2010-04-10

Trycka på rätt knapp räcker inte

Debatten om hur självständiga riksdagsledamöterna har tagit fart efter Staffans artikel i SvD. I ett blogginlägg ställer han en direkt fråga till mig:

"Mathias Sundin menar att han som eventuell riksdagsledamot ska kunna rösta som han vill - oavsett vad hans parti och regering kommit överens om - i t ex sina hjärtefrågor om signalspaning och datalagring och säkert en del annat. Däremot beklagar han att andra riksdagsledamöter kanske röstar emot regeringen i energifrågan.....???

Är du riktigt genomtänkt här, Mathias? Du ska alltså kunna driva dina hjärtefrågor för att fälla regeringen, men inte andra?"


Självklart står den rätten fritt för alla riksdagsledamöter att rösta mot regeringen - det är ju den makt riksdagsuppdraget ger. Men jag behöver ju inte jag hålla med alla som någon gång tänker rösta mot regeringen. Jag förstår och respekterar de centerpartister som inte kan tänka sig att rösta för ny kärnkraft, men jag tycker att de i sak har fullständigt fel.

Jag tycker också det är OK att utsätta dom för påtryckningar, övertalningsförsök och annat. Makt är ingen tebjudning. Ska man få inflytande får man tåla en tuff debatt.

Det finns några riktigt kloka inlägg i debatten, händelsevis från partikamrater till Staffan. Per Ankersjö:

"Om jag ska summera så är det nog ändå så att en duktig riksdagsledamot behöver inte "frifräsa" utan får med sig partiet på sin linje genom goda argument, opinionsbildning och nätverkande. Men för att nå dit kan partiet behöva veta att möjligheten till eget agerande i voteringen trots allt finns där."

Om man avsäger sig den makt man har i votering, avsäger man sig också sin makt i förhandlingarna. Det är vad "frifräsande" handlar om.

Och en till centerpartist, Hanna Wagenius:

"Varför ska vi stödja en borgerlig regering? Är det för att den kallar sig borgerlig? Är det för att vi hälsat på några av ministrarna på partibanketten? Är det bara för att hålla Socialdemokraterna borta från makten?

Så får det faktiskt inte vara. Vi ska stödja en regering som lägger förslag som är bra (läs: liberala)."


Ja, exakt. Som tur är lägger denna regering fram nästan bara bra förslag. Men allt är inte bra och exempelvis FRA-lagen var både riktigt dålig - och mot grundläggande borgerliga värderingar. Sådant ska riksdagsledamöterna stoppa. Att trycka på rätt knapp räcker inte. Inte när partiledningen bestämt vad som är rätt knapp.

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Du kanske skulle lägga till länkar till mig också?!
Har skrivit om detta otaliga ggr.

Några färska exempel.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/vill-vi-ha-samvetslosa-politiker.html

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/sak-eller-person-i-politiken-eller.html

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/partier-utan-medlemmar-men-med.html

Mathias Sundin sa...

Det ska jag göra!