2008-02-18

Sfi-lyftet

Dagen har gått i ett, men det är kul när det är så. Har varvat ner ett tag framför datorn efter en lyckad KF-grupp ikväll. Kollat igenom en CD med foton som jag tog för ett tag sen hos Fotofabriken. Funkade väldigt bra med fotografen och resultat blev oerhört lyckat. Ska byta bild här på NT så fort jag bestämt till vilken.

Sfi-lyftet presenterades av Janne Björklund och Nyamko Sabuni idag. Smått chockad över siffran att nio av tio Sfi-lärare saknar utbildning i svenska som andraspråk. 61 millar satsas för att utbilda dem.

En tre-årsgräns införs. Det tycker sossarna är kass. "Jag tror inte på att alla kan lära sig svenska på tre år,", säger deras talesperson.

Herregud, snacka om låga förväntningar. Jag tror de allra flesta kan lära sig svenska på betydligt kortare tid. Om man bor i det land som språket talas och man enbart pluggar svenska då ska det mycket till om man inte lär sig språket på t r e år.

Om nu någon är analfabet (eller alfabeter som de lustigt nog stavar det på DN.se) så kan de i alla fall lära sig det hyfsat i skrift och mycket väl i tal.

I stället utgår sossarna från att folk är offer och allmänt korkade. Det är ju trots allt invandrare de pratar om. Det är denna offerpolitik som lett till det enorma utanförskap vi ser hos många invandrare. Svensk socialdemokratisk politik när den är som allra, allra sämst.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror ni skulle få bättre gehör för era förslag om ni började samarbeta mer över blockgränsrna istället för att bara snacka skit om sossar och om dem som inte sympatiserar med era partier.Det skapar bara motstånd istället för samarbete.Det verkar som om ni hellre vill reta upp folk än att verkligen försöka förbättra. SOm sfi-lärare ser jag saken ur andra vinkel. Att tidsbegränsa låter inte alls dumt för att förhindra vissa gå och släpa år efter år men att införa bonus är töntigt och slsöeri med skattemedel. Dessutom måste ni sluta privatisera sfi-undervisningen och låta komvux ta hand om utbildningen ty de gör det bäst.

Mathias Sundin sa...

Svensk skola har enorma problem. Det är socialdemokratisk politik som lett till det. Socialdemokraterna har inte omprövat sin skolpolitik. Därför skulle uppgörelser över partigränsen innebära att för stora delar av den gamla skolan blir kvar. Då är det inte bra att göra upp över partigränser.

För övrigt tyckte socialdemokraterna att just bonusen var bra, men inte tidsgränsen.

Anonym sa...

Jag sympatiserar varken med S eller med er! Jag blir bara trött på dessa evinnerliga påhopp på skolan som för det mesta fungerar alldeles utmärkt. Som lärare blir jag ofta imponerad över elevernas kunskapsutveckling och ambitioner.att ta sig in i samhället. Många har jobb innnan de kan tala svenska vilket sällan nämns. De städar, delar ut post på dagarna och läser på kvällarna. Problemen ligger oftast utanför skolan. När elever från problemområden kommer in i skolan för det med sig problem. Lägg till stora klasser och kontinuerligt intag av elever så att klassen aldrig får studiero så kanske man börjar fatta var problemen ligger.
Sparbeting och långa köer av elever. Vidare klumpas omotiverade, ditvingade av socialen ihop med högmotiverade elever.Ytterligare ett problem. De som inte vill satsa på sin sfi-utbildning har inte i skolan att göra utan bör skickas på praktik eller att göra nåt annat tills motivationen ökar.

Mathias Sundin sa...

Om alla satte sig ner och "kom överens" så skulle det gällande skolpolitik bli en rejäl sörja. Skolan har gått åt fel håll under lång tid. Det måste vändas.

Helt klart finns det många duktiga lärare och elever och annan personal i skolan. Men skoletablissemanget och socialdemokratiska skolpolitiker har lett utvecklingen åt fel håll. Det är inte tjäbbel, det är allvarliga frågor som måste börja gå rätt.

Anonym sa...

BRA! Men gör då rätt! Satsa på komvux där kvaliteten finns och sluta privatisera! Inför en SFi-lärarutbildning(enämnesutbildning) vilket inte finns idag och se över alla dessa privata alternativ som dyker upp som gubben i lådan med tveksamt innehåll och var rdd om skattepengarna och strunta i bonusen. Gör också gärna utbildningen tidsbestämd. Lycka till* tack för mej!
SFI-lärare

Anonym sa...

Mathias!

Tänk dig att du inte kunde skriva på ditt modersmål svenska och att du sattes i skolan som vuxen för att lära dig skriva på ett annat språk som du inte ens kan tala
t ex arabiska. Tänk dig att du inte vet hur en skola fungerar.Hur lång tid tror du att du skulle behöva? Jag tror att du överskattar din egen förmåga.Fråga dem som kan något om alfabetisering och språkinlärning, innan du uttalar dig så tvärsäkert. Mitt förtroende för folkpartistiska eller för den delen andra politiker ökar inte när sådan okunskap helt skamlöst blottas.

Anders_F sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders_F sa...

Hej Mathias
Kul att du har åsikter om sfi. Jag arbetar som rektor för sfi här i Norrköping och bjuder nu in dig til oss så att du kan ser hur vår verksamhet fungerar. Ett besök i någon av våra analfabetgruppr kanske kan vara något?
mvh Anders F Komvux Norrköping