2009-02-06

Vad menar du Stjernkvist?

Lars Stjernkvist skriver om utställningen på Stadsbiblioteket:

"Det är viktigt, tycker jag, att försvara yttrandefriheten, och i det ligger att vi även måste försvara rätten att uttrycka åsikter vi inte gillar."

Ja, det instämmer väl de flesta i. Men det som diskussionen handlar om är om antisemitiska utställningar ska få visas på kommunens stadsbibliotek eller inte. Stadsbiblan har en policy om att utställningarna inte får vara rasistiska.

Jag har svårt att tolka Stjernkvist på något annat sätt än att han är tveksam till att utställningen togs ner. Eller så är det bara en allmän reflektion. Här är det faktiskt viktigt att vara tydlig, så förtydliga dig gärna Lasse!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att jämföra förintelsen med annat hemskt, men som dock inte är industriellt massmord. Är det verkligen antisemitiskt? Det innebär ju att det är antisemitsikt att jämföra Stalin och Hitler? När någon kallade Saddam eller Milosevic för sin tid Hitler var det kanske diskutabelt. Men antisemitiskt.Tveksamt. Utgångspunkten i alla resonemang av denna typ är väl att använda förintelsen/nazismen som metafor för "det värsta man kan tänka sig"?
Lite intellektuell hederlighet, tack

Mathias Sundin sa...

Nej, det är inte antisemitism att jämföra Hitler och Stalin, eller Saddam och Milosevic. Om man däremot jämför staten Israels agerande idag med nazisternas politik, då är det antisemitism.

Anonym sa...

Så att RELATIVISERA Förintelsen är i sig alltså inte antisemitism?

Mathias Sundin sa...

Det kan det vara. Det handlar ju inte om en exakt vetenskap, utan bedömningar från fall till fall. En jämförelse med Hitler och någon annan innehåller ju så mycket mer än judeutrotningen.

Anonym sa...

4 Dec 1948:

Einstein liknar Likud vid nazister i brev till NYT:

http://phys4.harvard.edu/~wilson/NYTimes1948.html

man bör alltså inte vara nån Einstein för att inse att Albert var antisemit..

Mathias Sundin sa...

Likud är inte staten Israel.

adler sa...

"anonym" greppar efter halmstrån..faktum kvarstår att utställning var antisemitisk sedan kan Ibrahim Mohsen urskuldra sig så mycket han vill, men att skicka sin gravt antisemitiske son som "alibi" eller försvarare av hans sak frisserar inte precis hans image.

Vad gäller Stjernkvist som nyligen poserade under en hezbollahflagga så behöver han tänka igenom i vilka sammanhang han syns och hörs..han kan tänka igenom det under en av sina springrundor runt Ljura t ex...lufta tankarna lite..

Som Norrköpingsbo av judiskt ursprung känner jag givetvis stolthet att du lyckades förmå bibblan att ta ner utställningen, det finns hopp för denna kommun i alla fall.

Anonym sa...

Solklart, tror jag:
En utställning, eller ett öppet brev där det görs jämförelser mellan Irgun/Likud kontra nazisternas filosofi är inte antisemitisk alltså?

Eftersom dessa är judiska organisationer men inte en staten Israel???