2011-10-04

Oseriöst av Kennelklubben

Jag har debatterat med Hans Rosenberg på Kennelklubben i snart fyra år om farliga hundraser. Sällan är det så många argument i sak, men i dag i Aftonbladet tar han priset.

Han påstår att 99% av hundattackerna kommer från blandrashundar. För det första - faktaunderlag till det påståendet! För det andra, vi hanterar blandrashundar i vårt förslag.

Han påstår att förslaget är ogenomarbetat. Vi har som sagt jobbat med det i fyra år.

Han påstår att vi ropar på förbud. Lite läskunnighet hade kunnat åtgärda det felaktiga påståendet.

Han påstår att vi tror "att vi löser alla problem". Något sådant dumt har vi naturligtvis inte påstått.

I övrigt inget. Inget varför det i sak är fel.

Det han vill är att polisen ska utbilda djurpoliser och hänvisar till polisen i Stockholm. Bra exempel - eftersom chefen för polisens djurskyddsgrupp i Stockholm sagt att han gillar vårt förslag.

9 kommentarer:

timmy sa...

Alla hundraser kan göras farliga, suck.

Mathias Sundin sa...

Vad jag vet har ingen påstått något annat?

Anonym sa...

Vad menar ni att en licens skulle innebära?
Ska vem som helst kunna få licensen eller
krävs det att man har nått speciellt ändamål/syfte med hunden?
Krävs det att man ska arbeta med hunden? Ska man gå någon form av utbildning?
Ska licensen innefatta brukshundar?

Varför inte i stället införa någon form att obligatorisk utbildning för alla hundägare?
Det finns massor av hundar som far illa som inte är av den typ som ofta beskrivs i media.

De hundraser som ofta kommer på tal i liknande förslag är ofta inte de hundar som kan bli allra farligast i fel händer.
Varför kommer tex. aldrig Belgisk Vallhund eller Schäfer på tal? Sätt en sådan hund i fel händer och det kan gå riktigt illa. Ja, betydligt värre än en Amstaff! Vilka raser som blir
aktuella i dessa förslag är hundar som är populära i "fel" kretsar. Förbjud en och de väljer en annan.

Sem slutligen: har du någonsin varit på en öppenträning på en brukshundklubb? Kom dit och träffa den hundar och ägare som egentligen borde få synas i media!

mvh
Robert

timmy sa...

"Farliga raser ska ha licens", ingen ras är farlig från början om du inte gör den farlig. Sen finns det väl klart instabila individer precis som vi människor. Men då är det oftast något som hänt i början av deras liv, något dom t ex har blivit rädda för eller motsvarande.

Då kan jag tycka det kan vara bättre med en obligatorisk valpkurs eller något liknande för ALLA raser. Där man kan få lära sig grunderna med hundar och hundägande.

/Timmy

K sa...

Hej Mattias!

Jag har aldrig tidigare hört talas om dig, men när jag i morse lyssnade på Sveriges radio P1, hörde jag dig intervjuas om någon form av hundlicens.

Jag är övertygad om att du vill försöka framstå som seriös och varandes på gräsrötternas sida - men i ditt framförande misslyckades du idag kapitalt. Dumheten, ignoransen av fakta och de ogenomtänkta argumenten var slående.

Uppmaningen till dig är - "hem och läs på, och börja om!".

Jag har tex själv utbildat räddningshund och vet att det kräver mycket. Jag har arbetat med olika tjänstehundar och vet att det kräver mycket av förare och hund. Jag har tävlat och tränat hundar civilt och på jobbet.

För att få fram ett ämne som kan tänkas duga som tjänstehund, så krävs det att det finns hundratals att välja bland! Alltså kan man inte ge licens för någon enstaka hund och bestämma att den skall "bli tjänstehund". Det funkar inte så. Säg att det finns några tiotalstusen schäfrar ute i svenska hem (jag har ingen aning om hur många det finns) - av dem är det någon enstaka procent som kan visa sig vara ett riktigt bra ämne till arbetande hund... och det visar sig kanske bäst när hunden är 12-18 månader... Hur ska man hitta de hundarna - om de inte finns! De allra flesta tjänstehundarna i verige kommer från vanliga hem - där de vuxit upp - där de med tiden visat att de har vad som krävs.

När det visar sig att hunden inte duger till arbete efter det att den blivit dryga året. Vad gör man då? Drar man in licensen och dödar hunden?! Vad är tanken?!


Om du gillar förbud som lösning på problem tycker jag du kan prova bo i ett annat land, med mer restriktiva lagar ett slag, och se hur du trivs. Jag tycker du har missat en viktig grundsten i det socialliberala synsättet. Ut och prova dina vingar i svåra situationer så är jag övertygad om att du kommer omvärdera ditt förespråkande av förbud som lösningar på problem - där utbildning är den uppenbara lösningen!


Det finns hundar som är rötägg, och de finns inom alla raser. Själv höll jag på att förlora min tumme när den bets av en collie. En riesenschnauser har satt tassen i mitt öga, så jag ser dåligt osv.....
Precis som det finns rötägg bland människor... Som upplysning utförs tex ett antal mord i Sverige varje år. Med ditt resonemang om licens, så är jag övertygad om att man skulle kunna införa en motsvarande licens för barnavel.

Föds inga barn hos tvivelaktiga barnuppfostrare (tex heltidsarbetande partipolitiker, som inte tar sig tid att hinna med sina barn(!?)) - så kan inte barnen växa upp och bli mördare, eller hur!?


Hans Rosenberg har troligen den mest kompletta bilden från forskning rörande problematiken med aggresiva hundar i Sverige. En representant från Svenska Kennelklubben, med mång-mång årig erfarenhet av arbete med - och exteriör bedömning av hundar kan du banne mig inte avfärda som oseriös! Väx upp! Han följde troligen - och var del av - debatten när du fortfarande gick i småskolan

Nej, återkom när du har några sakliga argument över huvudtaget och har ett underbyggt förslag.


=====================

PS! Visst är det så att jakthunden (som ofta används som sällskapshund) av rasen Golden Retriever är denb hund i Sverige som orsakar allra, allra flest bitningar, bitningar av barn och alvarliga bitningar!?


För övrigt tycker jag att "min" ras väl kvalar in på en lista där det finns ganska många tveksamma individer - men inte hundarna - utan ägarna. Men jag förordar inte licens för det :-)

Ha en trevlig dag!


MVH

Kristian Berger
www.dalmatiner.tk

Mathias Sundin sa...

Hej K

jag diskuterar gärna den här frågan och har gjort så i flera år. Men folk som inleder med att sabla ner den andra som dum och saknar fakta och påstå att det inte är underbyggt - utan att uppenbarligen inte veta det - tar jag inte så seriöst på.

Vi har jobbat med frågan i flera år, det är väl underbyggt med studier på av andra lagstiftningar etc. Du får gärna ha en annan åsikt, men som sagt, så länge du huvudsakliga argumentation är att vi är korkade så lyssnar jag inte.

Vi har under åren lyssnat och tagit till oss av vettiga människor som har kritik. Därför har förslaget också ändrats från ett förbud till en licens, tex. Men vi har inte lyssnat på folk som bara idiotförklarar.

K sa...

Vilken part av de två som idiotförklarar varandra har rätt?
Uppenbar ömsesidig omöjlighet att nå konsensus.

mollgan sa...

Det behövs inte tuffare regler mot farliga kamphundar.
– Problemen beror främst på ägarnas likgiltighet, skriver Björn Lagerbäck (FP), ordförande i polisnämnden i ett yttrande till kommunfullmäktige.

”Kamphundar är endast ett massmedialt begrepp”

Problemen beror främst på ägarnas likgiltighet, skriver Björn Lagerbäck (FP), ordförande i polisnämnden MALMÖ.
Att aggressiva hundar gått till attack beror på ägarnas likgiltighet. Dessutom är ”de som handhar dessa hundar ofta kända i brottsliga sammanhang”. Och då hjälper inga regler.

Kamphundar är endast ett massmedialt begrepp, och ingen av Svenska Kennelklubben erkänd ras.
Polisanmälda kamphundar under de senaste åren har i de flesta fall varit oregistrerade hundar, ”alltså tekniskt sett blandraser”. skriver Björn Lagerbäck (FP), ordförande i polisnämnden MALMÖ

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article728923/rdquoLag-mot-kamphundar-rackerrdquo.html

// Leif Persson
http://graceblogg.wordpress.com/

mollgan sa...

– Just kamphund är ett slitet begrepp. Det kan vara vilka hundar som helst.

Ofta säger den som gör anmälan att "det var en amstaff", sedan ser man ägaren och hunden är registrerad som en blandras.

Ofta är det blandningar av olika hundar som är inblandade, säger Marie-Louise Törnblad på polisens tillståndsenhet.

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1262648/Alltfler-hundaumlgare-anmaumlls.html

// Leif Persson
http://graceblogg.wordpress.com/