2009-03-26

Är dom korkade?

Jag brukar sällan kalla andra politiker för korkade (inte när någon hör på i alla fall), men när det kommer till avregleringar av monopol har jag svårt att landa i någon annan slutsats än att de är korkade. 

Är det något vi vet så är det att konkurrens mellan företag leder till lägre priser, utveckling och bättre service. Om det av någon anledning inte blir så är marknaden trots allt fortfarande reglerad (som elmarknaden) eller så är något annat fuffens. Kanske finns det kartellbildningar till exempel. Vid en avreglering kan det också vara så att en vara eller tjänst tidigare har fått massa skattepengar i stöd, vilket gjort att den sett billig ut, men i själva verket inte är det.  

Ändå envisas vänsterfolk likt dårar med att hävda att konkurrensutsättning i alla dess former leder till motsatsen. Nu säger Lars Ohly exempelvis: 

"Det är sorgligt att högerregeringen inte lärt sig något av hur tidigare avregleringar fallit ut.

Det verkligt sorgliga är hur man kan basera sin politik på en sån totalt okunskap om hur världen verkligen fungerar. Lars Ohly kan tycka att järnvägar och apotek och annat ska vara statligt av massa andra skäl. Men just hävda motsatsen mot verkligheten, då måste man banne mig vara i alla fall lite korkad.  

(Dock är jag inte alls säker på att just tågresandet blir så otroligt mycket bättre av att SJ inte längre får monopol. Vi har fortfarande väldigt begränsat med utrymme på spåren och Banverket är inte sällan orsaken till förseningarna. Men säkert kommer priser pressas och servicen ombord på tågen kan mycket väl bli bättre.)

3 kommentarer:

Pendlare sa...

Man ska vara försiktig med att kalla andra människor för korkade. Din kommentar bevisar sorgligt nog bara att du själv inte förstått elementa bakom hur järnvägen fungerar.

Beslutet är så dumt och Torstenssons liknelse med flyget som huvudlös att man raknar. Är ingen anhängare av monopol, men man kan inte stirra sig blind på principer. Varje sakfråga måste diskuteras utifrån sina förutsättningar. Och i det här fallet är avreglering inte lösningen.

Läs på. Du kommer att bli förvånad.

Andreas Krohn sa...

Man får anta att Lars Ohly fortfarande vill betala 1 krona per minut (plus inflation) för att ringa rikssamtal.

Mathias Sundin sa...

Pendlare: Ok, du kanske kan förklara då vad det är för elementa som jag inte förstår.

Adda: Jupp!