2010-10-01

Att säga en sak, men göra en annan

Om Sverigedemokraterna hade blivit vågmästare i Norrköping hade vi i Alliansen lagt fram egna förslag och röstat mot förslag från de rödgröna ändå. Förutom när det gällde att besätta nämnder och kommunalråd, där hade vi en överenskommelse om att största blocket skulle få "bilda regering".

Så här tänker nu tydligen Socialdemokraterna agera i riksdagen. Så inget konstigt med det?

Jo. Mona Sahlin sa nämligen något helt annat innan valet. I talet på "Jobbkongressen":

"Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande."

Och i radion:

"Man kan aldrig som socialdemokrat räkna in ett stöd från Sverigedemokraterna. Man kan aldrig bygga en politisk majoritet i någon politisk instans på Sverigedemokraternas stöd. Om vi lägger fram förslag, så måste de vara förankrade i något annat parti om det handlar om att få majoritet. ... Om en socialdemokrat någonstans räknar med Sverigedemokraternas stöd för att få igenom en sak, då är det fel. Då bryter det mot den princip som socialdemokratin ska stå för."

Nu har Mona Sahlin bestämt sig för att lansera en motkandidat, Kent Härstedt, som talman mot Alliansens förslag. Den personen kan omöjligen vinna en omröstning om inte Sverigedemokraterna röstar för förslaget. Eller för att använda Sahlins ord: "räknar med Sverigedemokraternas stöd för att få igenom en sak."

Läs också Staffan Danielsson.

5 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Om jag minns rätt resonerade ett visst moderat oppositionsråd lite likadant 2006, vid omröstning om kommunfullmäktigeordförande? Dvs att det hade kunnat bli så att (SD)-röst/er hade lett till annan ordförande än det blev? Inte genom aktivt tillfrågande, utan just passivt på detta sätt?

Staffan Danielsson sa...

Tack för ett tydligt ytterligare citat, Mathias.

Det finns många.

Kritiken mot Sahlin riktas ju inte mot att hon nu lägger fram förslag som ger SD vågmästarrroll, utan mot att högtidligen lovade innan valet att aldrig , aldrig, aldrig agera så..!

Mathias Sundin sa...

Skillnaden, Robert, var att det inte utlovats något annat innan valet.

Grottolle sa...

Så här sa Mona på jobbkongressen det är stor skillnad på vad du påstår hon sagt.

Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande.”

Mona Sahlin den 28/10 2009 på Socialdemokraternas jobbkongress


Och vad jag vet så sitter inte dom rödgröna i någon regering...

Staffan. Ja det blir många citat när man sitter hemma och hittar på.
Men vi får se om inte Alliansen har förhandlat med SD så dom röstar på deras kandidat. Fast inte statministern skulle ta i SD med tång.

Mathias Sundin sa...

Och det andra citatet Grottolle? Det bortser du helt ifrån. Det är ju det som är det tydligaste.