2012-05-10

En lysande framtid framför dig

Jag förlorade omröstningen idag i riksdagen med 298-1.

När voteringen var klar vände sig Billy Gustafsson (S) om, han sitter precis framför mig, och sa:

"Du har en lysande framtid framför dig."

Ja, han var ironisk. Jag skrattade gott åt Billy, han sade det med glimten i ögat.

Vi hade en bra debatt i kammaren innan. Johan Pehrson (FP), Johan Linander (C) och Caroline Szyber (KD) argumenterade bra för förslaget. Det innehåller - som jag påkekat - också bra delar. Vi drar gränsen på olika ställen helt enkelt.

Gensvaret från Folkpartilandet har varit enormt. Det har rasat in mejl, sms, tweets och facebook-meddelanden med glada tillrop, i stil med: Äntligen en folkpartist som står upp i dessa frågor.

Jag känner nu starkare än någonsin tidigare att det finns ett uppdämt behov i FP av att korrigera kurs. Vi har hejjat på ny lagstiftning för länge nu. Dags att skifta balansen lite åt andra hållet.

Nu ska jag äntligen åka hem till Norrköping. Där väntar Etablering Norrköpings stämma i morgon. Hade först tänkt ta bilen ner, men insåg att risken att jag skulle somna bakom ratten var stor. Därför åker jag tåg, och kommer garanterat sova hela vägen. Det har varit 1½ väldigt rolig, men brutalt intensiv, vecka i Sveriges riksdag.

6 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

"Äntligen en folkpartist som står upp i dessa frågor"... Precis där har vi den springande punkten.

EN folkpartist, och missförstå mig rätt: jag öser ofta svavel över ditt partis svårbegripliga tolkning av begreppet 'liberal' i denna och ett par besläktade frågor. Särskilt partiets ledning. Men jag VET att det finns en rätt riklig mängd människor i partiet som jublar över ditt ställningstagande.

Ändå - EN person. Förbryllande, eller hur?

Om man funderar över det blir resultatet idag rätt svårt att förstå om man vill tro att ledamöterna i kammaren, i de åtta partier som finns representerade, samvetsgrant har satt sig in i frågorna och gjort ett noga avvägt beslut innan de röstat.

För jag VILL ju inte tro att kammaren består av en överväldigande mängd partilojalister som gör vad ledningen säger åt dem, trycker på knappen och går hem.

298-1...

Är frågan om var den där berömda gränsen går verkligen så självklar att bara EN person i kammaren inte begriper hur denna och flera besläktade lagar är en garant för ett tryggare och bättre Sverige?

... Eller är det något som osar katt här?

All heder åt dig, Mathias, men kammaren du sitter i just nu, inspirerar mindre förtroende för varje dag, och den här rörande enigheten gör det inte direkt bättre.

Som jag sa på twitter - gör dig gärna hemmastadd i kammaren om du tänker hålla stilen. Du hamnade just under luppen ;)

Wester sa...

Starkt kämpat i riksdagen. Du är ny där, men gör redan mer avtryck än vissa som suttit där ett decennium.

Mvh.
Torbjörn Wester

Daniel W sa...

Hej Mathias!
Jag gillar ditt engagemang för integritetsfrågor, men som jag förstår riksdagens röstsiffror
så röstade du inte Nej till förslaget, du avstod från att rösta.
Mp och V:s förslag var att avslå propositionens förslag och det röstade du alltså inte på heller.

Eller är det jag som missförstår något?

/Daniel

Mathias Sundin sa...

Mitt yrkande fanns inte med innan behandlingen i kammaren, så jag yrkade bara någon timme innan beslutet togs. Det händer normalt inte. Så de fick lägga till en extra punkt - punkt 0 - som behandlades först. I snabbprotokollet finns den tydligen inte med, utan kommer upp senare.

Jag röstade hur som helst nej.

Unknown sa...

Jag är dock förbryllad. Du skrev på: http://www.dn.se/debatt/darfor-rostar-jag-i-morgon-nej-till-det-nya-lagforslaget att du skulle rösta nej mot förslaget men i resultatet från gårdagens omröstning så har FP röstat ja, förutom en ledamot som avstod... Var detta månne du?

Mathias Sundin sa...

Om du tittar på min kommentar innan så hittar du svaret där. Jag röstade nej, men det ligger inte uppe på nätet ännu. När mitt förslag hade fallit avstod jag i övriga voteringar, utom när S ville ha mer övervakning i form av registrering av kontaktkort.