2011-08-22

Påhittade argument

Kollegorna påpekade i morse att Lasse Stjernkvist skrivit en märklig debattartikel i NT. Jag läste den och måste instämma i omdömet: den är mycket märklig.

Lasse säger att den ekonomiska krisen i omvärlden riskerar att radera ut reformutrymmet i kommunen nästa år. Alltså pengar som kan användas till satsningar av diverse slag.

Det märkliga är att det inte finns något reformutrymme. Vare sig nu eller tidigare.

I den budget som är beslutad för 2012 finns ett underskott på 129 miljoner kronor planerat. De bugdeten togs i december 2010, långt innan krisen slog till i augusti. Ändå använder Stjernkvist den nuvarande krisen för att påstå att kommunen behöver gå med underskott nästa år.

Det är ju kreativt att använda den ekonomiska krisen till att hitta på argument, men jag tycker det vore bättre om han använde denna kreativa ådra till att fundera på jobbproblemet i Norrköping. Vår arbetslöshet är högre än övriga Sveriges och har så varit under många år. Ska kommunen börja gå med underskott kommer det slå mot jobbtillväxten.

Stjernkvist har kanske lyssnat på president Obamas tidigare stabschef, Rahm Emanuel, som under finanskrisen sa: "You never want a serious crisis to go to waste."

Men Emanuel menade för att komma tillrätta med strukturella problem. Inte hitta på ursäkter för oansvarig politik.

1 kommentar:

Per-Olof sa...

Nej, han menade att kriserna skulle användas till att stärka politikernas makt över samhället/samhällsekonomin.