösta om flera nya lagar med samma syfte som denna, att stoppa och straffa opposition och kväsa yttrandefriheten.

Anonym sa...

Från jpost om vad lagen innebär

"The "Boycott Bill," which passed on Monday night after a six-hour Knesset debate, allows citizens to sue persons and organizations that call for economic, cultural or academic boycotts against Israel, Israeli institutions or regions under Israeli control. It also prevents the government from doing business with companies that initiate or comply with such boycotts."

Det handlar alltså inte om, som du verkar tro, bara om att drabbade näringsidkare skall kunna stämma folk. Det klart värre än det (även om det är tillräckligt illa i sig).