2007-09-19

Mediadrevet om fastighetsskatten

Jag tycker bemötandet om rykten kring fastighetsskatten som kommit fram under förmiddagen visar tydligt på det drev som just nu går på regeringen. I varje fråga där det går lyfts enbart det negativa fram och särintressen vrålar rätt ut innan de ens känner till förslaget i sin helhet. Villaägarna skriker rätt ut att detta är det största sveket på 20 år. Trots att det alltså inte ens känner till förslaget.

"55 procent av fastighetsägarna kommer att få betala fastighetsskatt på samma sätt som förr. Det som skulle bli en kommunal avgift, blev en maxtaxa på 6.000 kronor. Det är ett uppenbart löftesbrott, säger Joacim Olsson."

Detta är fel. Vad regeringen föreslår är att ALLA får sänkt fastighetsskatt, till skillnad från tidigare där bara de med dyrast hus fick det. Beräkningen för skatten är idag 1 % av taxeringsvärdet. Nu sänks det till 0,75 % och samtidigt sätts ett tak på 6000 kr per år. Om du idag betalar 6000 kr i fastighetsskatt minskar din skatt med 1500 kr till 4500 kr. Det Villaägarna vrålade om var höjningen från 4500 till 6000 kr. Men då kände de inte till sänkningen från 1 till 0,75 %.

Drevet mot regeringen börjar bli nästan pinsamt. Kritisk granskning är en sak, att förstora upp rykten till tornadostyrka är bara oseriöst. Tack vare Alliansen skapas nu en långsiktigt stabil fastighetsskatt där ingen tvingas från hus och hem och alla villaägare får sänkt skatt. Det borde Villaägarna jubla åt, inte vråla innan de vet fakta. Pinsamt!

SvD:s annars stabila ledarblogg beter sig precis lika drevmässigt. Per Gudmundsson, som trampar snett för första gången som ledarskribent, skriver att:

I praktiken betyder det att det stora mellanskiktet fastighetsägare inte kommer att få någon skattelindring alls, utan snarast en höjning av reavinstskatten om de säljer husen. De som överhuvudtaget tjänar något på det nya förslaget är de som äger riktigt dyra fastigheter.

Som sagt, helt fel. Bara att ta tillbaka och påstå motsatsen.

UPPDATERING: Heder åt SvD:s ledarsida som nu korrigerar tidigare misstag. Hoppas nu de hoppar av drevet och istället uppmärksammar den bisarra situation som uppstått.

7 kommentarer:

Richard sa...

välformulerat i sin helhet.

gudmundson sa...

Ja, du har rätt, Mattias. Jag var ute för tidigt, och det är korrigerat i ledarbloggen med en senare postning.

(ps - jag tror faktiskt att jag trampat snett fler gånger, men jag kommer inte att berätta var om folk inte sett...)

Mathias Sundin sa...

Det låter bra Per. Säg åt SvD:s nyhetsredaktion att göra samma sak.

Anonym sa...

Jag röstade borgligt men jag håller inte riktigt med dig om drevet. Det är helt enkelt väldigt klantigt skött. Detta är ingen långsiktig lösning, det är ett lapptäcke med lite av varje i påsen. Att lägga ränta på uppskoven ligger dessutom väldigt nära retroaktiv beskattning som närmast påminner om gamla östländer.

Ingen är vinnare på det här eftersom det bara driver inflationen...

/Tomas

Anonym sa...

Inte tvingas gå från hus och hem? Du verkar inte ha uppmärksammat denna del av förslaget:
"Begränsingsregeln, som innebär att ingen ska behöva betala mer än 4 procent av inkomsten i fastighetsskatt, kommer att avskaffas."
Det är alltså större risk att folk tvingas från sina hus med den nuvarande regerings fastighetsavgift!

Kalle Kex sa...

Ja,du har rätt. Här har vi en regering som gör allting rätt från första dagen och allt framgent, och så blir alla människor sura och missnöjda och börjar mobba denna underbara regering. Det är fullständigt obegripligt. Det är ett kollektivt mentalt haveri, som landets psykiatriker måste reda ut med det snaraste. Vi kan inte ha det så här.

Mathias Sundin sa...

Drevet går innan någon vet hela förslaget. Hur kan något vara klantigt skött innan någon vet vad förslaget är? Detta förslag är till stora delar precis det förslag som presenterades för över ett år sedan i Almedalen. Sedan har olika organisationer varit kritiska till olika delar - men det gör inte regeringen klantig för den delen.

Avgiften är nu så låg att man inte behöver den begränsningregeln. 6000 kr är taket, ingen kommer betala mer.

Kalle Kex: Det handlar inte om att "människor" mobbar regeringen. Hög nivån lite. Det går ett drev innan förslag ens är presenterade. Att folk är kritiska till förslag som presenteras säger jag inget om, men att vara kritiska till rykten, då blir det löjligt.