2012-05-28

Mer lättillgängligt

Jag var med på Marschen för tillgänglighet i lördags. Den arrangerades tyvärr för nionde gången. Tyvärr, eftersom det fortfarande finns grundläggande rättigheter som måste tydliggöras i lagstiftningen. Partierna lovar, men inte mycket händer. 

Foto: Carina Boberg.
I fredags tog Linnéa Darell, kommunalråd FP i Linköping, bladet från munnen och sa som det är: Det är Moderaterna som är proppen i systemet. I riksdagen finns en majoritet, men M bromsar i regeringen.

Det som bromsas är att bristande tillgänglighet - exempelvis om någon med rullstol inte kommer in någonstans - ska skrivas in som grund för diskriminering. Alltså ska det gå att driva det i domstol och därmed se till att de lagar som tidigare stiftats om tillgänglighet också efterlevs.


Linnéa, jag, Jan Björklund och Maria Lundqvist-Brömster skrev om detta i Corren i lördags inför marschen: 
"Folkpartiet vill därför i diskrimineringslagen införa ett skydd mot diskriminering på grund av bristande tillgänglighet. Individer som anser att de blivit diskriminerande på grund av bristande tillgänglighet ges därmed en möjlighet att driva sina fall till domstol och den som inte vidtar skäliga åtgärder för tillgänglighet ska kunna dömas att betala diskrimineringsersättning."

1 kommentar:

Anonym sa...

Du/ni har missat nåt väldigt väsentligt. Det talas bara om fysiskt funktionshindrade i denna fråga. Var finns de psykiskt funktionshindrade med? Har DHR och andra kapat frågan?