2011-08-17

Sommarläsning II

Tre böcker till från sommarens läsning. De första tre hittar ni här: Sommarläsning I.

Key to Rebecca - Ken Follett

En av Folletts många spionromaner. Denna utspelar sig i Egypten. En tysk spion tar sig in i Kairo och börjar jobba på att leverera brittiska militärhemligheter till Erwin Rommel, som försöker erövra huvudstaden. I staden finns en brittisk major som försöker stoppa honom.

Inte någon outstanding bok, men spännande och bra skriven, som alltid med Follett.Body of Lies - David Ignatius

Likt Bloodmoney utspelar sig denna bok i underättelsetjänsternas och arabernas värld. Nu är huvudsakliga spelplatsen Jordanien, där en amerikansk CIA-officer blir inblandad i ett komplicerat spel av lögner och försök att förleda varandra.

Ignatius har stor respekt för arabisk och muslimsk kultur. Ingen hyllning, bara en förståelse som är ovanlig. Efter jag läst boken kollade jag filmen som är baserad på boken. Den har missat precis allt av det. En amerikansk Hollywood-action när de är som sämst.

Courage and Consequence - Karl Rove

President Bushs mångåriga rådgivare Karl Roves självbiografi. Rove, som har norskt ursprung, skriver enkelt och underhållande och det är väldigt intressant att följa med på exempelvis vad som hände på Air Force One vid 11 september-attackerna.

Få personer har det väl spunnits så mycket myter kring som Karl Rove. En del av dem blir uppenbart fåniga, men några stämmer säkert. I grunden verkar han vara en person som förstår hur amerikanska väljare tänker, och det gjorde honom framgångsrik.

Ibland snurrar han in i försvar eller kritik av motståndaren som blir motsägelsefullt. Hur som helst en klart läsvärd bok, även om man inte delar hans politiska uppfattningar. Läste man bara sånt skulle livet bli tråkigt.


Inga kommentarer: