2009-03-12

Långsiktigt ansvar

Först: Det är kul att Stefan Arrelid verkligen debatterar här på NT-bloggen. De andra från vänsterkoalitionen bemöter ytterst sällan vad någon annan skrivit.

Nu har Arrelid skrivit ett inlägg där han menar att jag inte tar "långsiktigt ansvar" och gör ett "populistiskt utspel" eftersom jag röstade nej till att köpa nya spårvagnar för över 200 miljoner kronor.

Vi börjar med "populistiskt utspel".

Populism är det om man ändrar sin egen åsikt utifrån hur väljarna tycker. Jag har under min tid som politiker sagt nej till investeringar som gör att kommunen gör slut på sina pengar. Idrottsparken, Kulturhuvudstadsår och nu spårvagnar, för att ge några exempel. För det har jag och Folkpartiet fått ta en hel del skit. Kallats nej-sägare. Men det tar jag gärna för jag är övertygad om att det är rätt politik. En politik som inte ändrar sig utifrån väljarnas åsikter eller konjunkturer.

Att kalla det utspel känns också rätt märkligt. Detta var ett ärende som var uppe på kommunstyrelsen. Jag röstade nej. Tidningarna skrev om det.

Så till den viktigaste delen, långsiktigt ansvar. Stefan skriver att jag "vill lägga kostnaderna på de ungas framtid". Då har han ärligt talat inte begripit någonting av Folkpartiets politik.
För att ha råd med spårvagnarna måste Stefan låna pengarna. Dessa pengar ska betalas tillbaka, om man så vill, av "de unga" i framtiden.
Folkpartiets politik är att vi ska spara pengar i de goda tiderna så vi har när det går sämre. Hade vi följt Alliansens budgetar hade vi nu haft över en miljard i kassakistan. Vi kunde köpt spårvagnar utan lån, och genomfört flera investeringar till billigare kostnad.

Under förra året ökade Norrköpings kommuns checkkredit från drygt 100 till 700 miljoner kronor. Det är vad man i en privatekonomi närmast kan likna vid ett SMS-lån med skyhög ränta.
Det, Stefan, är inte att ta långsiktigt ansvar.

2 kommentarer:

ola sa...

Hmm...Jag är ingen politiker (har ett viktigare jobb än så) och följer inte den (otroligt roliga) scenen så flitigt MEN.... Jag är inte heller rädd för att yttra mig.

Om ni nu blir kallade NEJ-sägare, finns det väl JA-beslut som ni tagit och blir omtyckta? Glömmer i så fall Norrköpingsborna detta?

Sänk momsen på cyklar i hela landet istället och gör svenskarna till ett ännu mera hälsosamt folk. 200 miljoner känns som en jäkla hög kostnad och vad skulle det ge? Ny vagnar?

Annars då? Jo tack. Vasaloppet gick på 5:50. Slå det om du kan.

Mathias Sundin sa...

Man får ju hoppas att några väljare tycker att vi gör något bra också... =)

10 nya vagnar för knappt 300 miljoner kronor. Ja, det är svindyrt.

Sänkt moms på cyklar, tjaaa =)

Inte illa. Nej, det kan jag inte slå. Jag tänker inte ens försöka.