2009-08-25

Så lägger man grund för ett folkmord

"I don't know if this is true. We don't have any evidence to support this."

Det säger brodern till den unga man som Aftonbladet påstår att Israels militär stal organ ur. Familjen har inte ens pratat med någon utländsk journalist. De minns en fotograf som tog bilder på kroppen, men ingen journalist har ställt några frågor till dom.

Den unga mannen dödades av israelisk militär i samband med den första intifadan, 1992.

"Maybe the journalist reached that conclusion on the basis of the stitches he saw on the body. But as far as the family is concerned, we don't know if organs were removed from the body because we never performed our own autopsy. All we know is that Bilal's teeth were missing."

Israel har förklarat att man obducerar alla dödade.

Men det som är det viktigaste i Aftonbladets publicering är inte den otroligt lösa grund anklagelserna står på (redan innan detta avslöjande), utan antisemitismen. Detta är bara ett av många, många rykten som har cirkulerat kring judar i hundratals år. Att Sveriges största tidning torgför dessa visar hur farligt ute vi är.

Det är så här grunden läggs för alla förföljelser av folkgrupper, judar och andra. Det var så här grunden lades för judeutrotningen under andra världskriget.

För att göra det klart så tycker jag att Israels regering hanterat frågan mycket konstigt. Att de blir upprörda är inte ett dugg konstigt, men varför ge sig på svenska regeringen? Jag tycker svenska regeringen hanterar frågan bra - men det vore på sin plats om något högt uppsatt politiker ändå markerade mycket kraftigt mot Aftonbladet. Hittills har Gunnar Hökmark gjort det. Det behövs fler.

För er som befinner er i Stockholm på fredag så måste ni gå och se diskussionen med Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, på Timbro. Han frågas där ut av Roland Poirer Martinsson.