2007-02-09

Kors i taket

Jag brukar ju mest gnälla på Lars Stjernkvist här på bloggen, men idag skriver han något riktigt intressant och bra på DN Debatt. Han motsätter sig tankarna från Ansvarskommittén som väntas föreslå storregioner med direktvalda ledamöter. Istället vill han lägga ner landstinget, ge en del av ansvaret för vården till kommunerna och resten till staten.

Jag har inte funderat igenom saker tillräckligt mycket, men hans tankegångar känns vettiga. En bra mening från Stjernkvist sammanfattar argumentationen:

"Storregionerna blir fortfarande för små för att kunna ta ansvar för specialistvården, och allt för stora för att sköta närsjukvården."

Dessutom, vilket Stjernkvist inte berör, innebär en mellannivå ytterligare en nivå med byråkrati som kostar skattebetalarnas massa extra.

2 kommentarer:

Bertil sa...

Jag gillar tanken på storregioner bara under förutsättning att de får ett väsentligt större eget ansvar för mycket av den verksamhet som idag ligger under landsting och kommuner än vad dessa organisationer har idag. Passa samtidigt på att lägga ner kommunerna som de idag är organiserade.

Alternativt lägg ner landstingen och stärk kommunernas egenmakt. Kommunerna kan sköta landstingets fögderi i frivillig samverkan.

Det räcker definitivt med två folkvalda församlingar för att hantera detta lilla land utan att det demokratiska inflytandet för den enskilde medborgaren försvagas. Motsatsen lär snarare bli fallet.

Mathias Sundin sa...

Ja, det kanske är en bättre idé. Storregioner samtidigt som kommunerna tas bort. Kommuner av Norrköpings storlek är väl inget problem, men att ha mindre än så borde vara ganska ineffektivt.