2007-02-01

Clintan och Frykman

Niklas Frykman drar fram den stora puffran och ger Anita Brodén eldunderstöd i folkpartiets partitidning NU. Brodén vill ta bort folkpartiet i folkpartiet liberalerna och bara heta liberalerna. Ett utmärkt förslag som Frykman argumenterar för med hjälp av Clintan och Heartbreak Ridge (en av mina favoriter):

Eldunderstöd till Anita Brodén

Anita Brodén har rätt i att det är hög tid att bli liberaler även vad gäller partibeteckning. Hon ger några goda skäl, jag skulle vilja bidra med några till.


Folkpartiets starka varumärke har tidigare angivits som skäl emot ett namnbyte. Det har nu börjat verka i motsatt riktning. Det finns anledning att lämna ett numera tämligen solkat varumärke bakom oss.

Det kan också vara enklare att kommunicera vad vi står för till invandrare som inte bott så länge i Sverige. För att förstå ’folkpartiet’ behöver man en dos svensk politisk historia, medan liberalismen är betydligt mer universell. Låt vara att även den tar sig olika betydelser på olika ställen i världen.

Det är viktigt att namnet liberalerna åtföljs av en ambition att bli partiet för alla Sveriges liberaler, oavsett prefix. Idag är många liberaler mer måna om att markera skillnader mot andra liberaler än att gemensamt kämpa för frihet och öppenhet mot konservativa och socialister.

Slutligen vill jag citera Clint Eastwood som i Heartbreak Ridge uttryckte följande: ’If you start looking like marines, you start feeling like marines. And pretty damn soon you start acting like marines.’

Att heta liberalerna förpliktigar. Det för med sig höga krav på en liberal politik. Och som ni vet – att ställa krav är att bry sig.

Niklas Frykman, Eskilstuna

8 kommentarer:

Jörgen sa...

Äntligen ställs frågan! Att vara ett "Folkparti" i det här landet uppfattas alltför ofta som att vara Sosse-Light. Bort med epitetet - Liberalerna rular

Niklas Frykman sa...

Äntligen? Frågan har varit uppe på många landsmöten i säkert tio år. Länsförbundet i Sörmland har motionerat om det. En gång var det dessutom snubblande nära att bli av efter en nattlig votering (det sägs att det var då man slutade med nattliga voteringar).

Men nu är det hög tid.

Jörgen sa...

Tack Niklas för upplysningen till en som inte varit med i fp i dessa tio år.

Enligt min mening är det emellertid viktigt att det kommer ut till gemene man att många inom fp gillar LIBERALERNA bättre, detta sänder en viss signal som jag tror är positiv.

mogert sa...

Kul med ett militaristiskt Clintancitat i sammanhanget. Det förstärker ju verkligen den liberala tonen och prägeln ;-)

Haralampos sa...

Håller med att byte till liberalerna skulle göra Folkpartiet till ett mer tydligt parti. Nu verkar det mest att man viskar ordet liberal så fort partiets namn nämns...

Bertil sa...

Jag har alltid tyckt att namnet Folkpartiet är mesigt och undflyende på något sätt, det ligger en anpasslighet i själva namnet, ett parti för folket. Mycket har tilltalat mig i Folkpartiet men jag är medlem trots namnet.

Folkpartiet är förvisso inte ett parti för folket utan ett parti för människor med en stark liberal värdegrund. Detta är en väsentlig skillnad och namnet blir därför missvisande samtidigt som det kan tolkas som manipulerande - tillhör du folket, rösta på oss.

Jag stöder mycket ivrigt tanken att Folkpartiet skall kalla sig Liberalerna, ett namn som till skillnad från namnet Folkpartiet speglar en politisk identitet, ett ställningstagande.

En del av Folkpartiets rykte om att vara tämligen ryggradslöst är jag övertygad om har sin grund i denna skenbart triviala sak. Byt!

Niklas Frykman sa...

Jag vill uppmana alla som håller med att skriva en liten rad till NU, tidningen som de allra flesta aktiva folkpartister får hem. Så att debatten hålls igång.

red@tidningen.nu

Mathias Sundin sa...

Mogert: Clintancitat står över sånt som ideologi. Speciellt om de innehåller någon sorts vapen.