2009-10-14

Partiledardebatt i skuggan av FRA

Partiledardebatter brukar vara en höjdpunkt, men jag har svårt att koncentrera mig på den, nu när FRA-lagen 2.0 ska röstas igenom. Det känns, precis som förra året, som ett historiskt misstag.

Att samtidigt läsa i SvD att flera ledamöter bara har något enstaka rätt i frågorna om FRA-lagen, gör det hela än mer tragiskt. Jag vet att det är svårt att hålla koll på alla detaljer i allt i en beslutande församling, men detta är personer som sitter i försvarsutskottet, det utskott som speciellt behandlar lagen.

Jag hoppas att personer som Lennart Rhodin kommer in i riksdagen igen. Så här sammanfattar han FRA-frågan:

"Vi behöver signalspaning också i Sverige. Vi behöver i allt högre utsträckning ta behovet av ett fungerande integritetsskydd på allvar. Och vi behöver få en politisk process som väcker respekt hos medborgarna. Allt detta talar för att FRA-lagen bör rivas upp och göras om från början. Det har givetvis ett pris. Priset för att inte göra det är mycket högre."

Läs också Mark Klamberg, Niklas Frykman, Björn Brändewall, Annika Beijbom, Sebastian Hallén, Henrik Alexandersson, Mikael Nilsson, Alexander Bard och Erik Svansbo.

Inga kommentarer: