2007-10-17

Som vanligt: Arbete mot bidrag

Janne Björklund var utmärkt i hans första partiledardebatt. Han började med att be Mona Sahlin att fråga Ingvar Kamprad, som hon ska träffa, varför han flyttat hela sitt företag, sin förmögenhet och sig själv utomlands. Han tog också upp de 60 000 som skulle bli utan jobb om socialdemokraternas budget gick igenom, som nu får jobb med regeringens politik. Om man ställer dessa bredvid varandra och de håller varandra i handen, så räcker de från Sahlins villa i Nacka till Perssons herrgård i Sörmland. Mona Sahlin meddelade att hon inte ville prata om sin egen politik.

När hon ändå gjorde det var det som vanligt fokus på ersättningar och bidrag. Det absolut grundläggande faktum att fler människor i arbete är bättre för dessa människor, men också helt nödvändiga för allt annat vi vill göra, har inte gått fram till vänsterblocket. Fokus ligger hela tiden på att människor ska ha höga ersättningar när de är arbetslösa, men inte att de ska få en ökad chans att få jobb. Ett förlorat val, hög arbetslöshet, enormt utanförskap och en ny politik som alla (utom vänstern) är överens om leder till fler jobb borde leda till eftertanke och omprövning. Men icke. Mer av detsamma är deras recept.

2 kommentarer:

Callisto sa...

Hela socialdemokratiska makten bygger på att folk ska behöva deras bidrag. Behöver de Storebror Staten så vågar de inte rösta på partier som lovar något annat än bidrag. Smart drag. Hoppas folk nu är smartare än så även 2010 och fortsätter tro på värdet av den egna arbetsinsatsen för att det ska kunna fortsätta finnas en pott för de som VERKLIGEN inte klarar av att tillföra så mycket själva. I sossarnas och vänsterfolkets värld handlar det endast om att behövas, inte hjälp till självhjälp. Den människosynen suger enligt mig. Och den är väldigt dyr i längden.

Se för övrigt min blogg om dagens citat i DI: http://callistosbikt.blogspot.com/2007/10/dagens-citat-i-di.html

Anonym sa...

Det heter inte arbete ELLER bidrag. Det heter arbete OCH grundrygghetsförsäkringar.