2010-04-08

Tills döden skiljer oss åt?

Arne, 94 år, är hyfsat pigg. Hans fru Gunnel, 86 år, är krassligare. De har bott ihop i 63 år. När nu Gunnel behöver flytta in på ett äldreboende får inte inte Arne flytta med, skriver Aftonbladet.

Folkpartiet uppmärksammade i höstas att socialtjänstlagen måste ändras så att par likt Arne och Gunnel ska kunna fortsätta bo ihop, när bara ena maken blir sjuk.

Men som tur är hindrar inget att kommunerna går före och Folkpartiet har granskat hur landet ligger. Cirka en femtedel av Sveriges kommuner har riktlinjer som säger att människor får bo ihop. Men knappt fyra femtedelar kan inte garantera det och cirka en femtedel säger tvärt nej. Däribland Norrköping.

Jag presenterade rapporten i Norrköping idag för Folkbladet och Östnytt. De skulle intervjua Kerstin Hildebrand direkt efter mig. Ska bli intressant att se vad hon, som är ansvarig för äldrefrågorna i kommunen, säger om saken. Vi har också lämnar in en motion till fullmäktige, med förslag om en ändring.

FP-kollegorna i Linköping Linnea Darell och Carina Boberg skriver om det. Linnea lovar jobba för det i riksdagen och FP Linköping vill införa det i kommunen.

Kollega Frykman vill ändra reglerna i Eskilstuna - där Arne och Gunnel bor -, som också säger tvärt nej, flera andra hakar på: Mark Klamberg, Lotta Edholm och Seved Monke.

2 kommentarer:

Magnus Ekholm sa...

Även Ekholm är med på tåget! Bra jobbat där borta i Norrping!

Mathias Sundin sa...

Hur har ni det i Vadstena med parboendet?