2007-09-23

Tål att läsas - och spridas!

Niklas Ekdals söndagskrönika i DN tål att läsa och inte minst behöver den spridas:

Världens mest välmående land har fått sin genom tiderna starkaste budget och nästan alla klagar, från villaägare till snusare. Det är ovärdigt.

Hörnstenen i budgeten är sänkta skatter på arbete med 11 miljarder. Hur blev tusen kronor lägre skatt i månaden för undersköterskor, förskollärare och städare höjden av orättvisa?

Äran för återhämtningen sedan krisen för 15 år sedan tillfaller först och främst dem som nu får del av skattesänkningarna. Alla som släpat sig upp klockan sex, lämnat ungarna på dagis, gjort sitt jobb och betalat sin skatt.

Själv gick jag inte upp klockan sex idag men jag befann på Rådhuset en stund i förmiddags och arbetade lite. Sen diskussion över en fika med Erik om ett mycket intressant projekt vi har på gång. Andreas anslöt senare för att diskutera lite folkpartigrejor. Vi tog sedan en sväng förbi sushirestaurangen innan vi landade hos bror min för lite fotboll. Äntligen bra spel från Newcastle. Nu hemma igen där jag ser fram mot en lugn kväll med en god mat, lite Claudius och tacos.

18 kommentarer:

Grottolle sa...

Du kan bli hur arg du vill. Men att Alliansen har försämrat för Sjuka, Gamla och arbetslösa det går ju inte att förneka. Dom som har lägsta inkomsterna i samhället dom har ni ju bara höjt skatter och avgifter för. Men någon skattelättnat har dom inte fått. Sen kan du tycka att det är rätt behandla sjuka och gamla så. Men jag tycker det då inte.

Anonym sa...

Jag håller med om mycket i Ekdals ledare även om jag är besviken över att han inte svarade på mitt mejl.Saneringen av finanserna underGöran Perssons tid ledde till enorma uttag från AP-fonderna.Där-med gick våra pensioner"i stå". Marginella ökningar per år och ingen värdesäkring av pensionerna. Men förlåt -vi är ju det "osynliga folket" som ska leva på allmosor.
Sven-Olof Brolin/pensionär 78 år

Mathias Sundin sa...

Grottolle: Som vanligt underbygger du inte dina påståenden på något sätt. Dessutom har du helt fel.

Sven-Olof: Tackvare regeringens jobbpolitik så minskar nu risken avsevärt att bromsarna ska slå till i pensionssystemet. Det innebär att pensionerna fortsätter att öka och inte minska som skulle blivit fallet med den förra regeringens politik.

Jag förstår att man tycker att man vill ha mer om man jobbat ett helt liv, men vi måste börja i rätt ände. Fortsätter vi att ösa ut pengar utan att se till att vi har en fungerande ekonomi, då står vi verkligen inför en kris.

Grottolle sa...

Som vanligt säger du att alla andra har fel som inte tycker som du..Kan du säga ett fel i det jag skrivit. Jag tror inte det. För då har ju Borg oxå fel. För han säger ju att det är så. Men att det är det som är vitsen med Alliansens politik.

Mathias Sundin sa...

Om du innan du kräver förklaring av andra börjar med att redovisa dina egna påståenden ska jag bemöta dom.

Nu följde jag ditt exempel och sa saker utan att underbygga dom.

Grottolle sa...

Sjuka, Gamla och arbetslösa har ju inte fått någon minskad skatt
Men dom har fått höjd bilförsäkring, Bensinen har blivit högre skatt på och ska höjas mera. Elen ska bli dyrare, Ränterna höjs så maten blir dyrare. Sen ska sjukpenningen sänkas och A-kassan har sänks redan och ska försämras ännumera.
Så nog måste du godkänna att dom med lägsta inkomsten har fått försämringar...

Anonym sa...

"Själv gick jag inte upp klockan sex idag men jag befann på Rådhuset en stund i förmiddags och arbetade"
Ha-ha arbetat!! Ni högerpolitiker snackar om folk som bidragstagare underförstått att de parasiterar på dem som jobbar men NI är ju värsta parasiterna på samhällskroppen.Ta och gå ut i arbetslivet istället för att sitta i glashuset och kasta sten medan ni försämrar för de som har det sämst ställt!
Det är jag som jobbar och betalar din lön medan du jävlas med mina nära och kära!
Knegarn

Anonym sa...

MS, hur många procent är din tjänst på?

Mathias Sundin sa...

Grottolle: Genom Alliansen jobbpolitik kommer nu inte bromsarna slå till i pensionssystemet. Hade de gjort det så skulle pensionerna ha sänkts. Nu höjs de istället. Om ett samhälle och en välfärdsstat ska hålla ihop måste vi har en fungerande arbetsmarknad. Det skapar nu Alliansen. 70-100 000 jobb fram till 2010 beror på den nya politiken. Och så påstår du att vi inte gör något för arbetslösa. Hela vår politik bygger på att arbetslösa ska få jobb.

Anonym 1: Du tycker inte vi ska ha politiker?

Anonym 2: 37,5 %.

Grottolle sa...

När kommer då pensionerna att höjas? Finns då inte med i finansplan som gäller från nyår. 2006 kom det 92000 nya jobb utan att sänka varken sjuk eller A-kassan. Det blir ju inte flera jobb av att man sänker A-kassan eller sjukförsäkringen. Men det är bra att det blir jobb inget fel i det. Men ca 4% är ju ändå arbetslösa och dom måste ju oxå få leva eller hur? Och alla som är sjuka idag är ju inte bluffar som Alliansen påstår. Du kan ju förklara för dom som fått det sämre varför det finns pengar att sänka skatter då på 100000 för dom rika i Täby och Djurgården.
Men som sagt att under Alliansen har dom med lägsta inkomsterna fått det ekonomiskt sämre tyvärr.
Det är dom orättvisorna stora delar av svenska folket reagerat mot enligt mätningarna.

Anonym sa...

Även de som drabbas värst av eran politik för att ge mer åt de rikaste, är med och betalar din lön. Högavlönade politiker är ju inget annat än stora bidragstagare, de producerar inget av värde. Men ändå talar de om deltidsarbetslösa,arbetsskadade,ochandra som får utbetalt på sina försäkringar som de avstått lön för som parasiter!
Ja vi ska ha politiker. Politiker som arbetar för att majoriteten i vårt land ska ha det bra. Nu tillgodoser ni politiker bara de allra rikaste och storföretagen som redan drunknar i pengar.

Mathias Sundin sa...

Grottolle: Pensionerna höjs varje år. Hade den socialdemokratiska politiken fortsatt verka hade dock bromsen i pensionssystemet slagit till och vi hade fått minskande pensioner.

Utan regeringens jobbpolitik kommer mellan 70-100 000 personer färre ha jobb 2010. En del av jobben skapas tackvare konjunkturen och en del genom ny politik. Lägre a-kassa leder till att fler människor kommer i arbete om man samtidigt gör att fler jobb skapas, som regeringen gör.

Ingen har påstått att alla som är sjuka bluffar. Däremot är det konstigt när sjukskrivningarna ökar trots att vi bara blir friskare som folk. Därför inför vi en rehabiliteringsgaranti och satsar på att folk ska kunna komma tillbaka från sjukskrivning och förtidspension.

Anonym: Det är inte vår politik. Vi gör det som är nödvändigt för så många människor som möjligt i Sverige ska kunna försörja sig själva. Då får vi ett fungerande samhälle.

Så du tycker att politiker som inte gör det du tycker är bra inte ska få finnas? Det är ju inte så värst förenligt med demokrati.

Grottolle sa...

Nu är det så att det är delade meningar hur det kommer att gå med pensionssystemet. Än så finns det inga tendenser att det skulle bli mindre pengar i systemet..Det är många ekonomer som påstår att vi hade kunnat ha kvar ATP utan problem. Hur kan du påstå att det skulle vara färre jobb utan Alliansens politik år 2010 Det finns det inga belägg för. Det ser man ju först då..Men varför ska ni försämra för dom som har det sämst i samhället om du säger att du inte tror på att alla bluffar sin sjukdom? Är det bara att ni tycker om att se folk lida. Mina tankar när ni gör så här går till Tyskland och judarna för 60 år sedan tyvärr.

Mathias Sundin sa...

Läs Konjunkturinstitutet.

Det gör vi inte. Vi satsar på en bättre arbetsmarknad och på åtgärder så de kan komma tillbaka i arbete.

Grottolle sa...

Konjunkturinstitutet. sa ju bara att dom trodde att det gav flera jobb. Dom hade ju inte någon utredning dom kunde stötta sig på.
Men jag är glad om det blir fler jobb. Det är inte det jag reagerar mot. Utan vad jag och säkert stora delar av Svenska folket reagerar mot är att att ni försämrar för så stora grupper. Och det är grupper som har lägsta inkomsterna. Och samtidigt sprider pengar till dom som redan har mycket. Men det har ju redan visat sig i opinionsundersökningarna. Och det kommer säkert att visa sig ännu mera framöver. Men man får vara glad att Svenska folket reagerar mot det sätt ni sparkar på dom svaga. Men jag tror inte vi kommer längre i vår argumenterande. Vår syn på medmänniskor skiljer sig nog för mycket åt för det...

Mathias Sundin sa...

Du, lägg av med att bedöma min syn på medmänniskor. Va fan tror du jag är politiker för? För att jag vill göra det sämre för folk? Den där vänsterretoriken är djupt kränkande. Jag gör det jag tror är bäst för människor. Du kan tycka att jag och regeringen gör fel saker, men kom inte och snacka om människosyn.Jag tror inte att du förespråkar en annan politik för att du vill människor illa. Jag tror inte att Lars Ohly vill ha folkmord, men jag tror att hans politik, om fick verka fritt med sin kommunism, skulle leda till det.

Grottolle sa...

Så du menar då att när ni tar pengar av dom som har lägsta inkomsterna. För du kan ju inte förneka att ni ska sänka sjukförsäkringen från nyår och försämra A-kassan. Men sen tar ni bort förmögenhetskatten för dom rika och sänker skatten för inkomsten och mest för dom som har högsta lönerna. Det är ju bara fakta. Sen får Svenska folket bilda sig en uppfattning om din syn på eran politik och hur ni ser på människor som har haft oturen att bli sjuka, arbetslösa eller gamla.
Nu tror inte jag heller på Lars Ohly politik. Men så mycket tror jag att i längden var den bättre än Alliansens politik för Svenska folket.

hasse egen företagare sa...

nu försämras möjligheterna för nyföretagande genom ändringar av starta eget bidrag.akassa sjukförsäkringar mm är på g åt hvete ordentligt.landets beskattning och drivmedelspriser är ju helt groteska och sen en skyhög dieselskatt på fordon dessutom tanken med hög dieselskatt och subventioner mot företag-jordbruk mm var ju god men subventionerna är bort och det höga priset kvar.vi får slåss mot finska åkare som kör på deras lågskattade bränsle norrmän likaså och polska aktörer i dom södra delarna som kommmer med egna tankbilar. är ju en jvla skillnad på 7kr litern och 12 om man har ett åkeri med 50-60 olika arbetsfordon-maskiner och lastbilar blir mångmiljonbelopp per år.dom rika får mer och dom fattiga mindre.nån skatt sänks här å där mer i kassan men då mindre bostadsbidrag osv istället för barnfamiljer mm så i slutändan +- noll.om man gav företag en chans att öka sin omsättning första åren med tex halverad skatt ingen vinstskatt alls första 18månaderna
la tillbaka bränslesubventionerna för bönder mfl.och tog tillbaka ändringen av beskattningen för fartygsbränsle som nu fullbeskattas och sen får man dra av den istället som förut att köpa den till reducerat pris på en gång vilket nu medfört snuskigt skyhöga kostnader för redare och företag med tex sjumuddring och sådant som huvudsyssla många går under nu och i konkurs pga ändrade regler.det kommer 10 nya och försvinner 8a ungefär.man bör se helheten inte bara vissa delar.ska man ge mera arbete bör man göra ALLT i sin makt att välkomna företag inte se till så dom flyttar ägandet utomlands. nu kommer vi få en svensk storindustri igen iform av smältverk ny öppning av gruvor satsningar på stora verkstäder och tillverkning av detaljer för gruvindustrin. finns ett 50tal stora och små utländska och svenska aktörer på gruvmarknaden nu som öppnat ögonen för vad som sker. man borde uppmuntra dom istället för att krångla till det.