2010-04-12

Är vänstern mer frifräsare?

Jerker Nilsson i Älmhult verkar leva i villfarelsen att Vänsterpartiet och Miljöpartiet på något sätt skulle ha mindre partipiska. Han har skrivit kritiskt om Staffan Danielsson artikel och uppdaterar nu med en kommentar om min:

"Jag tror ärligt talat att han har rätt, men någonstans är jag rätt glad om miljöpartiet, vänsterpartiet och piratpartiet får fortsätta "äga" den här frågan och förhoppningsvis så en möjlighet att gå ut med den mer tydligt."

Jag tror det är något mindre partipiska, eller något mindre lydnadskultur i alla fall, i de mindre partierna, men att Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle vara mer för friare röstning finns det inget stöd för i verkligheten. Piratpartiet ska vi bara inte tala om. De har väldigt tydligt uttalat att de inte kommer tillåta något som helst frifräsande om de kommer in i riksdagen.

Bra hur som helst som Jerker har uppfattningen att partipiskan idag är för hård.

En annan kommentar till min artikel i SvD kommer från bloggen Basses Hörna (som Hylands, fast bättre, enligt bloggaren himsjälv):

"I dagens system är det därför inte demokratiskt att hela tiden gå sin egen väg, eftersom man då ignorerar det folk faktiskt röstat på, nämligen partiets åsikter."

Visst, men vem har föreslagit att man hela tiden ska rösta precis som man själv vill? Jag inleder min artikel med detta:

"Att vara politiker handlar till stor del om att kunna kompromissa. Annars blir inte mycket gjort. Men att vara politiker handlar också om att veta när man inte ska kompromissa."

Parti- och länskollegan i Valdemarsvik Helena von Schantz skriver läsvärt:

"Själv är jag misstänksam mot politiker som alltid tycker "rätt". Är de verkligen så utslätade, eller är de karriärister som lyfter ett välslickat finger i vädret och tycker vadhelst som gagnar dem bäst?"

4 kommentarer:

Anonym sa...

Angående valet av slogan så är det så jag bara vet vad Hylands Hörna var, jag har knappt sett något alls av det, men någon skoj slogan var jag ju tvungen att ha. :P

Jag är inte emot att man röstar mot partiet om de vill införa något de inte blev valda till att göra, något som går emot deras löften till folket, men om ens egna principer går emot det partiet står för och som var anledning till att folk röstade på partiet, då tycker jag inte man ska gå sin egen väg utan istället ta in en sekundant.

Men det bästa vore att göra om hela valsystemet så att folk faktiskt röstade på enskilda kandidater utifrån dessas personliga åsikter. Då skulle alla ledamöter vara frifräsare, och man skulle kunna ställa upp som självständig, utan parti, och politiken skull inte vara lika kollektivistisk i sin struktur.

Mathias Sundin sa...

Jag gillar det där med Hyland =)

Då tror jag att vi är hyfsat överens iaf. Svenskt och skönt =)

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Jag ser nu att jag skrev lite otydligt i mitt inlägg.

Vad det gäller vänsterpartiets landstingsgrupp i Kronobergs län så ÄR partipiskan betydligt mindre, som jag skriver om att gruppledaren har sagt till mig som är ny, att man ska rösta med sin övertygelse även om det är mot partigruppen. (Jag har hört samma sak från ordföranden på kommunalnivå i Älmhults kommun)

Sen är jag oerhört otydlig i slutet, då jag syftar på att jag hoppas att V, Mp och PP får fortsätta äga integritetsfrågorna ang fra, ipred etc och inget annat. Hur V, Mp och PP är angående partipiskan på riksdagsnivå har jag ingen aning om ärligt talat.

Mathias Sundin sa...

Ah, ok!