2009-01-09

Israel bryter inte mot folkrätten

Göran Lysén, professor i folkrätt vid Uppsala universitet, klarlägger ett antal saker i en artikel på Newsmill:

* Israel bryter inte mot folkrätten. Att många civila dör i ett krig är inte ett brott mot folkrätten, bara om man medvetet dödar civila. Israel försöker undvika att döda civila.

* Efter att Israel lämnade Gaza är området en territoriell enhet som lyder under folkrättens våldsförbud.

* Gaza bryter därför mot folkrätten genom att de skjuter raketer och granater som är ämnade för civila.

* Det är också ett brott både mot FN-stadgan och folkrätten att ett land, eller territoriell enhet, har som uttalat mål att utplåna ett annat land, som Hamas/Gaza har mot Israel.

* Syftet med Israels militära operationer är både lagligt och legitimt, att undanröja Hamas kapacitet att skjuta mot Israel.

* Sedan Israel lämnade Gaza har man inget rättsligt ansvar för territoriet och därmed ingen skydlighet att ha gränsen öppen mot området, precis som ingen stat har skyldighet att öppna sina gränser.

Läs hela artikeln
.

7 kommentarer:

Anonym sa...

hans viktigaste bidrag är enl mig att han visar på att flyktingarna inte ska kunna återvända, samt att han förklarar hur det kom sig att israel "rättsenligt ockuperat" vissa områden.

Samt att koloniseringen av palestina var en del av en avkoloniseringsprocess... :-)

livelev sa...

Hmmm. Om syftet inte är att döda civila, så får väl IDF lära sig att sikta lite bättre. Ett par hundra dödade barn tyder ju inte riktigt på att man ansträngt sig så himla mycket att träffa de militära målen...

Anonym sa...

livelev:
Eller att Hamas skjuter rakteter och gömmer sig bland civila, trots att de vet att Israel besvarar eld där den avfyras ifrån.

Vem bär då det tyngsta ansvaret för döda barn, den som gömmer sig bland barn för att skjuta raketer och döda civila, eller den israeliska armén som besvarar elden?

//Jonathan

Anonym sa...

Jonathan:
Det är bara att inse. Så är det att kriga mot araber, gulingar och annat pack! Det går en historisk linje från de militära installationerna i Nagasaki, VietCongs vapenförråd i byarna, till irak-hizbollas uppehållande i civila områden. Även i Belgrad skickades civila ut på stadens broar när nato bombade. De vill att de ska se ut som de blir martyrer -låt dom bli det då!!!

Anonym sa...

Göran Lysén är Sveriges största rättshaverist, han använder sin före detta professorstitel när han skriver om tusen grejer, om att han tycker att jämställdhet är ondska (i Sverige men tycker senare att brist på den avgörande för att rikta sanktioner mot sk terrorländer) eller om att invandrare kostar för mycket eller vad som helst. Ett berömt citat han publicerade i UNT är: "Kan vi inte reda upp problemen med alla de invandrargetton som redan finns innan vi tar ännnu fler från vilt främmande kulturer?". Dessutom är han professor emeritus innan han ens kommit till pensionsåldern, man undrar ju varför Uppsala universitet så gärna velat förtidpensionera honom.

Han missar i det här fallet också det lilla faktum att Palestina är ockuperat och FN-resolutionerna 194 och 242 som säger att Israel ska lämna tillbaka ockuperade områden. Det är inte samma internationella lag som gäller om den ena parten är ockuperad av den andra. Därför faller mycket av Lyséns argumentation, om den inte redan gjort det på kårtidningarnas debattsidor för länge sedan.

Anonym sa...

det här inlägget om araber, gulingar och annat pack är kanske inte helt lagligt att ha kvar Mathias, det skulle kunna uppfattas som hets mot folkgrupp/er

Anonym sa...

Självklart bryter Israel mot folkrätten. När man fosforbombar bostadsområden så vet man att civila kommer att dö, och man skiter i det.

Att hävda att Hamas är hemska som "gömmer sig bland civila" är ju löjligt.
Då kan man ju med samma argument hävda att israeliska soldater gömmer sig överallt inne i Israel, och att det därför är helt rätt att skjuta raketer hur som helst in i Israel. Vad är skillnaden? Jo, just det, det är visst skillnad på folk och folk...

För övrigt så har palestinierna rätten på sin sida när dom försöker driva ut angriparna, Israel är ju byggt på stulen mark.
Är det någon som skulle anklaga den som vill kasta ut en inbrottstjuv ur sitt hus...?