2009-08-10

Riksdagens kris

"Riksdagsledamotens ställning måste stärkas på bekostnad av partiledningarna, framför allt genom ett mer direkt mandat från väljarna."

Det skriver Dagens Nyheter idag, i ledaren "Riksdagens kris". Jag kunde inte instämma mer - för det är ju precis vad hela min personvalskampanj går ut på.

Svenska Dagbladet visade i helgen att så mycket som var tionde riksdagsledamot hoppat av under denna mandatperiod. De flesta har gått till kommunpolitiken. Där har de större inflytande och mer direkt med medborgarna, i riksdagen saknar de inflytande och går jobba med att "baxa igenom regeringens förslag", som en moderat uttryckte det.

Jag knackar dörr eftersom jag vill ha ett direkt mandat av väljarna. Då är det lättare att stå upp när partipiskan viner över ryggen, tror jag. Ingen vill ha en situation där folk röstar hej vilt och landet blir mycket svårt att styra. Men idag har det gått alldeles för långt åt andra hållet. DN avslutar med ytterligare några reformer som också vore bra:

"Antalet ledamöter i riksdagen bör minska, personvalsinslaget stärkas och ledamöternas resurser för att anställa medarbetare bör öka på partikansliernas bekostnad."

Men i grund och botten handlar det om att enskilda invidier måste tuffa till sig och våga stå upp.

3 kommentarer:

Jakob Nyström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jakob Nyström sa...

Jag stödjer helhjärtat ditt försök att komma in riksdagen 2010. Det behövs fler politiker av din sort, som faktiskt vill förändra även de mest stela hierarkier. Jag ska med glädje följa både din och Johnny Munkhammars (M) kampanjer. Riksdagen behöver en vitamininjektion.

/Jakob

http://www.jakobnystrom.blogspot.com/

Mathias Sundin sa...

Kul! Och tack så mkt!