2011-01-27

Att läsa

Två saker jag tycker ni ska läsa, så här på Förintelsens minnesdag.

Jag är ingen hägring, i Sydsvenskan:
"Han går in i aulan. En liten farbror med buskiga ögonbryn och milt leende. Sätter sig ner, tar ett andetag. Börjar tala, på sin polskfärgade snabba malmöitiska:

– Kan ni alla se mig? Även fast jag är så liten? Bra. Det är ingen hägring som sitter här. Men det hävdar en del. Jag har suttit i ett sådant läger som de säger aldrig har funnits."
Hatet i repris, Henrik Bachner om antisemitism i Expressen:
"Antisemitismen är sannolikt den mest utforskade av alla gruppfördomar. Även om dess samtida former och manifestationer finns en omfattande kunskap. Men av denna märks inte mycket i den svenska debatten. I stället intas scenen i allt högre grad av debattörer som torgför uppfattningar som saknar stöd i forskningen, men som tycks tjäna en politisk agenda.
En vanligt förekommande myt är att antisemitismen skulle ha upphört eller reducerats till en ytterligt marginell företeelse. Nära förknippad med denna föreställning är också påståendet att antisemitismen ”ersatts” av islamofobin."

8 kommentarer:

Maestro sa...

Ett ögonblick..Vilka är det som hävdar att koncentratiopnsläger inte funnits? Kan Sundin svara på det? Vad det handlar om är ju VAD som hände i arbetslägrena, där är ju yttrandefriheten begränsad i flera EU-länder..

A-K Roth sa...

Ett ögonblick, Maestro. Farbrorn i aulan får väl vittna? Liksom andra överlevande, kvinnan Tjajkovski i den polska dokumentären.

A-K Roth sa...

Ännu ett ögonblick, Maestro. Här ett tipps från ett ögonvittne:

http://www.munkhammar.org/blog/index.aspx?page=display_entry&ID=3158

"...Föröljelserna av judar och andra hade pågått i åratal när man 1942 i Wannsee fattade beslut om "den slutgiltiga lösningen". Då vidtog den enorma logistiska operationen att lura och fånga in alla judar i hela Europa för att föra dem till döden.

Den första skildringen av vad som pågick gjordes av den förste som lyckades rymma, Rudolf Vrba. Han berättar i sin bok att han i Auschwitz-Birkenau tvingades bokföra offrens ägodelar, däribland ett berg av barnvagnar. Var fanns barnen? Ugnarna brann intensivt..."

Skaffa boken, Maestro. Läs den. Läs Primo Levis böcker om sina upplevelses i utrotningslägren. Eller föralldel använd yttrandefriheten för att stärka revisionisters agendan.

Maestro sa...

Visst får han vittna, liksom man får kritiskt granska hans utsagor...Frågan kvarstår, vilka menar han påstår att koncentrationsläger inte funnits. Vore intressant med dokumentation som styrker hans påstående...Ska gärna läsa Vrbas bok (med kritiska ögon)...Du ser inget märkligt i att så många kunnat skriva böcker om sina upplevelser att dom suttit i vad dom kallar utrotningsläger? Rent objektivt tyder ju detta på att det inte varit ett utrotningsläger.

A-K Roth sa...

Maestro: "...Du ser inget märkligt i att så många kunnat skriva böcker om sina upplevelser att dom suttit i vad dom kallar utrotningsläger? Rent objektivt tyder ju detta på att det inte varit ett utrotningsläger..."

Du menar att eftersom det finns överlevande så mördades inte folk industriellt? Jag tror du får fundera på detta själv. Det här är ingenting man diskuterar med en som raljerar om folkmord.

Maestro sa...

Bara en reflektion, jag raljerar inte utan konstaterar bara det låter märkligt. Anser du inte själv att det är ett märkligt sammanträffande? Åter till frågan, vilka är det som påstår att koncentrationsläger aldrig funnits? Har du något svar på det? För övrigt var det en intressant länk som Munkhammar hänvisade till.

lyndon sa...

Maestro:

"vilka är det som påstår att koncentrationsläger aldrig funnits?"

Ja, du själv till exempel?

"Du ser inget märkligt i att så många kunnat skriva böcker om sina upplevelser att dom suttit i vad dom kallar utrotningsläger? Rent objektivt tyder ju detta på att det inte varit ett utrotningsläger."

Maestro sa...

Återigen...Vilka är det som påstår att koncentrationsläger inte funnits? Tror inte föreläsaren refererar till undertecknad så frågan blir, har föreläsaren grund för sitt påstående eller fantiserar han? Tacksam för svar.