2012-06-01

Viktigt för Östergötland - och Sverige

I dag har jag haft besök av Lars Tysklind. Han är riksdagsledamot och ansvarig för trafikfrågor i Folkpartiet. Jag bjöd inom för att visa behovet av en förbifart förbi Söderköping och dubbelspår mellan Norrköping och Linköping. 

Lars pratar med Folkbladet i Söderköping.
De två projekten valde jag dels för att jag bedömmer att de är länets viktigaste infrastrukturprojekt och dels för att de också är viktiga projekt nationellt.

Att E22:an korkas igen i Söderköping med kilometerlånga - ibland över en mil till och med - köer är ett nationellt problem.

Att södra stambanan korkar igen mellan Norrköping och Linköping försämrar järnvägstrafiken i hela södra Sverige, och påverkar såklart även övriga Sverige.

Utan gigantiska nysatsningar på tiotals miljarder kan man lösa upp proppar som korkar igen stora delar av systemet. Det är den typen av smarta lösningar vi måste fokusera på. Det byggdes många monument under sossarnas tid vid makten. Det gav underhållsberg som det inte avsattes tillräckligt med pengar till och det skapade problem på andra ställen i systemet. 

Vi fick en jättebra dragning av kommunledningen i Söderköping med KSO Magnus Berge, kommunchefen, planeringschefen och Folkpartiets boss Stefan Engdahl.
Sedan tog vi pendeln fram och tillbaka mellan Nkpg-Lkpg, tillsammans med Rebecka Grabrielsson, kommunpolitiker i Linköping, och Ulf Arumskog, tjänsteman i Norrköpings kommun.

Min poäng var att visa upp hur kort sträcka det är mellan våra två städer, och vikten av att vi kan ha bra kommunikationer. Att fixa dubbelspår löser upp proppar i det nationella systemet, men det gör också ökad växtkraft åt tvillingstäderna.

Lars känner jag inte så mycket sedan tidigare. Han var en trevlig bekantskap; påläst, trevlig och med en underfundig humor. Sådana folkpartister tar man gärna med sig runt i länet och visar upp.

2 kommentarer:

Helena von Schantz sa...

Strålande initiativ, Mathias. Lars satt i jämställdhetsarbetsgruppen och gjorde ett mycket gott intryck på mig.

Mathias Sundin sa...

Ja, han verkar vara en klippa!