2008-02-15

Björlund måste be om ursäkt

I rikdagens utrikesdebatt jämförde riksdagsledamoten och ledamoten i Norrköpings kommunfullmäktige, Torbjörn Björlund (v), israeler med nazistiska lägervakter under andra världskriget.

"I dag fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen."

Jag besökte utrotningslägret Auschwitz för ett tag sedan. Det finns väl bevarat för framtida generationer att beskåda och minnas. Att vänsterpartiet har en extrem syn i Israel-Palestina-frågan vet jag. Men att gå så långt att jämföra israeliska bosättare med vad lägervakterna i Auschwitz gjorde, det är bara för mycket.

Björlund får naturligtvis vara kritisk mot vad israeliska staten och vad israeliska bosättare gör men när han jämför det med nazismens brott reducerar han Förintelsens betydelse. Det är en mycket farlig väg. Det är inte för inte som vi uppmärksammar Förintelsen varje år. Det är för att minnas. För om vi minns minskar risken att det händer igen.

Torbjörn Björlund måste såklart be om ursäkt. Jag tycker också att hans gruppledare i KF i Norrköping, Cecilia Ambjörn, ska avstånd från hans kommentar. Samma sak med vänsterpartiets kommunalråd Kerstin Hildebrand.

När jag tänker på de berg av kammar, glasögon, resväskor, människohår och annat som finns sparat i Auschwitz och samtidigt på Björlunds uttalande så gör det mig nästan fysiskt illamående.

3 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Men vad i h-e menar karln? Förutom att det är fel att utrota judar, liksom det är fel att upprätta bosättningar på ockuperat område, vad finns det överhuvudtaget för andra paralleller? Jag menar, det är också fel att fuska med VAB-dagar, ska man jämföra detta med nazistiska lägervakter också?

Anonym sa...

I och med att araberna är semiter framstår det här som uppenbart att lennart nilsson är anti-semit. Vad annars ska man kalla någon som jämför sionisternas etninska rensning och apartheid-politik i palestina med att fuska med VAB-dagar?

Anonym sa...

höjden av "antisionistisk" argumentation "öh araber är semiter öh"