2009-01-16

Per Ahlmark Foundation

Igår fyllde folkpartiledaren Per Ahlmark 70 år. Han är en stor politisk förebild för mig när det kommer till utrikespolitik. De tre böcker av honom som jag läst har betytt oerhört mycket för mig.

Vänstern och tyranniet avslöjade hur lätt vänstern hamnat och hamnar på diktaturens sida. Det går att se igen när socialdemokrater har oerhört svårt att ta avstånd från Hizbollah-flaggor. Ju längre åt vänster vi kommer, desto mer av detta ser vi.

Det öppna såret och Det är demokratin, dumbom, visade hur viktigt det är med demokrati för att minska våld och död i vår värld. Aldrig någonsin i världshistorien har två demokratier krigat mot varandra. Demokratier är inte perfekta, men utsätter sina medborgare för väldigt mycket mindre kränkningar än diktaturer och auktoritära stater.

Därför borde vi ha en internationell rätt som ger demokratier rätt att gå in i diktaturer och länder där mänskliga rättigheter kränks. Inte som första åtgärd så klart, men rätten att göra det.

Det är också utifrån det här tänkandet som lösningen på konflikten Israel-Palestina är just demokrati. Om det palestinska folket väljer ledare som är demokrater kommer vi inte se något mer dödande. Så enkelt är det faktiskt. Jag påstår inte att vägen dit är enkel, men lösningen på konflikten är i grunden enkel.

Angående dagsläget i den nuvarande konflikten i Gaza så har inte mycket förändrats sedan inledningen. Det är fortfarande lika tragiskt med alla som dör, men Hamas har det i sina händer att avsluta kriget. Media rapporterar tyvärr inte hela bilden när det kommer till granater mot skolor och FN-kontor. Det är naturligtvis misstag av Israel att attackera sådana platser men misstagen sker eftersom Hamas skjuter därifrån, enligt Israel. Jag ser ingen logisk förklaring till varför detta skulle vara felaktiga uppgifter från Israel.

Helt klart skjuter de inte på några civila med flit. Det är just det som är skillnaden mellan demokrati och diktatur.

Jag ska sätta in lite pengar i The Per Ahlmark Foundation (pdf) för att hedra honom och hans insats. Gör det du också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

splittring i fp?

mattias sundin:
"HELT KLART skjuter de inte på några civila med flit"

fredrik malm:
"Jag TVIVLAR på att Israel bombar annat än militära anläggningar"

Mathias Sundin sa...

Anonym: Ja, helt klart ett MYCKET tydligt tecken på splittring. Det blir nog partidelning.

Katia sa...

Suveränt inlägg, Mathias. Som vanligt.

p sa...

Läs länken om du är intresserad av Ahlmark.