2011-08-16

Idéer för bättre föräldraförsäkring

I helgen var min kollega i Linköping, Muharrem Demirok (C), ute i SvD tillsammans med Fredrick Federley och några till och förespråkade kvoterad föräldraförsäkring. Eller "individualiserad" som han kallar det. Lite märkligt, eftersom FF redan är individuell. 240 dagar till ena partnern, 240 till andra.

Dessa dagar, med undantag för 60 vardera, kan överlåtas till den andra partnern. Det är det som Murre, Federley & Co vill förbjuda. 240 dagar var. Punkt slut.

Men artikel har sina poänger. Problembilden om hur uttaget av FF drabbar kvinnor i deras arbetsliv och så vidare delar jag. Men inte lösningen att kvotera.

Niklas Frykman har skrivit en bra motion till Folkpartiets landsmöte, som jag skrivit under. Han skrev också en bra debattartikel som svar till Murre & Co, som jag också skrivit under. Den innehåller flera alternativa sätt att uppnå jämnare uttag och mindre negativa effekter, utan tvång och förbud.

I dag är den publicerad i SvD:
"Det är utmärkt att liberala och borgerliga politiker diskuterar viktiga jämställdhetsfrågor. Den analys som centerpartisterna gör av de negativa effekterna som ett ojämställt uttag av föräldraförsäkringen har på kvinnors ställning på arbetsmarknaden och barnens kontakt med båda föräldrar är också något vi som liberaler helhjärtat kan ställa upp på.

Problembeskrivningen är helt korrekt. Ändå landar de i galen tunna, nämligen den tunna Gudrun Schyman ställde fram som ledare för Vänsterpartiet under nittiotalet – att kvotera föräldraledigheten."

Inga kommentarer: