2010-04-13

Bra svenska räcker inte för bra svensklärare

De allra flesta verkar nöjda med regeringens förslag att införa en lärarlegitimation. Expressens ledarsida tillhör inte dessa:

"För att få ett fast jobb krävs en examen från lärarhögskolan och lärarlegitimation. Även andra med betydligt mer kvalificerade utbildningar och examina ska kunna få legitimation, men måste då gå en ettårig kompletterande pedagogisk utbildning.

Du må alltså ha disputerat i litteraturvetenskap och undervisat i många år, men en relativt nybakad student från lärarhögskolan är behörig och får det fasta jobbet."


Expressen har en poäng, men missar också något väsentligt i läraryrket. Att vara en duktig lärare handlar långt ifrån bara om att ha goda kunskaper i själva ämnet. Alla som satt sin fot på en föreläsning på ett universitet vet hur sant det kan vara. Professorer som tillhör den yppersta eliten inom sitt område kan vara totalt värdelösa på att lära ut något - och naturligtvis tvärtom.

Det som är kärnan i läraryrket, enligt min uppfattning, är pedagogiken och didaktiken. Det ska kombineras med bra kunskaper i det ämne man undervisar i, men bara ämneskunskaper räcker inte.

Att detta nu blir ett krav för att få en lärarlegitimation är den stora förtjänsten med förslaget. Det finns nackdelar också, som Expressens varning om skråväsende, men jag tycker trots det att fördelarna överväger.

Inga kommentarer: