2007-01-27

Aldrig mer?

Idag är Förintelsens minnesdag. Den dag då flest människor runt om i världen säger "aldrig mer", och menar det. Också den dag då många statsmän runt om i världen säger "aldrig mer", och inte menar det. Just nu pågår ett folkmord i Darfur och ingenting görs.

Vi ser också ett mycket stort och allvarligt hot från islamismen. En ideologi som är skrämmande lik den Hitler och nationalsocialisterna stod för. Jag läser just nu en tusensidig bok om det tusenåriga riket, "Det tredje rikets uppgång och fall" av William Shirer. I den skriver han om Hitlers tankar och idéer och vad han skriver i Mein Kampf:

"Ingen kan bestrida att Hitler här exakt beskrivit vad han ämnade göra. ... Hur kunde det komma sig att världen slogs av häpnad när rikskansler Hitler några år senare började förverkliga just dessa mål?"

Återigen står judarna i fokus, den här gången för islamisternas hat. Oliktänkande ska tvingas tänka lika eller utrotas, och först på agendan står judarna. Trots att islamisterna är extremt tydliga med vad de vill åstadkomma vägrar de flesta i västvärlden tro på det. Eller som Dick Erixon skriver:

"Att världen inte hårdare reagerar på Irans återkommande hot om att utplåna Israel från kartan, är ett bevis på att Europa och Sverige i handling inte tänker agera på annat sätt än under 1930/40-talet. Men Sverige och Pagrotsky är säkert villigt att om 50 år öppna ännu ett forum för historia som berättar hur Israel förintades av Iran."

Ikväll går jag till synagogan för att minnas och i år kommer känslorna bli extra starka för i somras besökte jag Auschwitz. Ni kan titta på några bilder därifrån som jag lagt upp här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

borde inte judar i de muhammedanska länderna va ännu mer utsatta än Israel? ca 25000 Iranier är judar Många också i marocko, turkiet, kaazkstan...

Många judar i Israel har ju dubbla medborgarskap och åker hem till sitt gamla hemland när det hettar till. Lite svårare för som redan är "hemma".

Anonym sa...

Den judiska staten och judarna är utsatta för en omfattande diskriminering av flera arabstater. Man vägrar t.ex. att göra affärer med företag både i väst och på hemmaplan som delvis ägs eller styrs av personer med judisk bakgrund eller anknytning. Det finns också ett starkt tryck på privata företag i dessa länder att agera på samma sätt för att undvika repressalier. Flera svenska företag har av dessa skäl svårt att få in en fot i många av arabländerna.

Vetskap om detta "dolda" handelskrig är ett mycket starkt skäl att gärna välja israeliska varor i en valsituation.