2011-01-31

Nu fattar jag INGENTING

Okej, det är inget ovanligt. Men nu fattar jag mindre än vanligt! Jag har nämligen läst Fredrik Segerfeldts senaste debattartikel. I den vill han att Liljevalchs utställning som kopplar ihop Fredrik Reinfeldt och Alliansen med Hitler tas ned. I alla fall delar av den.

Det kanske inte är så konstigt. Men kom då ihåg följande debattartikel, också på Newsmill, under rubriken "När israeler och judar häcklas struntar liberaler i yttrandefriheten":

"Och så har nu Mathias Sundin, kommunpolitiker i Norrköping, stoppat delar av en en utställning på ett bibliotek, för att den enligt honom var rasistisk och därmed stred mot bibliotekets regler. Hyckleriet har fått ett nytt ansikte."

Segerfeldt menade att jag i andra sammanhang var för yttrandefrihet, men hade en annan standard när det kom till judar.

Nu skriver samme Segerfeldt så här:

"Liljevalchs är en del av Stockholm stad. Konsthallen får varje år 16 miljoner kronor av huvudstadens skattebetalare. Liljevalchs bör dra tillbaka Vainionpääs broderi. Det handlar inte om censur. Vainionpää har naturligtvis rätt att sy vad hon vill, och även att visa upp det. Men jag vill inte vara med och betala för skiten."

Hallå? Jag fattar nada! När jag kritiserar en utställning i en offentlig byggnad för rasism och påpekar att det strider mot bibliotekets regler, då ger jag hyckleriet ett nytt ansikte. Och nu gör Segerfeldt samma sak... men då är det inte hyckleri?

Jag inväntar nu en kör av fördömanden av Segerfeldt från Sakine Madon, Expressens ledarredaktion, Sanna Rayman, Mattias Svensson, med flera som gick loss mot mig.

I detta inlägg sammanfattar jag vad som hände kring utställningen på Norrköpings stadsbibliotek.

2 kommentarer:

Maestro sa...

Sundin har oenkligen en poäng. Inkonsekvent resonemang av Segefeldt. I båda fallen handlar det ju om att ta bort föremål/foton man inte gillar. Segefeldt måste givetvis accepterar att allt som ställs ut för skattemedel inte kan anpassas efter hans smak.

Micke sa...

Det är naturligtvis så att både Segerfeldt och Sundin har fel när dom fingrar i den konstnärliga friheten i det offentliga rummet eftersom dom bägge tar ställning FÖR att den är reservationslös OM DEN T.EX ÄR RIKTAD TILL MUSLIMER och för dessa grovt kränkande.

Det är rimligt att kräva att valda politiker och betalda politruker är konsekventa.

Det är trots allt inte ERA egna vardagsrum det handlar om utan VÅRT och ska vi ha Vilks där så ska vi ha konstnärerna på Liljevalchs där också.

NI har inget annat att göra än attacceptera deta.

Ni har inget mandat att inskränka den komstnärliga friheten i någons namn.