2007-01-30

Skoldebatt i KF

Jag hade till kommunfullmäktige lämnat in en interpellation om betygsutvecklingen i Norrköpings skolor. Den visar nämligen att Norrköping presterar sämre på nästan alla områden jämfört med både riket och kommungruppen större städer. Endast Gävle är sämre faktiskt.

Trots detta vill Lars Stjernkvist drar ner resurserna till grundskolan med 150 miljoner kr de kommande tre åren, och hade gjort det i år också om inte folkpartiet och Alliansen lyckats så bra i förhandlingarna.

Så vad drar Stjernkvist för slutsatser? Typ, inga förutom att han håller med om att resultaten är för dåliga och han senare ska komma med lite förslag på hur det ska bli bättre. Jaha.

Morgan Eklund, sosse i gymnasienämnden, gick loss i talarstolen så jag trodde han skulle ramla ur den. Han menade att vi vill piska eleverna, sätta stämplar i pannan på dom och kallade våra pengar till skolan för fantasipengar. Dessa fantasipengar gav alltså 14 miljoner kr till för- och grundskolan i år. Jag frågade också Morgan om alla de föräldrar som vill att man använder betyg vill piska sina barn? Alla lärare som tycker betyg är ett utmärkt verktyg att jobba med, vill de piska sina elever? Att en mobbande elev kan tvingas flytta istället för en mobbare, är det att piska barnen? Jag fick inga svar.

Trams är vad det är. Socialdemokratisk skolpolitik har havererat. Inte ens mer resurser till skolan står man upp för längre och Lars Stjernkvist menade att ta ifrån barnen ringande mobiltelefoner bara var en paroll för ordning och reda. Nej Lars, det är att ge lärarna befogenheter att utföra sitt jobb. Något som hans parti inte klarat av på 12 år.

NT skriver kort om debatten.

Inga kommentarer: