2007-02-06

Djupt tragiskt

Hemma efter en lång dag läser jag att Sofia Appelgren, ägare till Wild n Fresh i Göteborg, nu tvingas sälja sin verksamhet. Hon har utsatts för blockad av facket under flera månader och jag förmodar att de jublar nu. Ytterligare en företagare på knä. Maffiametoderna funkade finfint och vår regering sitter med armar i kors. Eller nej det var orättvist, moderaterna hejar ju på.

Jag tycker att vi ska ha ett system som baseras på att arbetsmarknadens parter kommer överens och inte att vi politiker reglerar allt. Men det måste bygga på frivillighet! Varken fackets eller företagens makt får vara oinskränkt och inga av parterna får ha rätt att tvinga den andra.

Jävla trist dag.

3 kommentarer:

Jörgen sa...

Slutet på Wild n Fresh historien suger verkligen och väcker allvarliga funderingar om att starta ett fackförbund med syfte att skydda småföretagare och deras anställda mot brukspatronerna på LO. Moderaterna gör som sagt inget. Ett "småföretagarfack" med schyssta kollektivavtal
skulle begränsa andra fackförbunds möjligheter att vidta stridsåtgärder. Frågan är bara vilka anställda som skulle gå med i ett sådant fack...kanske om det var gratis och dessutom räddade deras arbeten?

Bertil sa...

Kollektiv-AVTAL kan tvingas fram genom ekonomisk utpressning? Giltigheten hos framtvingade avtal brukar ju normalt sett kunna ifrågasättas - är rättssamhället satt ur spel när det gäller kollektivavtal?

Enorma resurser satsas av facket på att tvinga en ensam företagare med en anställd med goda anställningsvillkor på knä, det är en absurd teater, borde inte vara möjligt. Inte i ett rättssamhälle.

Jörgen sa...

Visst Bertil är det otroligt! Att tvinga någon att ingå avtal under hot är normal inte OK men när det gäller arbetsrätt är vi fortfarande kvar på medeltida nivåer.