2012-06-08

Kommunerna behöver mer pengar för invandringen

Roger Haddad, Per-Åke Fredriksson och jag skriver i Aftonbladet idag om anhöriginvandring och statens ansvar att skjuta till mer pengar:

"Sverige ska föra en solidarisk flykting- och migrationspolitik. Förföljda som flyr från krig och konflikter ska ha en möjlighet att ansöka om asyl. De som uppfyller villkoren ska få stanna.

Vi tycker att det är bra att barn eller vuxna kan återförenas med sina nära, men att landets kommuner kan hantera detta inom nuvarande ekonomiska ram är inte möjligt."

Migrationsöverdomstolen har i ett beslut gjort det möjligt för fler personer att komma till Sverige som anhöringinvandrare. Jag känner flera personer i Norrköping som har sina barn någonstans i Afrika, i ett flyktingläger. Några av dom kan nu komma hit. Jag tror alla kan förstå hur bra det är och underbart det är för familjerna att få återförenas.

Samtidigt sätter det ytterligare ekonomisk press på kommunerna. Äldre personer hamnar tyvärr ofta i försörjningsstöd efter den inledande introduktionstiden. Yngre ska ha plats i skola. Hur glada vi än är för att de nu får chansen till ett bättre liv, så kostar det pengar för kommunerna.
Staten som stiftar de lagar som gör det möjligt för dem att komma hit, måste också ta större del av det ekonomiska ansvaret för det.

2 kommentarer:

Kilas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kilas sa...

Först chockhöjer ni a-kasseavgiften, genomför hårdare sjukförsäkringsregler, med konsekvensen att många människor går ur a-kassan och att många sjukskrivna människor blir utförsäkrade. När krisen sen kommer (2009) och folk blir arbetslösa, då har de ingen ersättning, och hamnar således hos kommunernas socialer. Detta belastar naturligtvis kommunernas ekonomi. Som lök på laxen för ni också en initiativlös (icke) politik där marknaden huserar fritt över jobben, och kan agera girigare än nånsin. Och mot denna bakgrund har ni sen mage att peka ut invandrare som ett problem som kostar Sverige för mycket. Har ni ingen heder kvar i kroppen?