2011-01-31

Påverkad av Egypten

USA har genom utrikesminister Clinton förtydligat sig något och uttalar sig för demokrati och fria val i Egypten. Men vill inte fullt ut ta ställning för att Mubarak ska avsättas. Vad vi ser är realpolitik. Det kan vara lätt för oss som inte behöver ta ansvar att ta ställning. Världen är tyvärr lite mer komplicerad än så.

Egypten är en av USA:s allierade i området och har blivit en hyfsat stabil samarbetspartner till Israel. Hur illa det är med Mubarak så kan det bli värre utan. Då menar jag inte demokrati, utan islamister. Därför är också Israel nervösa. Ett islamistisk Egypten som stöttar Hamas kan bli ett hot mot deras existens.

Trots det tycker jag att både USA och Israel - och så klart alla demokratier i världen - har ett ansvar att ställa sig på demokratins sida. Ett demokratisk Egypten (och då menar jag inte bara fria val, utan demokrater som leder landet) vore såklart det bästa för egyptens folk, men också för Israel, USA och utvecklingen i hela området. Får vi demokrati får vi också fred och mänskliga rättigheter.

Men det gäller alltså att stötta rätt krafter. Mubarak kan komma att ersättas med något ännu värre annars.

Förutom att jag känner mig väldigt engagerad i det som händer i Egypten blir jag också berörd på ett annat sätt. Min mor fyller 60 år snart och vi skulle åkt dit direkt efter hennes födelsedag, om drygt tre veckor. Som det ser ut nu blir det nog inget av just då. I alla fall inte till Egypten.

2 kommentarer:

Fred sa...

"Ett demokratisk Egypten (och då menar jag inte bara fria val, utan demokrater som leder landet) vore såklart det bästa för egyptens folk, men också för Israel, USA och utvecklingen i hela området."

Håller med om det.

Men en mycket enkel fråga till dig, anser du att Shas, Yisrael Beiteinu och United Torah Judaism står för demokratiska principer? Är de demokrater?

Fred sa...

Som israelvän måste du väl känna till de tre partierna och vad de står för?

Är de demokrater? Står de för demokratiska principer?

Har du olika måttstockar för Egypten och Israel?